Ieri, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat, cu acordul de recunoaștere a vinovăției, pe medicul Vasile Petru Ciobanca la trei ani cu suspendare pentru o evaziune fiscală de aproape 3 milioane de lei.

În acest acord, medicul Ciobanca a recunoscut acuzațiile, dar prejudiciul nu a fost recuperat deoarece partea financiară nu a făcut obiectul acestuia. Un control fiscal la spitalul privat, patronat de medicul Ciobanca, a scos la iveală lucruri grave care au avut loc în contabilitate. În perioada 2009-2015, în mod repetat, în calitate de administrator de fapt al societăţii amintite, a ridicat suma de 2,9 milioane de lei din conturile şi casieria firmei, fără justificare, faptă ce ridică suspiciunea rezonabilă privind săvârşirea infracţiunii de delapidare. Medicul s-a apărat și a declarat că, de fapt, el a luat dividendele care i se cuveneau fără a plăti impozitul datorat statului, banii fiind folosiți la dezvoltarea clinicii medicale. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul Sălaj, judecătorul nefiind de acord cu pedeapsa aplicată, judecătorul nefiind de acord pentru simplul motiv că fapta era gravă iar pedeapsa era mică.

În fața judecătorilor, Ciobanca a spus că a fost șef de promoție, că a ales Sălajul pentru a face o medicină de urgență de calitate. ”Am avut primul tomograf și aparat de medicină neculeară. Am greșit și am recunoscut. Îmi pare foarte rău de ce am făcut”, a spus medicul Ciobanca.

Marți, Curtea de Apel Cluj a judecat apelul în acest caz. Surprinzător, procurorul prezent a cerut ca acordul de recunoaștere a vinovăției să fie menținut. Sentința a venit marți seara: admite apelul lui Ciobanca și păstrează acordul de recunoaştere a vinovăţiei, stabilind pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare.

Oamenii legii din Sălaj au extins ancheta și în ceea ce o privește pe soția medicului, care se numește Maria Ciobanca. Aceasta a fost acuzată de procurori de delapidare şi de înşelăciune, acuzația fiind că în perioada anilor 2009-2015, inculpata a ridicat din conturile şi casieria firmei peste 1,6 milioane de lei. Mai mult, Maria Ciobanca a mai fost acuzată că, în calitate de administrator al SC SalvoSan Ciobanca1 SRL, a cerut decontarea de la Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj, cu acte false eliberate pe numele a 74 de pacienți, a sumei de 72.000 de lei. Procurorii au încheiat cu Maria Ciobanca un acord de recunoaștere a vinovăției, stabilind pedeapsa de 1 an si 10 luni cu suspendare sub supraveghere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here