Departe de agitaţia din centrul staţiunii Vama Veche, de plajele şi străzile aglomerate de maşini parcate aiurea, de turişti şi de tarabe, rezistă un colţ  unde poţi evada pentru câteva ore de linişte. Este probabil ultima plajă semisălbatică din Vamă care păstrează încă farmecul vremurilor de altădată

Ultima fâşie de nisip înainte de frontiera cu Bulgaria a scăpat pentru moment de invazia construcţiilor din beton, unde încă se poate face plajă pe prosop, fără să te îngrămădeşti printre şezlonguri, umbrele şi baldachine.  

În acest loc, faleza este înaltă, iar coborârea pe plajă se face abrupt pe o scară din lemn amenajată cu bun gust. Plaja nu are nisipul cel mai fin, ba din contră, abundă de scoici tăioase mai ales la intrarea în apă.

Totuşi sunt şi porţiuni unde se poate întinde prosopul sau rogojina fără grija accidentărilor.

Probabil pentru că nu este dată în custodia nimănui, plaja nu este îngrijită. Nu algele deranjează cât ambalajele uitate pe malul mării de turiştii care au descoprit acest colţ din Vama Veche.

Intrarea în mare se face abrupt, la marginea apei sunt stânci mari şi ascuţite, astfel că locul nu este indicat pentru familiile cu copii mici, mai ales că nu există niciun semn care să te anunţe că apa devine adâncă. Pentru înotătorii temerari care preferă să se depărteze mult de ţărm, ar fi bine să fie cu ochii pe mal. Fiind o zonă aproape de frontiera cu Bulgaria, riscul să intraţi în zona interzisă este mare, iar jandarmii sunt destul de vigilenţi.
Coborârea pe plajă se face pe scări abrupte FOTO Diana Frîncu

Mai este un dezavantaj. Fiind o plajă cu faleză înaltă, ziua de plajă se termină mult mai devreme decât în restul staţiunii. Umbra coboară peste nisip în jur de ora 18.00.

Dacă doriţi să petreceţi o zi întreagă acolo, este bine să cumpăraţi din timp apă şi mâncare. Nu există magazine în imediata apropiere şi nici o sursă de apă potabilă.

Merită însă orice efort în plus. Echipajele de jandarmi care îşi fac apariţia în centrul staţiuni în fiecare seară nu ajung până în zona ultimei fâşii de teren românesc înainte de Bulgaria. Aici masca nu-şi are rostul, turiştii sunt puţini, nu sunt terase şi nici unităţi de cazare.

În centrul staţiunii însă situaţia este cu totul alta. Începând cu orele 20.00, pe strada principală din Vama Veche îşi fac apariţia echipajele de jandarmi. Nu sunt deloc discreţi, nu se pierd în mulţime şi chiar insistă de fiecare dată când văd un turist fără mască să se conformeze noilor reguli.

Odată trecut de miezul nopţii, aceeaşi jandarmi patrulează prin dreptul teraselor şi veghează ca turiştii să se ridice de la mese. Este ora închiderii, cel puţin oficial. Prea puţini se retrag în camere pentru că distracţia continuă până la răsărit pe plajă unde noţiunea de ”distanţare socială” nu există.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.