Costel Siserman a câştigat concursul pentru şefia Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj încălcând atât un Ordin al Ministerului Sănătăţii, respectiv ordinul MS 1272/2012, cât şi regulamentul de concurs. El şi-a falsificat CV-ul şi nu are 10 ani de vechime neîntreruptă şi efectivă în specialitate, aşa cum a scris în acesta.

Influenţa familiei Siserman s-a dovedit încă o dată. Fratele procurorului Viorel Siserman, şeful Parchetului Militar Cluj-Napoca, şi judecătoarea Sorina Siserman s-au dovedit adevăraţi membri ai acestui clan şi fratele procurorului, Costel Siserman a ajuns din nou şef la IML Cluj. Nu contează că a fost destituit pe criterii de incompetenţă, nu contează că nu respectă ordinul Ministerului Sănătăţii care spune cum se organizează concursul, nu contează nici măcar că nu respectă regulamentul de concurs, ci doar numele lui contează: Siserman. Un nume care ajunge la conducerea unei instituţii din România în afara legii.

”Important este art. 25 din Ordinul MS 1272/2013 care poate atrage răspunderea penală a distinsului dr. Siserman. Cu siguranţă în CV-ul depus la concurs nu a specificat perioada lucrată în Franţa, deci este un fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată. Cred de asemenea că în CV nu a scris că a fost în 2005-2006 director la DSP Sălaj, deci este un fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată. Rezultă şi că nu îndeplineşte condiţia de vechime prevăzută în anunţul de concurs, conform căruia la condiţii specifice de participare se prevede necesitatea a cel puţin 10 ani vechime neîntreruptă şi efectivă în specialitate”, arată o sursă apropriată domeniului medical.

 

Colegii vin cu acuzaţiile

”În perioada 05.05.2003-01.11.2004 domnul Dr. Siserman Costel şi-a desfăşurat activitatea ca medic intern la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Francois Rabelais din Tours (Franţa). Acest aspect rezultă din CV-ul pe care domnul Dr. Siserman Costel l-a postat pe internet cu ocazia susţinerii tezei sale de doctorat şi a fost confirmat prin e-mail de către CHRU de Tours France. În toată această perioadă, domnul Dr. Siserman a beneficiat şi de salariu integral, inclusiv sporurile de condiţii deosebite de la IML Cluj-Napoca, creând astfel un prejudiciu de aproximativ 130.000 RON. Acest fapt este demonstrat de fişele fiscale pe anii 2003 şi 2004 din care rezultă că domnia sa a beneficiat ilegal de toate drepturile băneşti de la IML Cluj-Napoca  şi pe perioada când a lucrat în Franţa. Dacă cele arătate ar fi fost descoperite în timp util, înaintea încheierii perioadei de prescripţie, este evident că asemenea fapte ar fi atras răspunderea penală şi civilă a dr. Siserman.

Despre cele de mai sus, Ministerul Sănătăţii a fost informat printr-o adresă înregistrată la MS cu nr. 68752/10.12.2012. Mai mult, a fost informată comisia de control a MS cu ocazia controlului dispus la IML Cluj în cursul lunii februarie a acestui an, când s-au depus şi acte doveditoare în acest sens. De asemenea, ca urmare a tupeului domnului dr. Siserman de a se înscrie la concurs, cu toate că ştia că nelegalităţile lui fuseseră descoperite, în data de 12.07.2013 a fost trimis prin fax un material adresat Domnului Ministru şi comisiei de concurs, împreună cu acte doveditoare.

 

Profanarea de cadavre

Un alt aspect care ridică mari semne de întrebare asupra calităţilor manageriale a domnului Dr. Siserman se referă la aprobarea dată de domnia sa pentru desfăşurarea unui curs postuniversitar în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca, care a generat un mare scandal mediatic referitor la profanarea unor cadavre aflate la instituţia noastră. Activităţile practice ale cursului s-au desfăşurat pe cadavre autopsiate la IML Cluj-Napoca. Aspectul cel mai îngrozitor care este legat de acest subiect se referă la faptul că s-a recurs la decapitarea a 6 cadavre. Ca urmare a acestei fapte oribile, la data de 06.03.2013 s-a formulat o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, care a început o anchetă penală. În cursul dimineţii următoare înregistrării sesizării penale, la solicitarea fostului director dr. Siserman, cadavrele au fost înhumate de către angajaţii Primăriei Cluj-Napoca. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în data de 06.03.2013 IML Cluj-Napoca a primit un fax de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca prin care se interzicea înhumarea respectivelor cadavre până la finalizarea cercetării şi adoptarea unei soluţii. Este evident că înhumarea precipitată a cadavrelor mutilate constituie acţiuni premeditate de “îngropare a oricăror urme”. Faptele sunt evident penale, cu atât mai mult cu cât folosirea cadavrelor autopsiate la IML Cluj-Napoca, precum şi în oricare instituţie medico-legală, exced prevederilor legale. Un alt aspect grav legat de acest subiect şi care denotă o lipsă crasă de caracter îl constituie faptul că Dr. Siserman a încercat să paseze responsabilitatea celor întâmplate asupra unui coleg, care îl înlocuia în acea perioadă, căruia i-a solicitat să semneze cererea de aprobare a cursului, cu toate că în ziua în care cursul a fost aprobat, Dr. Siserman era prezent în institut. Oricum ar fi fost,  responsabilitatea directă a celor întâmplate aparţine Directorului de atunci al instituţiei, respectiv domnului dr. Siserman.

Cele mai sus arătate ridică mari semne de întrebare asupra caracterului, moralităţii şi calităţilor manageriale a domnului dr. Siserman, care doreşte să devină cu orice preţ directorul IML Cluj-Napoca.

 

Vechimea neîntreruptă de 10 ani, lipsă

Un alt aspect, care constituie un veritabil impediment în acceptarea dosarului de concurs a Dr. Siserman, despre care Ministerul a fost înştiinţat şi trebuia să îl cunoască, este acela că în perioada 2005-2006 domnia sa a deţinut funcţia de Director la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj. Este evident că în această perioadă domnia sa nu putea să presteze activităţi de medic legist. În această situaţie se ridică întrebarea firească dacă domnia sa îndeplineşte condiţiile specifice de participare la concurs, respectiv cele referitoare la cerinţa unei vechimi neîntrerupte şi efective în specialitate de cel puţin 10 ani. Din informaţiile noastre, funcţia de Director ASP este incompatibilă cu exercitarea profesiei de medic legist, pe perioada mandatului de directorat.

Cu toate că Ministerul Sănătăţii a fost în cunoştinţă de cauză despre tot ce s-a relatat, dosarul candidatului Costel Siserman a fost admis. Oare este posibil ca într-o ţară europeană un personaj cu asemenea trecut să devină director de institut medico-legal într-un centru universitar de talia Clujului? Aşteptăm o reacţie din partea Ministerului Sănătăţii”, arată oficialii IML într-un comunicat de presă remis ziarului Gazeta de Cluj.

Gazeta de Cluj a solicitat Ministerului Sănătăţii un punct de vedere în ceea ce priveşte respectarea regulilor şi legilor pentru concursul de la şefia IML. Aşteptăm un răspuns şi eventual vizita corpului de control al ministrului Eugen Nicolăescu pentru a putea descoperi adevărul….

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.