În luna decembrie a anului trecut, în judeţul Cluj s-a remarcat o scădere a nivelului şomajului cu 0,4 puncte procentuale şi s-a ajuns la o rată a şomajului de 2,9%.

În judeţul Cluj existau la finele anului trecut un număr de 9.998 de persoane din numărul de aproximativ 341.000 de oameni activi din punctul de vedere al posibilităţii de muncă. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj au explicat această scădere de şomaj prin „creşterea numărului de oameni activi din punct de vedere al posibilităţii de muncă. “ Şomajul a avut un trend descendent datorită creşterii numărului persoanelor capabile de muncă, de la 321.000 la 341.000. Oamenii aceştia au venit din alte judeţe pentru a munci la Cluj, fără să preconizeze criza economică în care ne aflăm în momentul de faţă”, a zis Daniel Don, directorul AJOFM Cluj. Reprezentantul AJOFM a anunţat că rata şomajului va avea un trend ascendent în acest an. “Anul acesta estimăm că în judeţul Cluj şomajul poate atinge un maxim de 7%. Efectul pe termen lung pe care acest lucru îl va influenţa pe piaţa muncii este o reintegrare întârziată a oamenilor în posturi şi rămânerea lor pe o perioadă mai lungă fără locuri de muncă. “ Oamenii care au venit din alte judeţe vor pleca înapoi pentru că majoritatea vor realiza că nu mai este rentabil să lucrezi la Cluj sau vor fi daţi direct afară”, a zis Don.

Criza trece în 2010

Oficialul AJOFM a anunţat că abia spre sfârşitul anului 2010 se va resimţi trecerea crizei economice şi o scădere la nivelul şomajului. “Oamenii îşi vor găsi din nou locuri de muncă abia în primăvara anului 2010, dar şomajul va scădea efectiv la sfârşitul anului respectiv”, a continuat Daniel Don. Soluţia pentru ca angajaţii să îşi păstreze locurile de muncă este ca aceştia să renunţe la salariile mari şi la unele beneficii oferite de către conducere. “Conducerea firmelor clujene le propune salariaţilor să lucreze la aceleaşi standard, dar să fie renumeraţi cu sume mai mici şi le taie din beneficii pentru a nu fi nevoiţi să îi concedieze. Singura posibilitate pe care o are un om pus în astfel de situaţie este să accepte astfel de oferte pentru că este greu să îţi găseşti un loc de muncă pe perioada crizei”, a zis Don.

 
Reprezentantul AJOFM a anunţat că unele dintre efectele vizibile în Cluj sunt scăderea vânzărilor  în toate domeniile din luna ianuarie a anului 2009 faţă de perioada precedentă a anului 2008.

Soluţii oferite de AJOFM

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj încearcă să contracareze scăderea şomajului şi, astfel, a organizat săptămâna trecută târgul de joburi la Casa de Cultură a Studenţilor. Compania Gulf Air a prezentat 100 de locuri de muncă pentru stewardese şi pentru aceste joburi
s-au prezentat peste 800 de oameni. Dintre aceştia aproximativ 250 de persoane se pretează condiţiilor companiei. Daniel Don a anunţat că această companie va oferi un număr de 2000 de locuri de muncă pentru clujeni în acest an.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.