Într-o societate în care legea și ordinea ar trebui să fie apărate cu fermitate de către cei însărcinați să facă acest lucru, cazurile în care polițiștii sunt implicați în acte de corupție sau abuzuri grave ar trebui să fie pedepsite ca atare. Cu toate acestea, dacă cei în uniformă nu sunt condamnați la închisoare cu executare sau suspendare se pot întoarce în funcții fără probleme, pentru că așa prevede Statutul Polițistului. Din păcate, nu mulți reușesc să se căiască după ce au călcat strâmb o dată, astfel polițiștii care și-au uitat jurământul au ocazia să păteze fața instituției de câte ori doresc. 

Un exemplu în acest sens este șeful Postului de Poliție din Așchileu, Andrei Cordoș. Ultima lui „escapadă” implică furtul a nu mai puțin de 140 de baloți de fân de la o fermă administrată de societatea AMT Land, aspect cercetat în prezent de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. Acest eveniment deplorabil nu este un incident izolat în cariera sa, ci doar cel mai recent într-o serie de abateri grave care au lăsat în umbră integritatea și moralitatea sa în calitate de polițist. Lui Cordoș îi place să joace la nivel înalt. Într-un incident șocant din 2017, polițistul a încătușat un suspect și l-a tuns chel, l-a dezbrăcat, i-a ars hainele, iar apoi l-a scos dezbrăcat în stradă, în mijlocul iernii. Oricine ar crede că asemenea fapte ar fi trebuit să-l coste postul pe Cordoș, însă a rămas în funcție fără emoții. 

Acesta a reușit să-și păstreze funcția în ciuda acțiunilor sale scandaloase din 2017,  după ce a fost trimis în judecată, în anul 2019, pentru săvârşirea infracţiunilor de  lipsire de libertate, distrugere, purtare abuzivă şi abuz în serviciu, iar în anul 2022, a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, fiind achitat de celelalte infracțiuni.

Polițiștii implicați în infracțiuni beneficiază de o „umbrelă” legală pentru a-și păstra funcțiile

Cum a reușit să facă Andrei Cordoș acest lucru ne-a explicat tocmai Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, care a transmis pentru Gazeta de Cluj că această situație este posibilă datorită prevederilor din Statutul Polițistului, care stabilesc că atunci când s-a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, achitarea, renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau în cazul încetării procesului penal, polițistul este repus în funcția deținută, chiar dacă a fost găsit vinovat.

Menționăm că IPJ Cluj a omis să răspundă la întrebarea adresată de reporterii Gazeta de Cluj  privind demararea unei cercetări disciplinare împotriva polițistului, după ce a batjocorit un tânăr din Așchileu.  

„Având în vedere Hotărârea Curții de Apel Cluj nr. 1677/2022, pronunțată în dosarul 21911/2019 prin care s-a decis amânarea aplicării pedepsei pentru infracțiunea de purtare abuzivă, menționăm prevederile art. 27^29 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, «Atunci când s-a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, achitarea, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, precum şi în cazul încetării procesului penal, poliţistul este repus în funcţia deţinută şi în toate drepturile avute la data punerii la dispoziţie sau suspendării, inclusiv de compensare a celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie sau suspendării.»”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. 

Statutul polițistului, așa cum este enunțat în prezent, permite polițiștilor să scape fără consecințe reale în cazul în care sunt implicați în fapte grave. Cu o astfel de „umbrelă” legală, polițiștii pot rămâne în funcție chiar și după săvârșirea unor acțiuni care ar trebui să ducă la demiterea lor imediată. Mai mult, nici cercetarea pe linie internă nu pare să aibă consecințe grave asupra polițiștilor aflați în situații de acest gen. Astfel, problema principală care trebuie evidențiată este aceea că un polițist care comite astfel de fapte grave rămâne în funcție, datorită sau, mai bine spus, din cauza „colacului de salvare” oferit de Statutul Polițistului. Este clar că Statutul Polițistului a fost creat pentru a proteja integritatea și funcționalitatea Poliției, dar atunci când acesta este folosit ca un scut pentru a-i proteja pe cei care încalcă legile pe care au jurat să le apere, societatea este în pericol. Acest lucru ridică o întrebare cu totul pertinentă: când un astfel de statut devine o scuză pentru tolerarea abuzurilor și comportamentului ilegal al unor polițiști?

Faptele lui Cordoș au fost confirmate de instanțele de judecată fiind condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani.  Însă, în ciuda condamnării sale pentru purtare abuzivă, polițistul și-a recăpătat rapid funcția de șef al Postului de Poliție din Așchileu. Mai grav este că Andrei Cordoș nu s-a oprit după ce a încălcat legea prima dată, iar în prezent este cercetat penal pentru furt. De asemena, conducerea IPJ Cluj a dispus demararea unei cercetări pe linie internă împotriva acestuia, după ce ar fi sustras 140 de baloți de paie de la o fermă administrată de AMT Land. Poate măcar de această dată conducerea IPJ Cluj și autoritățile competente vor lua măsuri adecvate în acest caz. 

Înainte de furt, Cordoș a batjocorit un tânăr 

La data de 17 noiembrie 2017, șeful Postului de Poliție din Așchileu,  a identificat în trafic un tânăr care conducea un scuter pe raza comunei. Polițistul îl cunoștea pe cel care urma să-i devină sac de box și știa că tânărul nu deține permis de conducere, iar mopedul în cauză nu era înregistrat. Așa s-a ajuns în situația în care tânărul a fost încătușat și dus la Postul de Poliție din Vultureni, pentru că la cel din Așchileu era mult prea frig. Cordoș a avut un comportament deviant cu tânărul care a fost lăsat încătușat pe podea ore în șir. Cu un entuziasm sadic, Cordoș a început să-și testeze abilitățile de frizer pe tânărul încătușat. Acesta a luat o foarfecă cu care a tuns complet părul de pe scalpul tânărului care încerca din răsputeri să-l convingă pe polițist să se oprească. După ce a terminat demonstrația de putere, polițistul a măturat părul căzut, pe care l-a aruncat în soba aprinsă din biroul respectiv. 

Gesturile deplasate făcute de Cordoș nu s-au oprit aici! Acesta l-a dezbrăcat pe bărbat de mai multe articole vestimentare:  o pereche de pantofi, o pereche de ciorapi, o pereche de pantaloni, o pereche de mănuşi, o căciulă, tânărul rămânând în pantaloni de corp (izmene) şi cu îmbrăcămintea purtată în partea superioară a corpului. Cordoș și-a continuat jocul atroce, adresându-i-se cu expresia: „Alege ceva!”, după care a luat perechea de pantofi, perechea de ciorapi, perechea de mănuşi, respectiv căciula, pe care le-a introdus în soba aprinsă, distrugându-le complet prin ardere. Timp în care tânărul privea neputincios de pe podea atitudinea deviantă a polițistului, care i-a spus că-l va descătușa abia la finalul programului. Cordoș i-a permis bărbatului să plece abia la sfârșitul programului, când a fost descătușat și dat afară din postul de poliție în toiul iernii. Pentru că hainele îi fuseseră arse, acesta a trebuit să plece spre casă pe jos, până în comuna vecină,  desculț și fără haine care să-l apere de frig. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.