Călin Oancea, directorul Clujana

Tribunalul Comercial Cluj a decis atragerea răspunderii patrimoniale care îl vizează pe Călin Oancea, actualul director al fabricii de încălțăminte Clujana. Până acum el și-a falimentat două societăți comerciale: SMILE TEX SRL și TCDM PREST SRL. Prima societate a fost falimentată în 2013, iar cea de-a doua în 2018. Fabrica de încălțăminte Clujana a ieșit de curând din insolvență după ce a vândut o parte din patrimoniul pe care îl avea.

Călin Oancea, actualul director al Clujana a deținut mai multe societăți comerciale care nu au avut succes. CALYSSE IMPEX SRL a fost radiată, după ce, pe parcursul mai multor ani nu a declarat nicio cifră de afaceri. Aceeași soartă a avut-o și firma SMILE TEX SRL. De pe urma falimentului SMILE TEX SRL finanțele clujene așteaptă plata unei datorii de 101.526 lei.

EURO EXPEDITION SRL, care se ocupa de transportul de mărfuri a fost lichidată.

TCDM Prest SRL a intrat în insolvență în urmă cu doi, iar judecătorii au decis atragerea răspunderii patrimoniale în privința lui Oancea. După ce această firmă a intrat în insolvență, Oancea și-a deschis o altă societate, TCDM LOGISTIC OC, cu care transportă marfă.

Anul acesta, directorul Clujana a mai înființat o firmă, TEXTRA MALL SRL, care se ocupă tot de transportul de mărfuri.

În privința falimentului TCDM Prest SRL lucrurile sunt destul de grave pentru Oancea, deoarece Tribunalul Comercial Cluj a decis atragerea răspunderii patrimoniale pentru suma de 550.978 lei. Mai mult, în tabelul creditorilor s-a stabilit suma de 1.195.133 lei, creditor unic fiind DGRFP Cluj.

Reclamația a fost făcută de REDRESARE LICHIDARE SPRL, lichidatorul firmei SC TCDM PREST SRL. Oancea a fost acuzat că a folosit bunurile sau creditele firmei în folosul propriu și nu a predat documentele financiar – contabile solicitate conform prevederilor legale.

În 2018, finanțele clujene au cerut deschiderea procedurii de insolvență care, ulterior, s-a transformat în faliment.

Conform bilanțului de la sfârșitul anului 2017, societatea avea un sold de 550.978 lei:  331.542,26 lei în casă și 219.437,10 lei reprezentând avansuri de trezorerie.

Potrivit unei inspecții făcute de finanțele clujene, în perioada 2013-2016, societatea nu a calculat și nu a repartizat sume cu titlu de dividende. Din decizia de instituire a măsurilor asigurătorii rezultă că s-au stabilit obligații de plată în plus față de bugetul de stat în cuantum de 775.867 lei compusă din: 348.179 lei – TVA, 180.578 lei – impozit pe profit și 247.110 lei – impozit pe dividende.

Lichidatorul judiciar i-a cerut explicații lui Oancea vizavi de aceste inadvertențe, dar ele au întârziat să apară.

”Lichidatorul judiciar a apreciat faptul că administratorul statutar-special Oancea Călin nu a predat documentele justificative pentru indicatorii financiari rămași neclarificați, acesta declarând că va contacta un nou contabil. Lichidatorul judiciar a renotificat administratorul statutar Oancea Călin în vederea predării documentelor financiar-contabile solicitate până la data de 19.09.2019”, arată dosarul de atragere a răspunderii patrimoniale.

Potrivit plângerii ”se poate doar prezuma faptul că pârâtul Oancea Călin a folosit în folosul său propriu sau al altor persoane, în detrimentul creditorilor, bunurile societății, drept pentru care nu a condus contabilitatea societății și nu a predat documentele financiar – contabile solicitate. Nu se cunosc cauzele reale ale intrării debitoarei în insolvență, lichidatorul judiciar poate doar prezuma că principalele cauze și împrejurări care au dus la apariția stării de insolvență a debitoarei sunt: – managementul deficitar al resurselor financiare ale debitoarei; – folosirea activelor debitoarei în folosul propriu al pârâtului sau a altor persoane fără a se achita creanțele către creditori;- sumele imputate urmare controlului fiscal și imposibilitatea achitării creanței bugetare calculate”, mai arată lichidatorul.

În concluzie, lichidatorul judiciar a considerat că starea de insolvență a debitoarei a fost cauzată de faptele administratorului statutar, pârâtul Oancea Călin. Interesant este faptul că, deși i-a fost comunicată cererea, directorul Clujana nu a depus întâmpinare și nici nu s-a prezentat în instanță pentru a-și exprima poziția.

Călin Oancea: „Am ridicat acești bani, întrucât firma TCDM PREST SRL era singura sursă de venit pe care o aveam”

Potrivit judecătorului, antrenarea răspunderii membrilor organelor de supraveghere și conducere presupune constatarea îndeplinirii unor condiții, respectiv prejudicierea creditorilor, existența raportului de cauzalitate dintre faptă și prejudiciu și respectiv culpa personală a celui față de care se antrenează răspunderea.
”Creditorul unic înscris în tabelul definitiv de creanțe a suferit în mod cert un prejudiciu, constând în imposibilitatea încasării creanței, întrucât, deși scadentă, creanța nu a fost achitată de societatea debitoare, care se află în stare de insolvență. (…) Lichidatorul judiciar a arătat că pârâtul nu a justificat modul în care a fost folosită suma de 550.978 lei, care figura în casieria societății și în contul „avansuri de trezorerie”, se arată în motivarea judecătorească.
Cu privire la această sumă, judecătorul sindic a constatat că, deși a fost notificat în repetate rânduri cu privire la obligația de a pune la dispoziția lichidatorului judiciar toate informațiile și documentele apreciate ca necesare cu privire la activitatea și averea societății și care justifică modul în care a fost folosită suma menționată, Oancea nu a făcut dovada folosirii sumei în interesul plătirii datoriilor. Mai mult, chiar pârâtul a menționat prin adresa comunicată lichidatorului judiciar la data de 12.06.2019, că „am ridicat acești bani, întrucât firma TCDM PREST SRL era singura sursă de venit pe care o aveam”.
”Se naște prezumția că suma menționată, aparținând societății, a fost folosită în scopul personal al pârâtului sau al unui terț, fapta fiind circumscrisă celei prevăzute de art. 169 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 85/2014. Pentru toate aceste considerente, (…) urmează a admite cererea și a obliga pârâtul la plata sumei de 550.978 lei cu titlu de pasiv al debitoarei TCDM PREST SRL”, arată motivarea judecătorului.

Directorul Clujana, spune că problemele pe care le are vin de pe urma faptului că o parte dintre societățile cu care a derulat contracte prin firmă nu și-au declarat veniturile.

”Nu e nimic de ascuns, nu a fost nimic de natură penală. Între 2013-2018 am avut firma respectivă care se ocupa de transport de marfă. Când lucram și mi se emitea o factură verificam firmele cu resursele mele ca firmele să fie active, să își plătească TVA-ul, le verifica și contabila. În 2018 am fost controlat de Finanțe. S-a descoperit că o parte din firmele cu care am lucrat nu și-au declarat veniturile. Inițial au vrut să mă bage la penal, dar le-am arătat facturile și inspectorii au înțeles. A picat latura penală, dar statul trebuie să își recupereze banii și eu ar trebui să mă îndrept împotriva celorlalte companii pentru a-mi recupera banii. Am justificat toți banii care au intrat în firmă, dar ei au recalculat tot. Îmi asum decizia instanței, o să plătesc, asta e! Am preluat Clujana după insolvență cu 4.000 lei în cont, cu salarii neplătite. Acum, după 6 luni, salariile sunt la zi și la final de an voi da socoteală”, a declarat Călin Oancea.

Directorul Clujana nu ținea contabilitatea firmei falimentate

În cadrul procesului, judecătorul arată că ”în sarcina pârâtului poate fi reținută fapta de a nu ține contabilitatea în conformitate cu legea, în condițiile în care acesta nu i-a predat lichidatorului judiciar toate documentele contabile solicitate. Se consideră astfel că nepredarea documentelor contabile duce la prezumția că aceste documente contabile fie nu au fost întocmite, fie nu au fost întocmite în conformitate cu dispozițiile legale, deci la prezumția că nu a fost ținută contabilitatea în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile”.
”O parte dintre documente au fost la ANAF, o altă parte la clienții mei și nu am avut de unde să fac rost de documente. Am justificat că am luat banii, pentru că trăiam din ei. N-am luat toți banii respectivi, dar dacă mi s-au pus cârcă, ce puteam să fac?!”, a declarat Oancea.

Inițial, Oancea a fost numit director interimar la Clujana în luna mai, iar spre finalul lunii septembrie CJ Cluj i-a atribuit un mandat de 4 ani la conducerea fabricii de încălțăminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.