Oprirea proiectului minier de la Roşia Montană anulează 500 de locuri de muncă puse la dispoziţie în localitate de către investitor şi alte zeci de posturi create de ALS România – laboratorul din Gura Roşiei care realizează analize fizico-chimice, cu precădere pentru industria minieră, atrag atenţia, într-un comunicat de presă, remis, sâmbătă, AGERPRES, reprezentanţii Sindicatului Chemex.
‘Stoparea proiectului minier de la Roşia Montană anulează automat 500 de locuri de muncă create de RMGC /Roşia Montană Gold Corporation, n.r./ în Roşia Montană şi zeci de locuri de muncă create de ALS România, în laboratorul de la Gura Roşiei. Aceste cifre trebuie înmulţite cu numărul membrilor familiilor implicate, la care să adunăm toţi agenţii economici afectaţi (direct sau indirect) şi, în cele din urmă, să calculam şi sumele enorme de bani pierdute de bugetele locale sau de stat. Abia atunci vom vedea adevăratele pierderi ale unui proiect de asemenea mărime’, se arată în comunicatul citat.

Conform Sindicatului Chemex, proiectul de la Roşia Montană nu trebuie să trăiască doar din declaraţii TV şi este nevoie ca factorii decidenţi să ia decizia care să relanseze zona.

‘(…) Nu cred că o familie care trăieşte din alocaţiile copiilor sau din munca de zilier a protestat în stradă pentru ca cei din Roşia Montană să-şi piardă locurile de muncă. Ştim, la rândul nostru, ce înseamnă să nu ai loc de muncă, să nu ai siguranţa zilei de mâine. Nu putem trăi doar din declaraţii la TV sau din declaraţiile de avere ale politicienilor. E inuman să anulezi şansa la o viaţă mai bună a unei comunităţi fără să le creezi alte alternative de dezvoltare durabilă socio-economică. Politicienii noştri ar trebui să-şi deranjeze costumele şi să coboare între oameni să vadă care este adevărata situaţie şi stare de spirit. Probabil e nevoie de o nouă Mineriadă pentru a putea relansa mineritul în România. Poate că, abia atunci, Roşia Montană va fi ascultată’, susţin sidnicaliştii Chemex.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

În 9 şi 10 septembrie a.c., senatorii Comisiei juridice şi cei ai Comisiei de administraţie au dat un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege referitor la Roşia Montană. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că, în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană, licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.