Ministrul Sanatatii a afirmat, conform presei, ca Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, alaturi de cele din Timisoara si Iasi, vor prelua eventuale cazuri de coronavirus daca va fi nevoie. Primele 10 cazuri vor fi tratate la Spitalul Matei Bals.

Victor Costache a fost informat de catre Ludovic Orban, la inceputul sedintei ce a avut loc la Palatul Victoria, urmatoarele:

“Pentru inceput as vrea sa va asigur ca deocamdata pe teritoriul Romaniei nu exista niciun caz de infectie cu noul coronavirus. Ultima suspiciune a fost infirmata ieri seara tarziu. Era vorba de acel pacient din Resita; fiind un asistent care lucrase in Germania in contact cu pacienti cu coronavirus fusese o suspiciune importanta. Probele sunt negative, nu se confirma coronavirusul. Saptamana trecuta a fost trecuta in sedinta de Guvern OUG pentru a reface stocurile de biocide, de materiale de protectie si echipamente sanitare. Am luat in considerare worst case scenario cand am facut aceste stocuri. In paralel avem capacitate de diagnostic in Romania, in Bucuresti si pana la finalul saptamanii la inca alte trei centre din tara, pentru a nu mai plimba pacientii de la un cabinet la altul.”

Conform Ministrului Sanatatii, oricine vine in tara dintr-o zona unde exista epidemie de coronavirus este bagat in carantina. Aceasta dureaza 14 zile si respecta protocoalele internationale, “in ziua a treia se face un test pentru coronavirus si apoi se repeta la externare.”

Astazi are loc o sedinta la Bruxelles in privinta masurilor ce vor fi luate la nivel european, iar Romania este reprezentata de secretarul de stat la Ministerul Sanatatii, Nelu Tataru.

Ministrul de Finante, Florin Citu, a precizat despre termoscannerele din aeroporturi, conform presei, ca “banii sunt prinsi pentru scannere”. Premierul ar fi mentionat, de asemenea, ca alocarea sumelor de bani este facuta din Fondul de rezerva al Guvernului.

Sabina Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here