Cluj Arena, una dintre cele mai mari bijuterii ale judeţului Cluj şi cel mai mare stadion din Transilvania, este într-un impas financiar. Societatea care administrează stadionul, Cluj Arena SA, deținută de Consiliul Județean(CJ) Cluj, are conturile blocate după ce Curtea de Conturi i-a impus să plătească impozit pe stadion la o valoare de 14 milioane de lei. Ideea e că acţionarul unic al societăţii, Consiliul Judeţean Cluj, nu vrea să ajute societatea şi ar fi dispus să o lase în insolvenţă. Cu toate că firma a acordat societăţii la finele anului trecut dividente de 11 milioane de lei, din care ar fi putut să îşi plătească impozitul. O nouă controversă între CJ Cluj și Primăria Cluj-Napoca s-a iscat pe subiectul Cluj Arena.

 

Insolvența este cu atât mai aproape de stadionul Elite al municipiului Cluj-Napoca încât variantele cele mai bune nu sunt acceptate de oficialii CJ Cluj. Dacă Cluj Arena SA, societate controlată 100% de CJ Cluj, va intra în insolvență va începe să vândă. Va vinde vestiarele, dulapurile, va vinde dotările sălilor din cadrul arenei. Oficialii CJ Cluj nu iau însă în calcul opțiunea măririi de capital, cu toate că societatea a declarat anul trecut capital propriu negativ de 2,4 milioane. Președintele CJ Cluj așteaptă decizia lui Emil Boc care a venit vineri seară și o puteți citi la finalul materialului.

 

”M-am întâlnit cu Emil Boc și i-am propus să cumpere stadionul sau să preia 99% din acționariatul societății. A spus că se mai gândește. La insolvență riscă să nu își mai primească taxele”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj.

 

La Sala Polivalentă se poate, la Cluj Arena ba

 

Sala Polivalentă SA, societate controlată de Primăria Cluj-Napoca, a primit mărire de capital pentru plata impozitului pe clădire. Taxa pentru această clădire este de doar 900.000 de lei, însă dacă Emil Boc poate ne face să ne întrebăm de ce nu poate Mihai Seplecan? Într-adevăr, impozitul pe șase ani pe Cluj Arena este de aproximativ 8 milioane de lei. Ceea ce reprezintă 1,3 milioane de lei pe an, cu 400.000 mai mult ca impozitul datorat de Primăria Cluj-Napoca pe Sala Polivalentă. Oricum, și bugetul anual al municipiului este mai mare ca al județului.

 

Contractul în participațiune: disputa disputelor

Cluj Arena SA putea să plătească impozitul pe clădire anul trecut. Avea de unde. Doar că juriștii societății au interpretat în așa fel contractul în participațiune între CJ Cluj și societatea Cluj Arena încât județul vine cu imobilul, iar ei cu exploatarea. Pe de cealaltă parte a venit Curtea de Conturi, care a pretins că este o administrare clasică și că trebuie plătit impozit de către societate. La fel cum s-a procedat și la sala polivalentă, de altfel.

”Stadionul Cluj Arena trebuie să fie a clujenilor, să poata fi folosit de clujeni”, a mărturisit Radu Rațiu, directorul Cluj Arena.

 

Minciuna cu ajutorul de stat

Una dintre ipotezele lansate de cei din Consiliul Județean Cluj este că nu pot face mărire de capital. Cluj Arena SA a declarat în anul precedent -2,4 milioane capitaluri proprii. Pentru reîntregirea capitalului se poate asigura o finanțare de la CJ Cluj către Cluj Arena SA. Numai că oficialii CJ Cluj nu pot găsi o sursă de finanțare în cadrul bugetului. Iar cei 11 milioane de lei care i-au primit anul trecut de la societatea care administrează stadionul s-au cheltuit. Pe ce? Nu se știe. Gazeta de Cluj a vorbit cu unul dintre cei mai buni experți contabili din Cluj despre situația ajutoarelor de stat.

 

”Nu e ajutor de stat să capitalizezi o societate a ta. Să îi acoperi pierderile. Deja la toți e ajutor de stat? Faci solicitare la Consiliul Concurenței și vezi dacă e ajutor de stat. Dacă iei la modul foarte simplist totul este o concurență, nimic nu se poate. În piața locală nu mai există niciun stadion care ”joacă” cu Cluj Arena pe piața de evenimente. Sunt ajutoare de stat legale și ajutoare de stat care încalcă concurența”, a declarat un expert contabil.

Cum se poate ridica sechestrul

 

Sechestrul de pe conturile Cluj Arena se poate ridica și printr-o asigurare. Am vorbit cu o sursă bine informată care ne-a explicat exact cum se poate face.

 

” Procedura este de ridicare a sechestrului se poate fie cu garanție sau cu asigurare de plată de la o institutie financiara. Costurile depinde de franchiza si de prima de asigurare. Este o chestiune de calcul. Diferă la un tip de asigurare la altul. Sunt în funcție de risc, în funcție de mai multe chestii. E vorba de un risc mare pentru că vorbim de suma mare, care nu e obligatoriu sa fie primarita neaparat. Finanțele o poate executa. Pentru compania de asigurări e un risc mare. Când asiguri 50.000 de lei e una și când asiguri 14 milioane de lei e altceva. Poate fi ridicat sechestrul doar prin procedurile legale, respectiv o garanție de suspendare pe 6 luni cu garanție sau cu polița de asigurare”, a declarat o sursă bine informată.

 

 

Valoarea Cluj Arena: Vina fără vinovați

Consiliul Concurenței a calculat un impozit mai mare pentru Cluj Arena pentru că nu s-a făcut evaluarea clădirii. Oficialii CJ Cluj spun că vina este a Cluj Arena SA, iar cei de la Cluj arena spun că proprietarul stadionului trebuia să o facă. Și iarăși am ajuns la o clasică treabă românească în care există o vină, dar niciun vinovat.

 

Emil Boc vrea stadionul gratis

Emil Boc vrea stadionul de la CJ Cluj doar gratis. El a făcut o declarație în care a explicat că vrea să preia stadionul de la CJ Cluj, dar doar în limitele legii.

”Noi ne menținem propunerea de preluare a stadionului prin transfer, în locul deciziei de insolvență. Dacă CJ Cluj va aproba transferul la Primăria Cluj-Napoca, noi nu avem nicio problemă, dar a cumpăra stadionul nu este o opțiune, pentru că nu avem cadrul legal pentru a cumpăra și nici nu se poate cumpăra între autorități publice până la urmă”, a declarat primarul Emil Boc, citat de Știri de Cluj.

Acesta a explicat că nici Curtea de Conturi nu permite acest gen de tranzacții. ”Nu este posibilă tranzacția nici din punct de vedere al Curții de Conturi. Cum să cumperi o cutie goală. Proprietatea este fundamentală într-un raport de acest gen. Ca să poți investi și să achiți datorii trebuie să ai proprietatea unui stadion. Nu poți investi și achita datorii ale unei alte entități.

 

Singura variantă este transferul stadionul. Atuci ai temei legal pentru a investi și achita datoriile. Ne putem trezi că după aceea, un alt Consiliu Județean, va retrage administrarea stadionului și ce vom face? Rămânem cu datoriile plătite și cu proces la Curtea de Conturi pentru că le-am achitat. Când ai proprietatea este altă situație.

Singura soluție este transferul de la CJ Cluj spre municipalitate, așa cum au fost transferate de la Guvern la municipii. În toate județele din România, stadioanele au fost transferate la muncipiile reședință de județ. CJ Cluj, dacă va transfera, scapă și de o cheltuială curentă și de una viitoare și de impozit și de costurile cu cheltuielile curente de întreținere”, a spus Emil Boc.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.