Kiss Daniela, soţia comisarului şef Karoly Kiss, şeful Serviciului de Operaţiuni Speciale, secţia Cluj, din cadrul Ministerului de Interne, şi fratele acestuia, Kiss Cioaba, au fost condamnaţi pe 05.11.2013, de către Tribunalul CLUJ, cu drept de apel în 10 zile. Kiss Daniela a primit o  pedeapsă de 5 ani închisoare pentru infracţiunile de luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar, Kiss Cioaba a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru complicitate la luare de mită, complicitate la spălare de bani și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În şedinţa de judecată din 05.11.2013, Tribunalul Cluj a hotărât condamnarea Danielei Kiss  pentru următoarele infracţiuni: luare de mită, la pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare şi interzicerea pe 4 ani a exerciţiului drepturilor; spălare de bani, la pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare; fals în înscrisuri sub semnătură privată, la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare. În temeiul art.33 lit. a şi art.34 lit. b Cod penal, instanţa a dispus contopirea acestor pedepse, pentru ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani 4 luni închisoare şi interzicerea pe 4 ani a exerciţiului drepturilor prev. de art.64 lit. a teza II Cod penal, sporită cu 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa finală de 5 ani închisoare şi interzicerea pe 4 ani a exerciţiului drepturilor prevăzut de art.64 lit.a teza II Cod penal. De asemenea, instanţa a dispus interzicerea exercitării drepturilor pe durata de 4 ani.

În acelaşi dosar, lui Kiss Cioaba, fratele comisarului Kiss Karoly, i-a fost respinsă solicitarea de schimbare a încadrării juridice, acesta fiind condamnat pentru comiterea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, la pedeapsa de 4 ani închisoare şi interzicerea pe 4 ani a exerciţiului drepturilor; complicitate la spălare de bani, la pedeapsa de 4 ani închisoare; complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, la pedeapsa de 1 an închisoare. În temeiul art. 33 lit. a şi art.34 lit. b C. penal, s-a dispus contopirea acestor pedepse, pentru ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare şi interzicerea pe 4 ani a exerciţiului drepturilor prev. de art.64 lit. a teza II C. penal, sporită cu 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa finală de 4 ani 8 luni închisoare şi interzicerea pe 4 ani a exerciţiului drepturilor prevăzut de art. 64 lit. a teza II Cod penal. De asemenea, curtea a dispus interzicerea exercitării drepturilor pe durata de 4 ani.

Instanţa a dispus, de asemenea, restituirea banilor luaţi drept mită către reclamanți, dar a refuzat indexarea sumei cu indicele inflaţiei. În acelaşi timp, s-a dispus anularea facturii fiscale seria ESC nr.0016/31.05.2007, precum şi a menţiunilor aferente acestei facturi (jurnal pentru vânzări, registru de casă) din contabilitatea SC ESCAVA SRL, referitoare la operaţiunile comerciale dintre SC ESCAVA SRL şi SC DASCONSTRUCT INTERNATIONAL SRL, precum şi la restituirea împrumutului către administratorul firmei Escava. Totodată, a menţinut măsura asiguratorie de instituire a sechestrului asupra locuinței deţinută de Daniela Kiss şi a obligat inculpaţii la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de câte 3.000 lei pentru fiecare.

 

Dosarul Kiss

Daniela Kiss a fost angajată pe postul de contabilă la ACE din august 2005 până în noiembrie 2010, când ar fi fost concediată. Conform rechizitoriului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Cluj, faptele pentru care Kiss a fost trimisă în judecată s-au petrecut în anul 2007. Acuzaţiile au fost formulate împotriva ei şi a cumnatului ei, Kiss Cioaba, după autodenunţul celui care a dat mita. Astfel, primul denunţ, al clujeanului Duma Petru, a fost înregistrat la DNA, Serviciul Teritorial Cluj, pe 23 noiembrie 2011, fiind urmat de  denunţul soţiei, cei doi fiind proprietarii firmei SC Dasconstruct Internaţional SRL. Soţii Duma au arătat că Daniela Kiss, în calitate de membru al comisiei de selecţie a ofertelor ACE, ar fi pretins suma de 59.450 de lei pentru a le transmite informaţii ce le puteau facilita câştigarea unei licitaţii privind extinderea unei hale a companiei, în municipiul Dej.

Potrivit anchetatorilor, patronul Dasconstruct Internaţional SRL l-a cunoscut pe Kiss Cioaba în anul 2006, în contextul în care cel din urmă voia să construiască un bloc în Cluj-Napoca. Firma lui Duma Petru, Dasconstruct Internaţional,  a realizat până la urma imobilul şi în aceste împrejurări a ajuns să o cunoască pe cumnata partenerului său de afaceri, Kiss Daniela.

 

Licitaţia aranjată 

În primăvara anului 2007, ACE a organizat licitaţia pentru atribuirea unui contract de execuţie ce privea extinderea unei hale a companiei în Dej. Daniela Kiss şi cumnatul ei i-ar fi propus lui Duma să participe la licitaţie. Contabila, care făcea parte din comisia care supraveghea derularea proiectului,  în schimbul sumei de 50.000 de lei, urma să îi furnizeze informaţii privind ofertele celorlalte firme înscrise în competiţie. În urma licitaţiei aranjate în acest fel, Dasconstruct a fost desemnată  câştigătoare.

 

Aparenţa unei operaţiuni legale

Transferul banilor din firma lui Duma către Daniela Kiss s-a făcut prin intermediul firmei Escava SRL, unde aceasta era, de asemenea, contabilă şi economistă. Pentru ca banii promişi să poată fi transferaţi sub aparenţa unei operaţiuni legale, Kiss l-a convins pe patronul Escava SRL, să-i facă jocul. Acesta a acceptat  să emită o factură privind o tranzacţie comercială fictivă între firma sa şi Dasconstruct Internaţional SRL. Factura emisă pentru cei peste 59.000 de lei era pentru o aşa-zisă lucrare de excavare pe care firma lui Costea ar fi efectuat-o pe şantierul din Dej. De fapt, lucrarea a fost făcută, cât se poate de legal, de firma Samus Construcţii SRL, iar patronul acesteia, Vasile Tecar, a declarat că nici nu auzise de firma Escava SRL, şi, în nici un caz nu această societate a efectuat lucrările de excavare pentru extinderea halei. Imediat ce  banii au fost transferaţi de la firma Dasconstruct Internaţional SRL în conturile  Escava, administratorul firmei, însoţit de Kiss Cioaba, au  retras de la Banca Transilvania suma virată şi i-au dat-o Danielei Kiss.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here