Avocat Radu Chiriță

Completul pentru dezlegare a unor probleme de drept în materie penală a fost sesizat cu privire la excluderea probelor nelegale, anunță casa de avocatură Chirță și asociații.

„La cererea avocaţilor din cadrul Chiriţă şi asociaţii, Curtea de Apel Tg. Mureş a dispus sesizarea completului pentru dezlegare a unor probleme de drept în materie penală cu o problemă legată de excluderea probelor nelegale în cursul judecăţii.

Problema de drept vizează momentul procesual la care instanţa de judecată se va pronunţa asupra unei cereri de excludere a unor probe. Aşa cum s-a stabilit deja atât prin decizii ale CCR, reflectată în practica instanţelor, părţile unui proces penal pot cere excluderea probelor administrate nelegal şi în faţa instanţei de judecată, nu doar în faţa judecătorului de cameră preliminară. În acest context, apare ca incert dacă instanţa se va pronunţa asupra unei astfel de cereri printr-o încheiere interlocutorie sau direct prin hotărârea asupra fondului.

O soluţie în sensul în care instanţa se pronunţă asupra unei astfel de cereri doar prin hotărârea asupra fondului ridică probleme sub aspectul respectării dreptului la un proces echitabil şi prezintă dificultăţi pentru părţi. Ar însemna ca părţile să fie nevoite să pună concluzii în faţa instanţei cu două variante: dacă se exclude anumite probe şi, respectiv, dacă nu exclud acele probe. Pe de altă parte, într-o asemenea situaţie efectele excluderii probelor ar putea fi doar una teoretică, nemai fiind posibilă înlăturarea lor fizică de la dosarul cauzei, astfel cum a hotărât deja CCR.

În acest context, în urma formulării unei solicitări de excludere a probelor administrate ilegal de către Serviciul Român de Informaţii în dosar, avocaţii firmei noastre au cerut instanţei de judecată sesizarea ICCJ cu o problemă de drept izvorâtă din această situaţie. Printr-o încheiere din 7 iunie 2019, Curtea de Apel Tg. Mureş a admis cererea de sesizare a ICCJ în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „În interpretarea art. 1 alin. (2) rap. la art. 10 alin. (2), 102 alin. (2) şi (3) şi 281 alin. (2) C. proc. pen., în situaţia în care este invocată nulitatea absolută cu consecinţa excluderii unor mijloace de probă, este respectat dreptul la un proces echitabil al inculpatului dacă instanţa se pronunţă asupra nulităţii doar prin hotărârea prin care soluţionează şi fondul cauzei?”, cerere formulată de către inculpata K. I. în dosarul nr. 2341/102/2017”, au precizat avocații din cadrul Chiriță și asociații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.