Parlamentul a avut o doză de inconştienţă pentru care va plăti nu numai acum, ci şi în istorie”. „Dacă Emil Boc nu va mai fi premier, sunt sigur că municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj, vor fi date uitării”. „Traian Băsescu este cel care îl susţine pe Emil Boc şi este soluţia pentru ca municipiul Cluj-Napoca să îşi continue ascensiunea şi dezvoltarea”. „Eu cred că ar fi cel mai înţelept ca propunerea pentru funcţia de Premier să fie făcută de viitorul Preşedinte ales”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu vorbeşte într-un interviu acordat Gazetei de Cluj despre criza politică generată de refuzul Parlamentului de a valida premierul propus de Preşedintele Traian Băsescu, dar şi despre situaţia politică şi economică de la nivel local.

Reporter: Ce efecte credeţi că va avea criza politică actuală asupra României, din toate punctele de vedere?

Sorin Apostu: Sigur, aveam această criză economică. Acum, o parte dintre parlamentari, inconştienţi, au creat şi o criză politică. Criza politică se răsfrânge automat, şi asupra cetăţeanului de rând. Chiar dacă cei care ştiu acest lucru, parlamentarii, erau conştienţi de acest fapt, chiar dacă oamenii nu simt direct această criză. Eu cred că nu era momentul. Nu avem niciun exemplu de vreun stat unde să se fi întâmplat acest lucru. Din contră, peste tot în lume s-au strâns rândurile pentru a se trece de criză economică, iar ulterior pentru a se consolida structura politică. În acest sens, consider că Parlamentul a avut o doză de inconştienţă pentru care va plăti nu numai acum, ci şi în istorie. Efectul va fi imposibilitatea Guvernului de a negocia cu FMI, imposibilitatea Guvernului de a pune pe masa Parlamentului un buget pentru anul 2010, imposibilitatea Guvernului de a continua discuţiile cu toţi factorii europeni, dar şi neîncrederea pe care am dovedit-o acestora.

Reporter: Ne putem aştepta ca anumite proiecte ale Clujului să fie blocate ca o consecinţă directă a plecării lui Emil Boc din funcţia de şef al Executivului?

S.A.: Emil Boc nu a plecat din funcţia de premier. Şi cu ajutorul clujenilor, al românilor, dar şi al lui Dumnezeu, dacă Traian Băsescu va câştiga alegerile, nu va pleca din această funcţie.

Reporter: Dar în cazul în care, totuşi, va pleca?

S.A.: În cazul în care va pleca, am avut câteva demonstraţii ale situaţiei care va urma. Nu mai are rost să testăm pe propria piele ce înseamnă să nu fi iubit, să nu ai pe nimeni la Bucureşti. Până în 2004 am testat acest lucru. Până în 2004 Clujul nu a avut nimic, pe motivul că era Gheorghe Funar primar. Chiar dacă centurile de ocolire nu au nicio legătură cu municipiul şi cu primarul. După 2004 Clujul a început să renască. Am trecut de pe locul cinci pe locul doi în ţară ca indice de dezvoltare, indice de populaţie, investitori. A urmat un an galben spre negru în care ne-a fost greu. Dar am avut şansa ca din 2009 să avem un premier din Cluj şi toate proiectele extrem de întârziate, mă refer aici la autostradă, centuri, izolare termică, banii pentru şcoli şi grădiniţe, au revenit în municipiu, în judeţ şi, în acest fel, Clujul a putut din nou să îşi consolideze poziţia de oraş puternic, european. Dacă s-ar întâmpla ceva, sunt sigur că municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj, vor fi date uitării.

Reporter: Primarul Sibiului, Klaus Iohannis a fost propus de majoritatea parlamentară pentru funcţia de Premier. Este pentru a doua oară când un primar de municipiu este considerat potrivit pentru această funcţie. Pe când vom avea o propunere de acest gen pentru Sorin Apostu? V-ar interesa un asemenea post?

S.A.: Am primit cel mai bun sfat de la cel mai îndreptăţit primar, în acest sens, Emil Boc. Toate meseriile, toate funcţiile acestea sunt extrem de onorante. Dar din funcţia de Premier sau de Preşedinte al României nu ai şansa să îşi vezi proiectele realizate, pentru că depinzi de prea mulţi factori, prea multe instituţii pro-persoana lor şi mai puţin pro-cetăţean. De aceea eu cred că funcţia de primar, aşa cum am înţeles şi de la Emil Boc, este şi foarte grea, dar îţi aduce şi satisfacţia că poţi vedea cu ochii tăi finalitatea proiectelor pentru care ai muncit. Nu mă interesează un asemenea post.

Reporter: E mare linişte acum la nivelul Consiliului Local Cluj din punct de vedere politic. Este doar liniştea dinaintea furtunii sau pur şi simplu, la nivel local, situaţia politică centrală nu se resimte?

S.A.: Am creat, la nivelul Consiliului Local o stare de funcţionalitate în interesul cetăţeanului şi am lăsat politica deoparte. Proiectele pe care le-am promovat în Consiliul Local întotdeauna aveau interesul cetăţeanului ca interes primordial. Dacă ar fi fost un proiect care să contravină interesului public, chiar dacă PDL deţine majoritatea în CL şi mass-media s-a sesizat, iar colegii din celelalte partide din CL au o voce destul de hotărâtă atunci când ceva nu este în regulă.

Reporter: Care este situaţia cartierelor de locuinţe construite în parteneriat public-privat? (Lomb, Tineret…)
 
S.A.: Lucrările la cartierul Lomb merg bine. La Tineret avem negocieri la cererea celor care sunt implicaţi în acest parteneriat pentru prelungirea termenului de execuţie. Nu vom renegocia termenul pe care l-am prevăzut în caietul de sarcini. Criza economică şi-a pus amprenta. Să renunţe! Să vină altcineva dacă ei au probleme!

Reporter: Aţi făcut, nu demult, o solicitare pensionarilor de a nu mai circula cu mijloacele de transport în comun la orele de vârf. Ce feed-back aveţi la aceasta solicitare?

S.A.: Am venit cu o propunere, la solicitarea şi din partea unor pensionari care îşi duc copiii dimineaţa la şcoală, la grădiniţă. Există o înţelegere care să poată fi respectată de toată lumea. Şi anume ca în intervalul 7-8 dimineaţa, când toată lumea se grăbeşte, inclusiv pensionarii care beneficiază de transport gratuit şi care îşi duc nepoţii la şcoală. Pensionarii care merg la piaţă, să nu amâne puţin. Este extrem de important ca autobuzele să nu mai fie ticsite. După acea perioadă din zi nu mai este nicio problemă.

Reporter: Piaţa Unirii a fost deschisă publicului săptămâna trecută. Pe când va fi finalizată complet, inclusiv cu grupul statuar Matei Corvin?

S.A.: Reparaţia grupului statuar se va finaliza abia în vară pentru că respectiva statuie putea să se prăbuşească oricând, având în vedere stadiul avansat de degradare în care se afla.

Reporter: Este o piaţă fără spaţiu verde, iar acest lucru a adus deja numeroase critici din partea cetăţenilor…

S.A.: În timpul primăverii, al verii şi al toamnei vor fi amplasate acolo foarte multe jardiniere cu flori. Vor fi jardiniere mobile care, atunci când avem manifestări în această piaţă să poată să facă loc populaţiei. Acesta a fost motivul pentru care nu am introdus rondouri fixe de flori. Atunci când au loc manifestări nimeni nu ţine cont de aceste flori. Vom avea multe jardiniere cu flori şi arbuşti şi au fost deja plantaţi arbori.

Reporter: Cum vedeţi mersul acestei campanii electorale la nivelul municipiului Cluj-Napoca? Pe cine credeţi că vor clujenii preşedinte? De ce?

S.A.: Conform sondajului pe care îl avem şi conform discuţiilor pe care le port ca şi primar, dar şi ca membru de conducere al PDL, clujenii au înţeles că, de data aceasta nu votăm cu inima sau cu sufletul, ci cu raţiunea. Traian Băsescu este cel care îl susţine pe Emil Boc şi este soluţia pentru ca municipiul Cluj-Napoca să îşi continue ascensiunea şi dezvltarea.

Reporter: PSD acuză PDL de campanie electorală „ascunsă”, cu referire la afişele pentru referendum. Ce părere aveţi despre aceste acuze?

S.A.: Eu cred că dacă 80% din populaţie îşi doreşte reducerea numărului de parlamentari, preşedintele, care este adevăratul ales uninominal din ţară, a luat în calcul dorinţa populaţiei şi a respectat-o. Are acest drept.

Reporter: Totuşi, vorbim despre o campanie electorală ascunsă?

S.A.: Acest referendum a fost organizat în aceeaşi zi cu prezidenţialele pentru a se evita cheltuielile prea mari.

Reporter: Totodată, sunteţi acuzat că aţi transformat Clujul într-un oraş portocaliu odată cu debutul campaniei electorale. Adversarii politici spun că nu aţi autorizat lipirea de afişe electorale în punctele cheie din oraş.

S.A.: În Cluj, spre deosebire de celelalte oraşe din ţară, comune sau drumuri care sunt roşii, nu am acceptat nici culoarea roşie nici pe cea portocalie. Înafară de panourile obişnuite, cel autorizat, nu au fost acceptate murdării în Cluj. Nu am acceptat ca stâlpii electrica să fie plini de afişe, să fie oraşul plin de bannere. Cetăţenii sunt mulţumiţi de acest lucru.

Reporter: Există anumite „disensiuni” între dvs. şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe?

Reporter: Sunt induse. Întrebaţi-l şi pe dânsul. Sigur că atunci când avem proiecte care, câteodată pe timpul discuţiei au o mare masă de oameni împotrivă sau care doresc altceva, evident că aceştia născocesc tot felul de poveşti. Nu avem niciun fel de neînţelegere.  

Reporter: Cum stă municipalitatea cu bugetul pentru anul acesta? Există bani pentru toate proiectele propuse pentru 2009?

S.A.: Nu vă ascund faptul că depindem foarte mult de ceea ce va fi la Bucureşti. Depindem foarte mult de viitorul Guvern. Depindem de banii care vor fi alocaţi de către Guvern. Atenţie! Aceşti bani nu sunt bani nemeritaţi. Sunt banii Clujului pe care cineva trebuie să facă efortul să îi dea înapoi Clujului. Aşadar bugetul municipiului depinde şi de banii guvernamentali, iar în acest sens aş enunţa proiectele pentru care ne vin bani, reabilitarea termică a blocurilor, subvenţia căldurii, reparaţia şi construirea de şcoli şi grădiniţe, proiectele guvernametale pentru spaţiile verzi. Toate acestea ar putea fi puse în pericol de o rea-voinţă.

Reporter: Pe cine credeţi că va numi Traian Băsescu pentru funcţia de Premier?

S.A.: Eu cred că ar fi cel mai înţelept ca propunerea să fie făcută de viitorul Preşedinte ales.

Reporter: Dar avem nevoie de un buget până la finele anului pentru a primi banii de la FMI…

S.A.: Parlamentul a dat undă verde Guvernului să facă acest buget.

Reporter: Dar chiar Emil Boc spunea că este neconstituţional ca un Guvern demis să întocmească proiectul de buget.

S.A.: Este timp în luna decembrie. Proiectul este pregătit. În data de 7 decembrie se poate nominaliza premierul. Acesta poate veni rapid cu echipa şi până la sfârşitul anului să avem şi bugetul. Este timp!

Simona Curcian-Maleş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.