După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a distribuit condamnările în dosarul Privatizărilor Frauduloase, cei de la punerea în aplicare a sentinţelor au avut uimirea să vadă că spionul bulgar Stamen Stancev, şi cetăţeanul american Vadim Benyatov, au fugit din ţară încă din 2008. Pentru a venit în ajutorul autorităţilor, Gazeta de Cluj a dat de un fir care i-ar putea duce pe procurori pe urmele lui Stancev. În Timişoara există o persoană care, la un moment dat, a făcut parte din firma Energan din Timişoara, un ”satelit” al companiei înfiinţate de Stamen Stancev şi care derulează afaceri cu nume precum Credit Suisse First Boston, Raiffeisenbank AG, Bank Austria Creditanstalt, the International Finance Corporation (a member of the World Bank Group), OMV, CEZ şi Skoda.

 

După ce ÎCCJ a dat condamnările în dosarul Privatizărilor Frauduloase, în care fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a luat 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a primit 4 ani cu executare, autorităţile şi-au dat seama că cei care au încasat cele mai mari pedepse nu mai sunt în România. Spionul bulgar Stamen Stancev şi consultantul internaţional Vadim Benyatov nu mai sunt în România de câţiva ani, unele surse spunând că ei au plecat încă din 2008.

Cu toate acestea, Stancev a lăsat o mică ”urmă” în România care poate fi cercetată de autorităţi. Este vorba de un timişorean, Marin Fieraru, care a fost la un moment dat asociat în cadrul unei companii care gravita în jurul lui Stancev.

Este vorba de firma Energan din Timişoara, aflată la adresa STR. POMICULTURII 29 Ap. CAM. 3, firmă care a fost radiată între timp. Potrivit ultimelor date, singurul asociat al SRL-ului Energan este MARKOVIC ZIVORAD din Serbia-Muntenegru. În anul 2006, când în spaţiul public au apărut primele informaţii despre sforile trase de Stancev în România, muntenegreanu s-a retras din acţionariatul firmei timişorene. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în 4.09.2006 MARKOVIC ZIVORAD s-a retras din societatea Energan iar în locul lui au fost numiţi Fieraru Marin, acum în vârstă de 64 de ani, născut în Rojiste, judeţul Dolj şi Nenadovic Tanja, o sârboaică de 33 de ani.

Ulterior, Fieraru Marin a mai înfiinţat două societăţi comerciale, Viafer şi Slavianca Impex cu acelaşi sediu social în Timişoara, strada IRIS 23 Et. 1 Ap. 6.

În noiembrie 2006, în presa naţională au apărut primele informaţii despre reţelele cusute în jurul lui Codruţ Sereş şi a lui Stancev. Spre exemplu, Curierul Naţional titra că ”interceptările făcute de serviciile secrete asupra grupării cercetate pentru infracţiuni care aduc atingere securităţii naţionale îl contrazic pe Codruţ Sereş, care a susţinut că nu e dorit în Ministerul Economiei şi Comerţului pentru că nu a procedat asemenea predecesorilor lui. În dosarul în care sunt puşi sub urmărire penala mai mulţi demnitari şi funcţionari publici din instituţiile centrale cu atribuţii în domeniul privatizării, anchetatorii au probe potrivit cărora iniţiatorul grupării, Stamen Stancev, şi o parte dintre celelalte persoane străine s-au întâlnit de mai multe ori, neoficial, cu Dorinel Mucea (adjunctul şefului OPSPI din cadrul MEC) şi Codruţ Sereş şi indirect cu Zsolt Nagy (Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei).

 

Unde spiona Stancev

Procesul „privatizărilor strategice” a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu. Aceştia au fost trimişi în judecată, în 18 aprilie 2007, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. În acelaşi timp, s-a dispus judecarea separată a părţii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.

Vadim Benyatov Don a fost trimis în judecată în 13 septembrie 2007 de către procurorii DIICOT, fiind acuzat că ar fi luat măsuri în vederea obţinerii de informaţii secrete din domeniul energetic, al economiei naţionale a României, informaţii care ar fi fost de natură să pericliteze securitatea statului. În 30 martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată şi pe Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Gabor Kerekes, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Bulgarul Stamen Stanchev, acuzat de spionaj de către autorităţile române, s-a interesat îndeaproape de Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, însă documentele care au fost găsite de procurori la locuinţa lui nu aveau nici un caracter secret. Conform procurorilor, Stancev folosea un apartament din Bulevardul Magheru pentru întâlnirile cu sursele sale, în cadrul cărora făceau schimb de informaţii clasificate. În apartamentul bulgarului au fost găsite planşe topografice, documente de privatizare, corespondenţe între România şi Statele Unite, precum şi strategii ale Ministerului Economiei pentru privatizarea unor societăţi. Anchetatorii au detectat în locuinţa acestuia mai multe documente pe suport optic şi de hârtie în care este vorba despre planul topografic al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, însoţit de anexe vizând situaţia generală a acestuia (necesar de investiţii, date referitoare la terminal, număr de angajaţi şi dotare logistică).

 

Stancev în fieful lui Ponta

Tatiana Niculescu Bran, fostul purtător de cuvânt al preşedintelui Iohannis, nota într-un articol pentru Contributors. „Gazda conferinţelor era o organizaţie non-guvernamentală aflată în al doilea an de activitate publică : Centrul pentru Dialog Global şi Cooperare (Centre for Global Dialogue and Cooperation). Wesley Clark face parte din comitetul de onoare al acestui ONG, condus de fostul preşedinte al Bulgariei, Petar Stoianov. Stoianov se numără, de altfel, printre membrii fondatori ai organizaţiei, alături de un alt bulgar, lobbyst cu o istorie veche şi complicată în dosarele DNA privitoare la privatizările frauduloase din energie ale României, şi care, actualmente, deţine funcţia de secretar general al CGDC. Numele lui este Stamen Stancev, acuzat ani la rând de procurori (şi arestat la un moment dat, la începutul primului mandat al lui Traian Băsescu) că a organizat şi controlat o reţea infracţională care procura de la înalţi demnitari ai statului român informaţii economice, secrete pe care le furniza unor consorţii care câştigau apoi licitaţiile pentru contracte finanţate din bani publici”.

stamen-stancev-mediafax-foto-bogdan-baraghin-600x456

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.