Anul acesta, atelierul de construcție și proiectare Someș Delivery va ajunge al cea de-a 4-a ediție, iar după cum am fost obișnuiți și în precedentele ediții, proiectul independent va provoca și testa ideile comunității pentru integrarea râului Someș în viața orașului Cluj-Napoca.

Primele două ediţii ale atelierului au adus pe malul Someşului (şi nu numai) echipe de studenţi alături de care a fost construit un loc de întâlnire pe strada Gavril Muzicescu (2016) și un ponton pe Someș lângă Sala Sporturilor (2017). Iar în 2018 a fost proiectată și construită o succesiune de intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere.

Someș Delivery, un eveniment organizat de Fundația Cărturești, miniMASS și Ordinul Arhitecților din România, aduce în fiecare an amenajări și activități pe câte un tronson din râul care traversează orașul.

În timp ce arhitecţii de la Practica înaintează cu pregătirea masterplanului pentru Someş, pe etape, echipa Someş Delivery pregăteşte o nouă ediţie a evenimentului care aduce oameni, proiecte şi manifestări pe malul râului neglijat ani în şir.

Ediția Someș Delivery de anul acesta se va desfășura în zona Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu, tronsonul ales fiind considerat de către echipa de proiect drept “locul în care cele mai multe dintre gunoaie întră în Someș, cu această ocazie dorindu-se să se tragă un semnal de alarmă în legătură cu atacul de gunoaie la care este supus Somneșul, totodată echipa dorind să facă #unSomeșmaicurat direct de la sursă.

sursa: somesdelivery.ro

CE SE VA FACE?

La atelier se va concepe și apoi se va construi un loc de întâlnire la Someș, un spațiu umbrit pentru oamenii care sunt în trecere pe malul apei și au prea puține locuri în care să se oprească și să interacționeze.

Pentru că Echipa Someș Delivery este tot mai preocupată de problemele de mediu ale râului din oraș, își propune să realizeze cea mai mare parte din construcție din lemn reutilizat. 

Coordonatorii Someş Delivery pregătesc ediţia de 2019 şi cheamă voluntari pentru Atelierul de proiectare și construcție, care a ajuns la a patra ediție. 

CÂND?

Workshop-ul se va desfășura în două etape: în 3 – 5 mai are loc faza de design (explorarea sitului, conceperea și detalierea intervenției), iar faza de construcţie e programată pentru 17 – 19 mai (on-site). Cei care doresc să contribuie se pot înscrie până vineri, 26 aprilie, completând un formular,  urmând ca studenții selectați vor fi anunțați în 29 aprilie.

Atelierul va fi coordonat de Koho’ – un grup de tineri arhitecți clujeni (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond) care se concentrează pe proiectarea și construcția de intervenții temporare și instalații la scară mică. Aceştia Au contribuit numeroase intervenții în cadrul celor trei ediții Someș Delivery. Workshop-ul este adresat tuturor celor care vor să participe și este organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți Cluj.

Înscrierile se fac până vineri, 26 aprilie, completând acest formular scurt. Studenții selectați vor fi anunțați în 29 aprilie.

UNDE?

Amenajarea temporară va fi amplasată în cartierul Grigorescu, pe Strada Paul Ioan, pe malul Someșului Mic.

Anul acesta vom ține ediția SD la intrarea Someșului în Cluj. Mai precis, pe malurile adiacente ștrandului Sun. Este o zonă cu un potențial de utilizare pentru plimbare, relaxare, chiar baie în râu și cu o accesibilitate foarte slab dezvoltată în prezent pentru locuitorii cartierului Grigorescu”, spune arhitectul Marius Moga, de la Atelier Mass, unul dintre coordonatorii Someş Delivery. 

Workshop-ul este adresat tuturor celor care vor să participe și este organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți Cluj.

Sursa: somesdelivery.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.