„Conform sondajului de la alegerile generale, notorietatea mea era de 59%”
„Vor merge mai puţin bani pe cheltuieli materiale şi pe protocol”
„Cel care câştigă este obligat să preia şi proiectele bune de la ceilalţi candidaţi”
„Nu cred că se va ajunge în turul doi”
„Atât Emil Boc, cât şi eu, am făcut un apel către Ordinul Arhitecţilor, dar nimeni nu se arată interesat de funcţia de Arhitect şef”
„Emil Boc a plecat la Bucureşti pentru clujeni. Una este să dai telefoane să te rogi să ţi se dea ceva, iar alta este să ai tu pâinea şi cuţitul”

Reporter: Aţi trecut, după patru ani la Direcţia Tehnică foarte repede la postul de viceprimar, iar acum sunteţi primar interimar. Cum aţi simţit această trecere?
Sorin Apostu: Am desfăşurat, practic, aceeaşi activitate şi atunci. Acum am nişte atribuţii noi. Dar pentru faptul că am lucrat în Primărie să că tot ceea ce făceam înainte era strict legat de acest domeniu, trecerea nu a fost atât de bruscă.

Reporter: Intraţi în campania electorală sub titulatura de „omul lui Boc” sau „favoritul lui Boc”. De ce aceaste titulaturi şi cât de mult vă afectează sau deranjează?

Sorin Apostu: Eu cred că cetăţenii au de ales între o continuitate a unor proiecte, au de ales pe cel care a contribuit la elaborarea acestor proiecte. „Omul lui Boc” înseamnă omul din echipa lui Emil Boc, echipă cu care Emil Boc a dus proiectele Clujului la bun sfârşit şi a demarat alte proiecte pentru municipiu. Am fost întotdeauna alături de echipa lui Emil Boc. În această echipă sunt foarte multe persoane, dar din ea fac parte şi cetăţenii municipiului Cluj-Napoca.

Reporter: Câtă notorietate credeţi că aveţi dvs. personal? Cât de mulţi clujeni credeţi că vă cunosc şi v-ar vota dacă aţi participa „singur” la aceste alegeri. Fără susţinerea lui Emil Boc?

Sorin Apostu: Conform sondajului de la alegerile generale, notorietatea mea era de 59%.

Reporter: Data alegerilor a fost stabilită de către Guvernul „Boc” foarte repede, iar campania electorală va fi de doar două săptămâni. De ce s-a grăbit PDL atât de tare cu această dată? Exista riscul de a pierde din electorat dacă această dată ar fi fost stabilită ulterior (legal, timp mai era)?

Sorin Apostu: Eu cred că un primar trebuie să fie ales. Primarul interimar nu are în spatele lui votul populaţiei. El este doar numit. Un primar ales are susţinerea, votul populaţiei, deci o responsabilitate mai mare. Sincer să fiu, oricât aş fi stat ca primar interimar nu cred că ar fi contat prea mult. Eu nu fac campanie, nici acum şi probabil nu voi face nici în săptămânile de campanie. Eu acum lucrez la buget, la priorităţile Clujului. Nu contează cât de repede, sau cât de târziu este programată această campanie electorală.

Reporter: Pe ce se va axa campania dvs. electorală?
Sorin Apostu:Campania mea se va axa pe proiecte, pe priorităţi, pe nevoile cetăţeanului. De aceea am şi consultat cetăţenii în această perioadă pentru alcătuirea bugetului pentru a vedea care le sunt necesităţile şi pentru a putea merge mai departe pe linia nevoilor şi necesităţilor acestora.

Reporter: Se lucrează acum la proiectul de buget pentru acest an. Care sunt direcţiile principale în care vor merge banii? Ce domenii primesc cei mai mulţi bani anul acesta?
Sorin Apostu:În general, proiectele începute deja vor continua şi vor primi bani la fel ca şi până acum. Vor merge mai puţin bani pe cheltuieli materiale şi pe protocol. Cheltuielile generale pentru proiecte vor rămâne la acelaşi nivel.

Reporter: Când va începe programul de reabilitare a Pieţei Unirii?
Sorin Apostu: Acest proiect va demara în primăvară. Are mai multe etape. Deocamdată ne interesează Piaţa propriu-zisă, iar apoi vom trece la construirea celor două parking-uri din Piaţa Mihai Viteazu şi din Piaţa Avram Iancu, parking-uri ce condiţionează trecerea în cea de-a doua etapă de reabilitare.

Reporter: Aveţi de gestionat un buget de trei ori mai mare decât cel pe care Emil Boc l-a avut în 2004 şi, aveţi în plus premierul României de partea dvs. Ce planuri aveţi cu aceşti bani? Cam cât de mult vor ajuta ei la dezvoltarea Clujului.
Sorin Apostu: Sunt câteva priorităţi generale pe care pot să le duc la îndeplinire doar în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu Guvernul. Aş aminti aici centurile ocolitoare şi segmentul de Autostradă care priveşte în mod direct Clujul. De asemenea Filarmonica, Spitalul Regional de Urgenţă şi Stadionul, care sunt proiecte generale ce vor fi duse la îndeplinire împreună cu Consiliul Judeţean şi Guvern, dar şi proiectele locale care se vor face exclusiv din bugetul primăriei de reabilitare a aleilor şi trotuarelor dintre blocuri, de extindere, modernizarea şi reabilitare a iluminatului public, de reabilitare termincă a blocurilor. În plus avem în plan construirea de noi şcoli şi grădiniţe pentru că populaţia a crescut, amenajarea de noi parcuri, continuarea proiectului „Unda verde” şi continuarea transportului gratuit pentru pensionari, elevi şi studenţi.

Reporter: Aveţi doi contracandidaţi foarte puternici şi mă refer aici la Marius Nicoară şi la Teodor Pop Puşcaş. Nicoară are experienţă şi notorietate destul de mare, având în vedere că a condus Consiliul Judeţean timp de patru ani. Cum vedeţi competiţia cu cei doi?
Sorin Apostu: Eu doresc ca această competiţie să fie una pe proiecte. Cel care câştigă este obligat să preia şi proiectele bune de la ceilalţi candidaţi. Cred şi sper că dacă se merge pe proiecte, atunci vom avea o campanie curată.

Reporter: Credeţi că se va ajunge la turul al doilea?
Sorin Apostu: Nu cred că se va ajunge în turul doi. Nu stabilesc eu cu cât voi câştiga, ci cetăţenii. Emil Boc avea o notorietate mult mai mare decât a mea. Indiferent de cum voi fi votat voi fi primarul tuturor clujenilor.

Reporter: Cum vedeţi decizia fostului Primar Gheorghe Funar de a nu mai candida la primărie pentru prima dată după 16 ani?
Sorin Apostu: Cred că fiecare este liber să ia deciziile pe care şi le doreşte şi pe care şi le asumă. Eu nu comentez deciziile niciunuia dintre candiaţi.

Reporter: Cât de mult vă ajută Emil Boc în conducerea interimară a municipiului?
Sorin Apostu: Mult. În primul rând prin faptul că Autostrada şi centurile ocolitoare, priorităţi ale Clujului, au fost introduse în bugetul Guvernului pentru anul acesta. În plus, programul de reabilitare termică va fi reluat ca şi prioritate în special la Cluj.

Reporter: Deşi în plină dezvoltare, municipiul Cluj-Napoca are încă nevoie de investiţii majore şi de soluţii practice în diverse domenii. Care ar fi rezolvarea dvs. pe rând, pentru: Rampa Ecologică, Centura ocolitoare, fluidizarea traficului în municipiu, Filarmonică, Locuinţe sociale?
Sorin Apostu: Rampa ecologică, este exclusiv apanajul CJ. Au un program european care vizează închiderea gropii de la Pata Rât şi deschiderea unui depozit ecologic, colectarea selectiva a deşeurilor şi licitaţia noastră privind concesiunea în acest sens. În ceea ce priveşte centurile, acestea vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2009. Banii pentru acestea sunt în bugetul Guvernului României. Automat, scoaterea din oraş a traficului greu şi extinderea programului „unda verde”, va duce la relaxarea traficului urban.
Am depus o scrisoare la MAI pentru spaţiul care ne aparţine de 1,6 ha de pe 21 decembrie unde vrem să amplasăm Centrul Cultural Transilvania unde vrem să amplasăm Filarmonica. Pentru locuinţe sociale, ne dorim un parteneriat cu Guvernul „Locuinţe ieftine pentru tineri”, în care municipalitatea să pună la dispoziţie terenul cu utilităţi şi să construiască, iar tinerii să plătească doar costul manoperei şi al materialelor în parteneriat cu o bancă. De asemenea avem cele două proiecte de la Cartierul Tineretului şi Lomb. Până acum, partenerii noştri pentru aceste două cartiere sunt în grafic cu lucrările. Urmează, anul acesta, introducerea utilităţilor şi demararea construcţiilor. Chiar dacă vor exista mici întârzieri datorate crizei financiare, cele două proiecte vor continua.

Reporter: Timp de 12 ani s-a construit puţin, iar investiţiile au fost blocate în marea lor majoritate. Din 2004 domeniul construcţiilor a explodat brusc, generând ceea ce noi numim „haosul” în urbanism. Acest fapt a generat nemulţumiri foarte mari, atât în rândul oamenilor de afaceri cât şi în rândul simplilor cetăţeni. Cât din ceea ce s-a întâmplat în Urbanism a fost vina vechii administraţii? Cum s-ar fi putut evita aceste probleme? Care este soluţia acum?
Sorin Apostu: Emil Boc a început deja să facă ordine în acest domeniu încă din mandatul trecut, iar eu nu voi face altceva decât să continui ceea ce el a început. În primul rând, municipalitatea nu mai dă derogări la construcţii, apoi, am demarat deja un PUG. Nu mai permitem construcţia de blocuri în zonele de case şi s-a emis o Hotărâre de CL prin care se prevede, obligatoriu, o parcare pentru fiecare apartament. E adevărat că am alungat mulţi investitori în Floreşti, cei care nu au vrut să se conformeze regulamentului, dar acum, asta este treaba celor din Floreşti cum îşi reglementează partea de Urbanism.
 
Reporter: Clujul nu are încă un arhitect şef. Când preconizaţă ca se va ocupa această funcţie?
Sorin Apostu: Când cineva îşi va anunţa intenţia de a ocupa această funcţie. Atât Emil Boc, cât şi eu, am făcut un apel către Ordinul Arhitecţilor, dar nimeni nu se arată interesat. Salariul este destul de mic, iar condiţiile sunt foarte dure, în sensul că viitorul arhitec şef nu va avea voie să facă proiecte pentru judeţul Cluj. Cu siguranţă au venituri mai mari pe cont propriu.

Reporter: Nu v-ar fi plăcut, mai degrabă, o funcţie la Bucureşti, fără riscurile unei candidaturi?
Sorin Apostu: Niciodată nu m-am ferit de întâlnirile cu cetăţenii, de campania electorală. Dacă nu am vrut nici în 2004 să plec la Bucureşti şi am rămas alături de Emil Boc, acum consider firesc să rămân la Cluj să termin ce am început. Voi rămâne la Primărie, dacă voi ajunge primar, atâta timp cât clujenii mă vor dori şi mă vor alege să ocup această funcţie.

Reporter: A pierdut PDL din electorat prin plecarea lui Emil Boc la Bucureşti, după ce a promis, la câştigarea alegerilor, că nu va părăsi conducerea municipiului?
Sorin Apostu: Emil Boc a avut de făcut o alegere foarte grea în primul rând pentru el. A plecat din funcţia de primar ales şi iubit de clujeni, dar a făcut acest sacrificiu în special pentru Cluj. Una este să dai telefoane să te rogi să ţi se dea ceva, iar alta este să ai tu pâinea şi cuţitul. Ceea ce a făcut a făcut şi pentru Cluj.

Augustin Stanciu şi Simona Curcian

4 COMENTARII

  1. „Sunt omul lui Boc, omul din echipa lui Emil Boc”?? Credeam ca sunteti Sorin Apostu, aterizat din fundul Moldovei in capitala Ardealului si cocotzat in mare viteza , calare pe o arogantza nejustificata, pe o functie cheie a orasului.
    2. Ca Boc a plecat la Bucuresti pentru clujeni sa le-o spuneti la cei care vor sa va creada. O functie de premier nu se refuza, poate doar de Stolojan.
    3. Va doresc un esec glorios la alegeri si nu pentru ca nu ati merita ci pentru ca puiul de caracatitza pus la crestere de Boc , cel care acopera deja CJ – Cons Local – directii descentralizate – Judecatorie, sa isi franga gatul pana nu creste prea mult.

  2. esti prea sigur ca vei fii primar si prea sigur doar ca e Boc in spatele tau ai grija ca Clujul la iubit pe Boc dar nu trebuie sa te suporte pe tine, Apostu cine mi esti tu. Nu trebuie sa ai f mare incredere pt iubirea Clujului pt Boc el e una tu esti alta

  3. Curva asta si-a facut o echipa de maestri falsificatori cu alti colegi de la serviciul tehnic si s-o apucat de furat toate casele din centru. Le revendicau putorile cu „mostenitori ” falsi de prin Hunedoara si alt orase cat mai departe de Cluj si apoi le vindeau la amici la preturi sub piata. asa nimic nu transpira din afacerile lor murdare/. sper sa pice jigodia asta la alegeri sa aflam adevarul despre dedesubturile primariei.
    Blestemul pamantului ardelenesc pe umerii curvei de Monica ca o adus asa caracatita la cluj. Trebuia sa mearga tarfa la Focsani nu sa-l aduca pe asta iaic! Sa va bata Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.