Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care a spus că ”verificăm acum existența unei suspiciuni inițiale”, potrivit publicației citate.

Plângerea, datată 26 august, îl acuză pe Rainer Seele de abuz de încredere, acceptare de foloase și încălcarea legislației corporative în legătură cu tranzacția prin care OMV a preluat 39% din acțiunile companiei petrochimice Borealis, în care deținea deja 36%. OMV a cumpărat acțiunile de la fondul de investiții Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, iar Kurier scrie despre zvonurile din industria petrolieră potrivit cărora OMV ar fi plătit o sumă supraevaluată grupului din Emiratele Arabe Unite.

Autorul anonim al plângerii susține, potrivit publicației Kurier, că prejudiciul estimat produs companiei OMV ar fi de un miliard de euro.

Mai exact, Seele este acuzat că a acceptat o valoare supra-evaluată a acțiunilor Borealis, deși evoluția financiară a companiei între luna decembrie 2019 (când a fost făcută evaluarea) și luna martie 2020 (când s-a încheiat afacerea) a fost negativă.

Rainer Seele, care a deținut în trecut o poziție non-executivă în conducerea companiei Borealis, e acuzat în plângerea depusă la parchet că nu ar fi prezentat conducerii OMV o prognoză a acțiunilor Borealis și nici nu ar fi inclus în tranzacție o clauză care să permită stoparea cumpărării sau renegocierea prețului în cazul unei evoluții neașteptate a pieței. Potrivit Kurier, această clauză e comună în toate celelalte contracte ale OMV, lipsind doar din tranzacția cu fondul Mubadala.

1 COMENTARIU

  1. Desigur, când OMV a preluat Petrom cu ajutorul lui Emil Boc, nu a putut fi vorba de nici un fel de mânăreli, șpăgi etc. De ce mai sunt ăștia încă stăpânii exploatării zăcămintelor noastre?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here