Preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia a subliniat, recent, că cei care nu sunt de acord cu politica unui partid au două opţiuni: să plece sau să fie excluşi. Până la urmă a ales a doua variantă, dat fiind că Dragan Demici i-a contestat legitimitatea de lider al singurului partid care îi reprezintă pe românii din Serbia. Astfel că acum Demici vrea să-şi facă alt partid, iar Balaşevici îl acuză de trădare.

La sfârşitul lunii iunie, ”Partia Democrată a Rumânilor din Serbia a ţinut şedinţa Conducerii Principale a partidului. (…) Comitetul principal a hotărât să îl excludă din partid pe vicepreşedintele Dragan Demic care a încălcat flagrant statutul, programul şi unitatea partidului.

Dragan Demic împreuna cu preşedintele comitetului local din Cucevo Vlastimir Babic (înlocuit şi el din funcţie) au încercat să spargă partidul şi la îndemnul unor forţe străine partidului (consulul României la Zaicear, instituţii sârbeşti), să înlocuiască pe preşedintele acestuia, dr. Predrag Balasevic. Pentru excluderea din partid au votat 93 de delegaţi şi doar 14 împotrivă”, arată conducerea PDRS într-un comunicat de presă.

Acest document, publicat de Romanian Global News, vine drept replică la conferinţa de presă organizată la Cladova de către fostul vicepreşedinte, Dragan Demici. Acesta a reclamat nu numai eşecurile, dar şi abuzurile preşedintelui PDRS, care, vom vedea mai jos, a început să sufere de aceeaşi paranoia cu care îi tratează autorităţile sârbe pe români.

Alegeri cu rateuri

Dragan Demici a declarat că, deşi avea reale şanse de a creşte reprezentativitatea partidului în politica locală, şi chiar cea naţională, PDRS a pierdut ruşinos alegerile locale şi parlamentare din Serbia, nu a reuşit să impună decât un număr de 12 consilieri locali şi nu a reuşit să obţină niciun post de deputat în Parlamentul Serbiei. Această ratare s-ar putea datora, arată politicianul, unei alianţe cu formaţiunea politică Mişcarea Muncitorilor şi Țăranilor, partid relativ necunoscut în comunitatea românească din Serbia, sau chiar asociat cu Securitatea Sârbă.

„Motivele suspiciunii mele faţă de preşedintele PDRS, Predrag Balaşevici, s-au clarificat odată cu intrarea în coaliţia  preelectorală cu Mişcarea Muncitorilor şi Ţăranilor (MMT), în fruntea căreia stătea Zoran Dragişici, profesor la Facultatea de Securitate din Belgrad. Asta în condiţiile în care PDRS avea şanse să intre într-o coaliţie mult mai fericită cu Partidul Liberal Democrat sau cu Partidul Progresist Sârb (SNS – actualul partid de guvernământ al preşedintelui Serbiei – Tomislav Nicolici)”, a declarat Demici, citat de jurnalistul Romeo Crâşmaru.

„I-am explicat domnului preşedinte că alianţa electorală cu MMT este o capcană întinsă de securitatea sârbă, care va duce la patru ani de stagnare. Coaliţia cu MMT mi-a clarificat în totalitate de ce domnul preşedinte a minţit şi nu a susţinut direcţia partidului pe linia celor trei orientări politice principale”, a adăugat acesta.

Ceea ce dorea de fapt Balaşevici, potrivit fostului vicepreşedinte PDRS, este ca „limba în mass-media să fie în grai, aşa cum se vorbeşte la noi (stricată cu multe cuvinte sârbeşti) şi nu limba română literară aşa cum se foloseşte la TV Voivodina; predarea limbii în şcoli să fie în grai, motivând că nu o să înţeleagă copiii limba literară. Prin urmare, el vrea să distrugă sinonimia român – vlah, de care se ţine doar declarativ, iar din români să rămână numai vlahii, care la un moment dat să fie transformaţi în sârbi. Din această cauză, se poate spune foarte clar că domnul Balaşevici, preşedintele PDRS, a trădat interesele naţionale ale românilor din Serbia”, a declarat Dragan Demici.

Astfel, acesta a anunţat că nu se mai întoarce în PDRS şi că va forma un nou partid politic. Dragan Demici consideră că se bucură de sprijinul a peste 60 la sută din membrii PDRS, alături de cel al dizidenţilor daţi afară odată cu el. ”Alternativa Românilor din Serbia va fi un nou partid românesc, puternic, în care vor intra şi românii din Voivodina, români pe care preşedintele PDRS i-a ignorat dintotdeauna. Politica noastră va fi una absolut românească, fără compromisuri în problema limbii române şi a denumirii de român”, a concluzionat acesta.

Consulul şi vicepreşedintele

În răspunsul său, Predrag Balaşevici arată că ”nu ne ferim să afirmăm că o primă parte a comunicatului de presă la care facem referire (apărut în EvZ, ca urmare a conferinţei de presă menţionate mai sus, n.r.) a fost scrisă de fostul vicepreşedinte al PDRS, Dragan Demici, în timp ce a doua parte este a Consulului General al României la Zajecar, Iulian Niţu, care se amestecă flagrant în viaţa partidului nostru, ţinând partea forţelor antiromâneşti din Serbia”. De altfel, întregul material din Romanian Global News referitor la posibila scindare a partidului îi numeşte pe dizidenţi, cel puţin indirect, ”agenţi de influenţi sârbi”.

”Suntem cel mai mare şi singurul partid românesc din Timoc care a reuşit să aleagă consilieri în consiliile locale din zonă şi cel mai important, suntem partidul care susţine sinonimia vlah/român care face ca toţi cei peste 300.000 de români vlahi din Timoc să aibă ca Țară Mamă, România.

Acest lucru nu convine autorităţilor sârbe şi complicilor acestor autorităţi, unii din ei diplomaţi români, care ar dori doar recunoaşterea ca români a celor 2.600 de persoane care s-au declarat români. Diplomaţii ar scăpa de griji, iar autorităţile sârbe ar putea continua asimilarea celor care , în sârbă îşi spun vlasi”, arată PDRS în comunicatul de presă.

Mai departe, conducerea partidului explică de ce Dragan Demici este trădătorul şi nu Predrag Balaşevici. ”Dragan Demici a fost prezent şi la întâlnirea cu Cedomir Jovanovici, liderul Partidului Democrat Liberal, având cunoştinţă de vederile naţionaliste ale lui Cedomir Jovanovici cu privire la rezolvarea „chestiunei valahe”. Fostul nostru vice-preşedinte îşi aduce bine aminte, dar evită să sublinieze, că Cedomir Jovanovici în timpul întâlnirii a vorbit despre „presiunea intolerabilă” pe care se presupune că „România o face asupra valahilor” în scopul „românizării” acestora.

(…) Dragan Demic cunoaşte, de asemenea, prigoana îndreptată împotriva partidului nostru după ce, în februarie 2012, România a condiţionat acordarea statutului de candidat al Serbiei până la rezolvarea problemelor cu care se confruntă minoritatea română din Serbia. Cu alte cuvinte, Partidul Democrat al Romanilor din Serbia a devenit „oaia neagră” pe scena politică a Serbiei, presa din Belgrad punându-i eticheta de „principalul vinovat” pentru micul eşec de a nu obţine statutul de candidat pentru aderarea la UE”, explică biroul de presă al partidului, motivând că demersurile lui Dragan Demici au înlăturat orice posibilitate de a încheia o alianţă cu alt partid decât MMT.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.