Studenţii care, începând cu anul universitar 2009/2010, vor dori să urmeze cursurile universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, vor avea posibilitatea să aleagă dintre o serie de specializări noi, care urmează a fi introduse în curricula universităţii clujene. Senatul universităţii a luat această decizie în urma realizării unui studiu care a evidenţiat necesitatea dezvoltării disciplinelor care au relevanţă pe piaţa muncii.

Senatul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a decis într-o şedinţă care a avut loc pe 27 octombrie ca începând cu anul 2009-2010 să fie introduse noi specializări. Printre acestea se numără arheologie dinamică şi estetică urbană, studii urbane, inginerie culturală, matematică economică, optimizarea şi etica afacerilor, complexitate şi risc, publicitate, dreptul afacerilor, energii alternative, economie socială, muzeologie şi patrimoniu, pedagogie interculturală şi altele. Senatul UBB a decis introducerea acestor specializări în urma unui studiu care a evidenţiat necesitatea dezvoltării disciplinelor care au relevanţă pe piaţa muncii. Introducerea noilor specializări vine în ideea de a atrage mai mulţi studenţi şi a pregăti absolvenţi pentru cerinţele pieţei.

UBB, în continuă dezvoltare

În anul 1872, autorităţile Transilvaniei au înfiinţat Universitatea din Cluj, exclusiv în limba maghiară. La sfârşitul primului război mondial, pe fondul Marii Uniri, universitatea clujeană a fost preluată de autorităţile statului, devenind o instituţie a României întregite iar la 12 mai 1919 s-a constituit Universitatea românească din Cluj. În 1940, ca rezultat al revizuirii teritoriale impuse de Germania şi Italia de atunci, Universitatea românească a fost mutată la Sibiu şi Timişoara, iar universitatea maghiară a fost adusă de la Szeged la Cluj. După al doilea razboi mondial, o dată cu abrogarea Dictatului de la Viena, universitatea românească a revenit la Cluj şi a luat curând numele "Babeş". În 1945 autorităţile româneşti au înfiinţat în Cluj universitatea maghiară "Bolyai". Cele două universităţi au fost reunite în 1959 sub numele de Universitatea “Babeş-Bolyai”, cu învăţământul în limbile română şi maghiară. Ulterior, sub regimul lui Ceauşescu, studiile în limba maghiară s-au redus treptat. Din 1993 încoace s-a desfăşurat cea mai cuprinzătoare şi mai puternică dezvoltare din istoria universităţii clujene iar în 2004 aceasta a atins cea mai mare dezvoltare în istoria sa de până acum. În acest moment Universitatea “Babeş-Bolyai” are 21 de facultăţi.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.