Astăzi, în Cluj Napoca are loc campania pe anul 2015 de atenționare prin autocolante a șoferilor care blochează abuziv pistele de biciclete din Cluj-Napoca. Sunt vizați cei care își imobilizează în mod voluntar autoturismele pe puținele infrastructuri dedicate bicicletelor care există în oraș. Scopul este reducerea numărului de cazuri de asemenea prezențe ilegale, prin atenționarea șoferilor prin aplicarea de autocolante informative pe parbriz. Prin aceasta campanie, desfășurată și în anii trecuți, în mai multe serii, CCN încearcă să compenseze, măcar parțial, insuficientă implicării adecvate pe acest subiect a autorităților abilitate să aplice legislația rutieră, și anume Poliția Rutieră și Poliția Locală, datoare să impună respectarea normelor legale. Deși au făcut progrese, autoritățile din păcate depun eforturi care în continuare sunt mult prea reduse față de amploarea și gravitatea fenomenului de blocare cu mașini a pistelor de biciclete, deși pentru această practică legea prevede interdicție expresă și sancțiuni.

Autocolantele au textul principal ‘Staționați ilegal pe o pistă de biciclete! / Acum ați primit o atenționare amabilă. Data viitoare poate fi accidentat un biciclist, puteți plăti amendă sau să se ridice mașina!’ și imaginea grafică simbolică a unui autoturism care ocupa o pistă de biciclete și un biciclist care circulă pe pistă și a trebuit să treacă — metaforic — peste capota mașinii oprite ilegal. Autocolantele se distribuie gratuit membrilor și simpatizanților Clubului de Cicloturism ‘Napoca’ și altor bicicliști clujeni interesați, cu ocazia reuniunilor periodice ale CCN și proiecțiilor foto bilunare de la Casa Tiff și a Marșurilor Bicicliștilor Clujeni organizate lunar de CCN. Asemenea campanii s-au derulat sau se derulează și în alte țări și pleacă de la ideea că pistele de biciclete, fiind mai noi și mai puțin obișnuite pentru mulți șoferi, și adesea și mai prost marcate și semnalizate, sunt ignorate încă de mulți dintre aceștia din neștiință și neatenție, nu din rea-voință la adresa bicicliștilor sau nepăsare față de lege, și deci că pentru o anumită perioadă este oportun un gest amabil din partea bicicliștilor constând în faptul că, în loc să cheme Poliția pentru amendarea și ridicarea acelei mașini imobilizate ilegal pe pistă, să atenționeze doar șoferul printr-un mesaj scris, în speranța că data viitoare nu va mai încălca legea și drepturile bicicliștilor.

Plasarea acestor autocolante trebuie văzută ca un gest de toleranță din partea bicicliștilor, pe termen limitat, de colegialitate între participanții la traficul rutier, în scopul conștientizării și responsabilizării prin asemenea mijloace informative fără caracter sancționator a șoferilor care se pare că mulți nu s-au obișnuit cu infrastructurile specifice bicicletelor.(sursă foto:citynews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.