Statuia Sfântului Gheorghe ucigând balaurul, de pe strada Mihai Kogălniceanu din centrul orașului, este înconjurată de schele pentru că, recent, a intrat în renovare. Aceasta va fi realizată cu sprijinul financiar al guvernului maghiar, prin Ministerul Afacerilor Externe, de către o asociație clujeană.

Prima restaurare și curățire a statuii Sfântului Gheorghe, de la amplasarea sa în orașul Cluj-Napoca, este în desfășurare pe strada Mihail Kogălniceanu, cu sprijinul guvernului maghiar. Lucrările sunt realizate de Asociația pentru Ocrotirea Monumentelor „Kelemen Lajos”, care a obținut toate autorizațiile și avizele necesare de la primărie și Comisia Zonală a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, potrivit reprezentanților Primăriei, citați de portalul Cluj Travel.

Forinţi pentru Sf. Gheorghe

Lucrările ar trebui să fie gata în luna august, deoarece statuia este de dimensiuni mai mici și nu implică lucrări complexe. . „Lucrările vor dura mult mai puțin decât în cazul celor de la grupul statuar Matia Corvin, deoarece nu sunt așa de complexe, iar statuia este de dimensiuni mult mai mici. De asemenea, aici nu se pune problema refacerii soclului”, a declarat Maksay Adam, vicepreședintele executiv al Asociației pentru Ocrotirea Monumentelor „Kelemen Lajos”, pentru sursa citată.

Acesta a precizat că banii pentru aceste lucrări vin de la Guvernul Ungariei. „Am obținut o finanțare de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungaria, care ne-a alocat suma necesară pentru curățarea și restaurarea monumentului. Este vorba de o sumă de cinci milioane de forinți, care va acoperi absolut toate costurile, de la refacerea soclului, realizarea schelelor, curățarea statuii etc.”, a mai spus Maksay. Suma este echivalentul a 78.000 de lei şi implică atât lucrări de curăţire, cât şi de restaurare.

Originalul, realizat de meşteri clujeni

Statuia Sfântului Gheorghe, reprezentat omorând balaurul, este o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga, originalul realizat de meșterii clujeni Martin și Gheorghe, la sfârșitul Evului Mediu. Copia a fost realizată în anul 1904 de restauratorul Kálmán Lux (1880-1961). Statuia a fost amplasată la Cluj în jurul anului 1900, inițial în „Piața Sf. Gheorghe” (redenumită în perioada comunistă în „Piața Gheorghe Sion”, apoi în „Piața Păcii”, în prezent „Piața Lucian Blaga”), în fața Bibliotecii Universitare. În anul 1960, statuia a fost mutată în mica piață din fața Bisericii Reformate-Calvine de pe str. Kogălniceanu, locație considerată mai potrivită, în care se află și în prezent.

Statuia originală de la Praga, prima statuie ecvestră construită într-un loc public, fără a avea o legătură cu arhitectura, a fost realizată în anul 1373 de sculptorii clujeni Martin și Gheorghe, fiii pictorului Nicolae din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei. Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locații ale Castelului Hradciani din Praga, iar în acest moment se află amplasat în „A Treia Curte”, în stânga portalului de sud al Catedralei Sfântul Vitus, lângă o mică fântână.

 

Diana Gabor

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.