Directorul Rosal Grup, Bogdan Niculescu, este inculpat în dosarul deschis de procurorii DNA Cluj pe numele primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, cercetat pentru fapte de corupție. Directorul Rosal este acuzat că i-ar fi dat primarului băimărean sume de bani pentru a prelungi contractul semnat între municipalitate și societatea Rosal. De altfel, iarna trecută Primăria Baia Mare a plătit companiei circa două milioane de lei pentru intervențiile făcute pentru deszăpezire. Conform DNA, primarul din Baia Mare a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare.

 

În cadrul procesului de corupție al primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost audiat în calitate de inculpat și unul dintre directorii Rosal, Bogdan Niculescu. La ieșirea de la audieri, primarul băimărean a susținut că nu i se pare nefiresc ca procurorii DNA să verifice contractele primăriei pe care o conduce.

„Rosal avea cu Primăria Baia Mare două contracte, unul pentru deszăpezire, care a început în 2007-2008, când eu încă nu eram primar, şi unul pe spaţii verzi, care a fost închis de mine în 2011. Am stabilit de comun acord, Primăria şi Rosal, să ne despărţim amiabil, pentru că nu eram mulţumiţi de modul de gestionare a spaţiilor verzi. Primăria are contracte cu cei de la Rosal pentru care sunt plătiți aproximativ două milioane de lei în funcție de lucrările care sunt necesare în iarna respectivă”, a afirmat Cherecheş.

Procurorii DNA Cluj îl acuză pe primarul din Baia Mare, Cherecheș Cătălin de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte.

“În cursul anilor 2011 – 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora.

De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali ai două societăţi comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale”, arată procurorii DNA Cluj.

 

DNA știa de “afacere” de cinci ani

 

În iulie 2009, procurorii DNA Cluj anchetau o afacere imobiliară propusă Consiliului Local Baia Mare de Cătălin Cherecheş, care era în acea perioadă deputat. În acest caz a fost audiat viceprimarul de la acea vreme, Mircea Dolha, de la PSD.

Proiectul de hotărâre al Consiliului Local Baia Mare ajuns în atenţia DNA a fost votat în anul 2007 în urma mai multor scandaluri, pentru că locatarii din zona în care urma să se ridice complexul rezidenţial au depus mai multe reclamaţii la Primărie în care au cerut oprirea lui.

Proiectul a fost iniţiat de firma VDC Holding din Baia Mare, la care acţionar era Cătălin Cherecheş, precum şi mama acestuia, Viorica Cherecheş.

La câteva luni de la aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local Baia Mare, proiectul a fost preluat de firma Maexpa SRL din Baia Mare, după ce imobilul de pe strada Avram Iancu pe locul căruia urma să se dezvolte complexul rezidenţial a fost cumpărat de la Viorica Cherecheş contra sumei de aproape şapte milioane de lei.

Tranzacţia se afla înscrisă în declaraţia de avere din 2009 a Vioricăi Cherecheş, director al Spitalului de Boli Infecţioase din Baia Mare, figurând la capitolul III „Bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 1.000 euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”. Vânzarea s-a încheiat la 20 decembrie 2007, potrivit declaraţiei de avere.

 

Exclus din PNL

 

Cătălin Cherecheş este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parţiale. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheş a fost reales în funcţie cu 86,3 la sută din voturi. Între 2005 şi 2008, Cherecheş a fost vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene Maramureş a PSD, iar ulterior s-a înscris în PNL, fiind exclus din partid în luna ianuarie a acestui an. În perioada 2008-2011 Cherecheş a fost deputat.

 

Averea lui Cherecheș

 

Potrivit declaraţiei de avere din iulie 2012, Cătălin Cherecheş are patru terenuri intravilane în Baia Mare dobândite între 2002 şi 2006, în suprafaţă totală de peste 4.000 de metri pătraţi, două fiind cumpărate, iar alte două moştenite împreună cu mama lui, Viorica Cherecheş. Potrivit documentului citat, el deţine 37,5 la sută dintr-o casă de locuit cu o suprafaţă totală de 373,5 metri pătraţi şi acelaşi procent dintr-o casă de vacanţă în suprafaţă de 281 metri pătraţi, ambele moştenite în 2002 împreună cu Viorica Cherecheş. Primarul din Baia Mare mai are un spaţiu comercial în suprafaţă de 990 metri pătraţi pe care l-a cumpărat în 2006.

El nu a trecut în declaraţia de avere autovehicule şi nici conturi şi depozite bancare. Primarul a acordat însă două împrumuturi în nume personal, unul pentru SC VDC Holding SRL în valoare de 1.120.016, 92 lei şi celălalt către VDC Medical SRL de 571.721 lei. În anul fiscal anterior declaraţiei de avere din iulie 2012, Cherecheş a avut venituri de 18.929 ca deputat şi 22.881 din funcţia de primar la Baia Mare. Potrivit declaraţiei de interese, Cătălin Cherecheş este preşedinte membru asociat la Fundaţia „Dorel Cherecheş”, asociat la VDC Holding SRL, unic asociat la VDC Medical SRL, acţionar la SC SEVARO SA, asociat la SC M&C Consulting SRL şi membru al Asociaţiei Rivulus Fashion.

 

 

Ștefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.