Cu toții știm că majoritatea unităților de învățământ din România nu au intrat în 2024, în condițiile în care Iohannis a promis românilor că prin planul său, „România Educată”, școlile vor fi la nivelul celor din Vest. O glumă foarte bună, împachetată strălucitor și livrată naivilor. Pentru ca o școală să fie primitoare și sigură, evident, este nevoie de unele avize și autorizații venite de la instituțiile statului. 

Gazeta de Cluj vă prezintă situația școlilor din județul Cluj, în special pe Cluj-Napoca. Înainte de toate, trebuie să definim ce înseamnă avizul de securitate la incendiu și autorizația de securitate la incendiu

Avizul de securitate la incendiu este documentul eliberat de Inspectoratele pentru Situații de Urgență care atestă conformitatea documentației de proiectare a unei clădiri cu normele legale privind securitatea la incendiu. Documentul ISU confirmă astfel că proiectantul a inclus în proiect măsurile de securitate la incendiu corespunzătoare legislației și reglementărilor tehnice în vigoare la momentul depunerii. 

Autorizația de securitate la incendiu care este emisă tot de ISU certifică nu doar conformitatea documentației de proiectare, ci și implementarea efectivă a măsurilor de securitate la incendiu pe teren. Verificarea în teren se realizează prin inspecția clădirii de către reprezentanții inspectoratului, asigurându-se astfel că aceste măsuri au fost corect aplicate. Mai exact, pentru a funcționa, o clădire are nevoie de autorizație de securitate la incendiu, nu doar acel aviz de securitate la incendiu. Avizul este folosit de investitori pentru a se asigura că măsurile propuse sunt adecvate, iar obținerea autorizației vine ca rezultat al implementării acestora. 

Una peste alta, autorizația ISU este una dintre cele mai importante autorizații necesare unei afaceri deoarece ea certifică îndeplinirea normelor de securitate în cazuri de urgență. 

Școlile din județul Cluj și avizele ISU 

Gazeta de Cluj a făcut o cerere Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj cu privire la numărul de unități de învățământ din județul Cluj care au autorizație de securitate la incediu. Astfel, la nivelul județului există 901 clădiri de învățământ, publice și private, iar dintre acestea, 599 de clădiri nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu. 

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, acest lucru este posibil deoarece imobilele respective sunt construite înainte de 1990 și nu au suferit modificări sau schimbări de destinație și nu au o suprafață desfășurată suficient de mare pentru a se încadra în categoria construcțiilor ce necesită acest act administrativ.

Totodată, la nivelul județului Cluj sunt 171 de clădiri ce dețin autorizație de securitate la incendiu, din care care 97 sunt localizate în Municipiul Cluj-Napoca. 

Facem precizarea că o unitate de învățământ poate avea în componență mai multe clădiri, cu destinații sau funcțiuni diferite și doar o clădire să nu dețină autorizație de securitate la incendiu, nu instituția în sine. De menționat faptul că pentru 60 de clădiri, instituția noastră a eliberat un aviz de securitate la incendiu, ceea ce înseamnă că măsurile de securitate la incendiu sunt cunoscute și sunt în curs de implementare. Avizarea și autorizarea constituie modul prin care statul își exercită rolul de autoritate în ceea ce privește respectarea reglementărilor tehnice referitoare la cerința fundamentală”, se arată în răspunsul primit din partea ISU Cluj. 

În conformitate cu prevederile Legii 230/2019 privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 23/2019, pentru completarea Legii educației naționale nr.1/2011, obligația de a asigura condițiile de funcționare, inclusiv obținerea și menținerea autorizației de securitate la incendiu revine autorităților administrației publice locale, respectiv proprietarilor imobilelor în care se desfășoară activități de învățământ.

În ceea ce privește clădirile de învățământ, acestea sunt supuse anual controlului de

prevenire și sunt luate întotdeauna măsuri de înlăturare a deficiențelor constatate pe timpul exploatării. Categoria de construcții cu destinația de învățământ cunoaște o dinamică continuă, care depinde substanțial de lucrările de modificare care se execută. 

Important este ca aceste modificări constructive să fie finalizate și să se întreprindă demersurile necesare pentru a obține autorizația de securitate la incendiu. Obținerea actului administrativ în discuție reprezintă o validare a îndeplinirii cerinței fundamentale „securitate la incendiu”, ceea ce conduce și la creșterea gradului de siguranță a preșcolarilor, elevilor și personalului didactic care își desfășoară activitatea în spațiul respectiv.

La fel de importantă este și mențiunea potrivit căreia autorizațiile de securitate la incendiu nu se emit pentru unități de învățământ, ci pentru clădiri cu destinația de învățământ, așa cum este prevăzut în HG nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării sau autorizării privind securitatea la incendiu.

Cine nu are nevoie de aviz de securitate la incendiu și autorizație de securitate la incendiu? 

În primul rând, nu este necesar un aviz de securitate la incendiu și nici o autorizație pentru clădirile sau spațiile care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Au o suprafață desfășurată mai mică de 600 mp și sunt destinate activităților comerciale, de producție, depozitare sau îngrijire a sănătății, inclusiv dispensare și policlinici.
  • Au o suprafață desfășurată mai mică de 200 mp în cazul clădirilor sau spațiilor amenajate în clădiri cu scopul de alimentație publică, cum ar fi restaurantele, cafenelele și barurile.
  • Au o suprafață desfășurată mai mică de 600 mp și sunt utilizate ca birouri, pentru activități de asigurări, financiar-bancare, burse sau sunt construite ca centre de agrement.
  • Au o suprafață desfășurată mai mică de 600 mp și sunt destinate activităților comerciale.
  • Au ca destinație structuri de primire turistică cu mai puțin de 8 camere și/sau mai puțin de 16 locuri de cazare.
  • Amenajările sportive cu o capacitate de până la 200 de locuri în interior sau până la 1000 de locuri în aer liber.

Pentru multe dintre destinațiile menționate mai sus, cu o suprafață desfășurată mai mică de 200 mp, în cazul în care sunt situate în spații amenajate în clădiri de locuințe colective, nu este necesară obținerea avizului sau autorizației de securitate la incendiu.

De asemenea, sunt exceptate de la obținerea acestor autorizații clădirile sau amenajările temporare destinate spectacolelor și evenimentelor, cu o capacitate de până la 200 de locuri pe scaune sau cu destinație comercială, având o suprafață desfășurată mai mică de 2500 de metri pătrați. Clădirile sau spațiile amenajate în clădiri destinate parcării a mai puțin de 10 autoturisme nu necesită astfel de avize sau autorizații, la fel ca și construcțiile și amenajările agrozootehnice cu o suprafață mai mică de 600 de metri pătrați.

Chiar și clădirile sau spațiile amenajate în clădiri cu destinație culturală sunt scutite de astfel de autorizații, în cazul în care suprafața desfășurată este mai mică de 600 mp. Unitățile de învățământ construite înainte de anul 1992, fără modificări sau extinderi ulterioare, nu necesită astfel de autorizații, la fel ca și spațiile comerciale de la parterul blocurilor de locuințe colective, cu condiția să nu fi suferit modificări între anii 1992 și 2015, nefiind necesară autorizația de la ISU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.