SENATORUL MUŞTELOR

Sorin Badea

E foarte posibil să nu fi auzit de numele lui Ştefan Mărginean. Şi nici de faptul că e senator al României. Dar să ştiţi că el există, în carne şi oase, şi e unul dintre cei 4 senatori aleşi de noi, bihorenii, la alegerile generale din toamna anului 2000, să ne reprezinte interesele în Parlamentul României. E drept, el a ajuns senator printr-un neaşteptat concurs de împrejurări, am putea spune, chiar din întâmplare, în urma redistribuirii voturilor de la celelale partide, suflându-i „la mustaţă” mandatul democratului Vasile Blaga.

Ce fel de om politic este Mărgineanu şi cât de mult s-a zbătut el pentru rezolvarea problemelor judeţului şi ale cetăţenilor care i-au acordat voturile şi încrederea lor, vă lăsăm pe dumneavoastră să apreciaţi, prin prisma celor de mai jos.
Născut la 20 aprilie 1952, în Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, domnul senator Mărgineanu a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi şi Facultatea T.C.M.
Conform unei anchete publicate de ziarul COTIDIANUL din 25 mai 2001, „Ştefan Mărgineanu, este un fost angajat al Departamentului Securităţii Statului, fiind şeful Contrainformaţiilor Militare de la Huedin”.
Din februarie 2002, acesta este membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională şi a celei pentru Drepturile Omului şi Minorităţi.
În cei 3 ani şi jumătate de când a fost ales senator al ROMÂNIEI, bilanţul actitivităţii lui se reduce la o declaraţie politică, o propunere legislativă şi 3 luări de cuvânt. Ceea ce ne dă măsura evidentă a somnului pe care l-a prestat în tot acest răstimp.
Unica lui propunere legislativă, redactată în fapt de juriştii „European Drinks”, Mărgineanu fiind şi el unul din „oamenii de casă” ai mahărilor amintitului holding, a fost cea privind declararea oraşului Beiuş ca municipiu.

A prosperat ca pensionar

Deşi era deja pensionat când a fost ales senator, Mărgineanu a reuşit, pe lângă cele două apartamente pe care le are, să-şi cumpere şi un autoturism Opel Vectra, nou-nouţ, fabricat în 2002, a cărui valoare este estimată la 18.000-20.000 de euro. În declaraţia de avere, el recunoaşte că are creanţe în valoare de peste 10.000 de euro, dar nu specifică ce reprezintă acestea şi nici provenienţa lor. E limpede că din pensia de fost ofiţer de Securitate nu putea să strângă atâta bănet şi nici din salariul de senator, din care pretinde că şi-a cumpărat maşina de 800 de milioane lei, nu putea pune atâta la ciorap! Culmea, în declaraţia de interese, senatorul de ocazie omite să menţioneze legăturile lui „de suflet” cu „European Drinks”.

Un parlamentar discret

E bine de ştiut că parlamentarul Mărgineanu nu organizează conferinţe de presă, pur şi simplu fiindcă nu are ce spune şi nici nu se pricepe la politică. Orice contact cu presa îi schimonoseşte chipul, îi terorizează fiinţa, mereu temându-se că cineva l-ar putea întreba, spre exemplu, dacă a făcut poliţie politică. Sau dacă poate da o definiţie a drepturilor omului.

N-o fi ştiut?

Unul dintre motivele reticenţei lui faţă de presă constă într-o tristă amintire, numele său fiind amestecat într-un scandal de proporţii ce a zguduit Bihorul, fiind acuzat că o cunoştea bine pe tânăra pe care a recomandat-o spre angajare la biroul senatorial al fostului său coleg de partid, Vasile Duţă, şi care a fost arestată şi condamnată pentru trafic de droguri.
Dezvăluirile referitoare la „recomandările” făcute de Mărgineanu au declanşat un adevărat război al declaraţiilor între cei doi senatori, la vremea respectivă. Duţă  susuţinea, după cum am arătat,  că a angajat-o pe secretara traficantă la propunerea lui Ştefan Mărgineanu. Acesta, la rândul său, a încercat să se spele pe mâini, spunând că îl cunoaşte numai pe tatăl fetei, care este membru PRM. Delia Popa făcea parte dintr-o reţea de traficanţi de droguri, ce avea baze în Columbia şi Ecuador. Ea a fost căsătorită cu un bihorean din aceeaşi comună, care a emigrat în Ecuador, unde a intrat în lumea interlopă a traficanţilor columbieni de droguri. Acesta expedia drogurile ascunse în colete poştale, care nu erau, însă, adresate fostei sale soţii.
„Am angajat-o când eram la PRM, la sugestia preşedintelui de la acea vreme a partidului, domnul Mărgineanu. Dânsul o cunoaste mai bine şi îi ştie chiar şi familia“– a declarat Vasile Duţă ziariştilor. E greu de crezut că Mărgineanu, fost ofiţer de informaţii, nu ştia nimic de activitatea tinerei pe care o recomandase lui Duţă, cu toate că el neagă cu vehemenţă acest lucru.
„Am fost de acord ca fata să dea concurs. Atunci eram preşedinte al partidului, dar nu la recomandarea mea a fost fata angajată! Îl cunosc pe tatăl ei, dar acest lucru nu înseamnă că îi cunosc familia. Domnul senator Duţă a angajat-o pe secretara domniei sale şi nu văd de ce dă întreaga responsabilitate pe mine“ – încerca s-o dea cotită Mărgineanu la vremea respectivă.

La nerevedere!

Biroul senatorial al lui Ştefan Mărgineanu, situat în Pasajul „Vulturul Negru”, e aproape tot timpul închis. Chiar dacă se află în oraş, parlamentarul e ocupat mai mult cu problemele personale decât cu cele ale alegătorilor.
Din fericire, la alegerile generale ce vor avea loc în acest an, pentru Senat, votul va fi, în premieră, uninominal. Adică, alegătorii îi vor putea vota în mod direct pe acei candidaţi pe care consideră că îi pot reprezenta mai bine, spre deosebire de procedura de până cum, respectiv „votul pe liste de partid”, prin care o mulţime de nechemaţi, fără veleităţi şi fără a avea nimic în comun cu politica, aşa cum e Mărgineanu, a ajuns în Parlament. În aceste condiţii, e uşor de intuit că Ştefan Mărgineanu nu va avea nici o şansă să obţină încă un mandat şi, din acest motiv, e foarte probabil că nici nu va candida.
Oricum, nu-l regretă nimeni.

3 COMENTARII

  1. Gh.Crișan cred ca ne cunoaștem.Nu mă interesează ce aveți cu Mărgineanu,personal,dar cred ca nu-ti frumos între foști colegi să fie ațâța ură.A fost și el senator,”din întâmplare”spune articolul dar a fost.Noi nu.Jicnirile publice nu cred ca țin de partea umană a dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.