Anul acesta, în prima conferință de presă făcută de primarul Emil Boc ziariștii au reușit să îl supere atât de tare pe edil încât i-au provocat amnezii de scurtă durată, dar intense.

Primarul a fost întrebat către un jurnalist despre motivul pentru care proiectul centurii metropolitane a fos scos de la finanțare, din PNRR, în favoarea proiectului metrou.

La sugestia că ar fi fost mai fezabilă centura metropolitană, pentru că Primăria nu a fost în stare să termine un pod banal peste Someș, darmite un metrou, primarul Clujului a luat foc. Boc i-a indicat jurnalistului să se ducă la o bere cu activistul civic Szakáts Istvan și să discute acolo proiecte.

Deși activistul clujean Istvan Szakáts nu era prezent la această conferință, primarul Emil Boc și-a continuat asaltul, pronunțându-i numele în repetate rânduri, lansând reproșuri indirecte, cum că lumea care se plânge „degeaba se plânge la Szakáts”, că specialiștii cu care Boc se consultă știu ei mai bine care sunt proiectele de infrastructură care pot fi realizat în Cluj.

Dialogul din conferința de presă:

Junalist: D-le Boc, considerați metroul mai prioritar decât centura metropolitană?

Boc, vizibil enervat: Am răspuns de mii de ori…

Jurnalist: E o întrebare legitimă…

Boc: (…) Repet pentru cei care scriu în afara subiectului, aveți cadrul prin care s-a aprobat acest proiect (…) Vă invit să mergeți alături de Szakáts la o bere… Dar cei care vă plângeți, vin apoi și tot pe dvs vă întreabă… Cei care vin să întrebe, să vă întrebe pe dumneavoastră și pe Szakáts, când vă mai plângeți că stați blocați în trafic (…) Eu cu specaliștii m-am bătut să căutăm soluții, să găsim bani. Aceste demersuri nu le-am făcut de ieri de azi, specialiștii au spus că la Cluj Napoca nu funcționează nici tramvai, nici monorail, ei ne-au spus că nimic nu e mai benefic decât metroul. Eu ce să le spun specialiștilor, că facem altceva că așa vrea  Szakáts Istvan? Păi să meargă Szakáts să facă proiecte. Mie specialiștii mi-au spus că trebuie proiectul metrou și centura metropolitană. (…) Primăria n-a spus niciodată că unul este mai important decât celălalt. Și proiectul centurii și metroul erau incluse în PNRR, în vremea miniștrilor Boloș și Bode. Apoi a venit Drulă și a fost la Comisia Europeană și a spus că centura nu intră în PNRR că nu e proiect verde, eu ce trebuia să fac dacă așa s-a negociat?”, a comenat Boc.

La final, edilul Clujului a fost întrebat de un alt jurnalist: „cine este Istvan Szakáts?”.

Boc a răspns că nu știe, că nu-l cunoaște: „Nu știu cine este, am văzut și eu un nume în presă, nu-l cunosc”.

Un alt jurnalist a remarcat că pe Boc îl deranjează de fapt criticile vehemente care sunt expuse zilnic  în grupul civic coordonat de Szakáts Istvan pe rețeaua facebook.

Jurnalist: „De ce v-au deranjat criticile din acel grup civic?”

Emil Boc: „Dar nici nu știu cine e grupul ăla civic”.

Jurnalist: „E un grup pe Facebook, influent”.

Emil Boc: „Eu nu știu, nu citesc astea”

În realitate, primarul confuz al Clujului știe foarte bine cine este Istvan Szakáts, omul care a lucrat ani de zile pentru proiectul patronat de Emil Boc: „Cluj, capitală culturală europeană” (foto sus, de la momentul în care proiectul a fost jurizat, iar ulterior și respins).

Cum de a devenint între timp Istvan Szakáts „necunoscutul” care îl enervează pe Emil Boc? Motivul este simplu. Activistul gestionează un grup puternic pe rețeaua facebook – „Grupul Civic”- unde primarului clujean i se face o opoziție ca la carte.

Conform datelor de trafic, grupul are 12700 urmăritori și un reach de 150.000 de oameni pe lună. Dezbaterile pe subiecte reale de interes local curg zilnic, iar nemulțumirile cetățenilor sunt expuse fără perdea, într-o contrapondere absolută cu PR-ul deșănțat practicat de ani de zile de armata politică din subordinea lui Boc (preluare actualdecluj.ro).

1 COMENTARIU

  1. Unguru asta, szakaci sau cum dracu se scrie, a fost un vanzator puturos, la un magazin din parcul engels pe timp de noapte, patroana il platea sa stea treaz sa vanda daca vin clienti, el dormea puturoarea dupa perdea pe scaune, astia ii bateau in geam sa, se trezeasca, acuma ii un cacat de activist cred ca platit de budapista sa latre in directia indicata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here