Spitalul Judeţean Cluj va avea aparatură medicală nouă în câteva clinici. Directorul instituţiei, dr.Petru Şuşcă a făcut mai multe demersuri către Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Cluj ca să ceară finanţare pentru dotarea cu aparatură performantă a clinicilor clujene.

 

Managerul Spitalului Judeţean Cluj a reuşit până la începutul acestui an să redreseze financiar unitatea pe care o conduce, aducând-o pe plus, de la datorii de 13,3 milioane lei. Cu toate ca mulţi sceptici din spital  priveau cu neîncredere obiectivul noii conduceri, acesta a fost împlinit mai repede cu cel puţin şase luni. Astfel, Spitalul Judeţean Cluj a ajuns să termine anul fiscal 2014 plătindu-şi toate datoriile către furnizori. Şuşca a reuşit să scape de 13,3 milioane de lei datorii în 14 luni, adică de aproximativ 1 milion de lei pe lună.

 

Aparat RMN nou pentru Radiologie

Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean va avea în dotare un nou aparat RMN. Ultima dată când s-a achiziţionat un astfel de aparat a fost în anul 2000, iar de atunci acel aparat a ieşit din durata normată de funcţionare. Aparatul va costa cu peste 300 de lei mai puţin decât era estimat.

„După 15 ani, în aceste zile se amenajează spaţiul în vederea montării unui echipament performant de rezonanţă magnetică.  Echipamentul are valoarea de 4.254.000 lei RON, incluzând amenajarea spaţiului şi o garanţie full service de 5 ani.

Valoarea de 4.743.000 a fost stabilită ca şi valoare estimativă la începutul procedurii de achiziţie, iar în urmă organizării licitaţiei a rezultat o economie de 489.800 lei.

Din această sumă se vor achiziţiona pentru spital ventilatoare de medie şi înaltă performanţă, specifice secţiilor de terapie intensive. Echipamentul va fi montat în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, de pe str. Clinicilor Nr. 3-5. Cred că la sfârşitul săptămânii viitoare echipamentul va fi  deja montat.

RMN- ul din dotarea Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală (echipament de Rezonantă Magnetică GE 1 Tesla) este un aparat produs în anul 2000, care şi-a depăşit durată normată de funcţionare şi pentru care este foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, achiziţionarea de piese de schimb şi asigurarea mentenanţei (producătorul nu mai poate livra piese de schimb, întrucât acestea nu se mai fabrică).

În ultimii 10 ani s-au cheltuit  aproximativ 750.000 de euro cu reparaţia RMN- ului aflat în prezent în dotarea spitalului”, a declarat Petru Şuşcă.

 

petru susca net

Următoarea urgenţă: un angiograf

În ce-a dea doua bătălie pe care a câştigat-o Petru Şuşăcă s-a implicat şi Gazeta de Cluj. Am demarat o campanie prin care am întrebat aleşii locali, aleşii judeţeni şi politicienii clujeni din Parlamentul României dacă ar iniţia demersuri sau ar facilita obţinerea unui aparat angiograf pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj.

Ca şi în alte cazuri, Şuşcă a făcut o cerere către fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu prin care îi motiva urgenţa achiziţionării unui angiograf.

„În sprijinul cererii noastre privind alocarea de fonduri, în cuantum de 3.013.200 lei  pentru achiziţia unui angiograf nou care să doteze Laboratorul de Angiografe şi Cateterism Cardiac al SCJU Cluj, vă rugăm să aveţi în vedere faptul că există un singur angiograf, instalat în 2001. În prezent, după 14 ani de funcţionare, acest angiograf este în afara perioadei de suport tehnic, aşa încât nu se poate garanta repararea sa, în cazul unoi noi defecţiuni. (…)Anual, beneficiază de angiograf aproximativ 1500 de pacienţi, cu 1200 de coronarografii, 30 arteriografii şi 750 dilatări arteriale”, se arată în cererea către Ministerul Sănătăţii.

Nevoia unui angiograf performant rezidă din rulajul de bolnavi. În spitalul funcţionează două secţii de cardiologie, Secţia Clinică Cardiologie I şi Secţia Cardiologie II (cardiologie intervenţională USTAC). În cadrul secţiei Cardiologie II – Cardiologie intervenţională (USTAC) se derulează Programul naţional de tratament al infarctului miocardic (APIMA) şi Programul naţional de boli cardiovasculare. În cadrul Programului naţional de tratament al infarctului miocardic acut se rezolvă în medie de 2-5 urgenţe pe zi 24 din 24 de ore.

 

Instituţiile statului îşi întorc faţa către SCJU Cluj

În anul 2015 s-au făcut mai multe solicitări, la CJ şi MS, în vederea alocării de fonduri pentru achiziţia a două angiografe. O solicitare s-a făcut pentru Laboratorul de Angiografie din Secţia Cardiologie ÎI, prin adresa 20.676 din 19.10.2015, înregistrată la MS cu nr. 10.647 din 20.10.2015 iar alta pentru un angiograf cardiovascular pentru aplicaţii cardiologice şi vasculare. Valoarea totală a unui aparat angiograf este de 3.013.200 Lei RON, inclusiv TVA şi incluzând o garanţie full service pe o perioadă de 10 ani.

Pentru Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală Şuscă a trimis o adresă în 26 octombrie 2015, înregistrată la Consiliul Judeţean pentru a cere 3.1 milioane de lei ce folosesc la dotarea cu un  angiograf.

„Preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan mi-a promis că vom primi  bani pentru acel angiograf, la începutul anului viitor. Din câte am înţeles e prea târziu să ni se aloce bani acum pentru că nu apucăm să achiziţionăm şi să montam aparatul până la sfârşitul anului ” explică Petru Şuşcă.

 

Clinica de Neurochirugie a beneficiat şi ea de un CT de la Minister

Petru Şuşcă a tăiat în septembrie panglica ce inaugura, computerul tomograf, indispensabil pentru secţia de Neuro-Chirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă pe care l-au achiziţionat din bani de la Minister. Valoarea aparatului s-a ridicat la 3,47 milioane de lei. Conform reprezentanţilor Spitalului Judeţean, prin dotarea cu acest CT se vor economisi banii într-un timp scurt.

”Sper ca tot ceea ce începe să se întâmple bun în sistemul sanitar să fie practic un principal motiv pentru personalul medical să rămână în ţară şi să nu mai plece în afară. Acesta este şi motivul prezenţei mele aici—un pic de încredere să dăm oamenilor din sistem în primul rând şi, bineînţeles, şi celor care beneficiază de sistem, pacienţii. Mă bucur că în sfârşit, după 14 ani, reuşim să avem un CT performant la Cluj. Pentru mine de fapt ăsta a fost şocul atunci: într-un centru universitar, într-un centru regional atât de puternic şi atât de aglomerat ca şi cerere a pacienţilor, să nu ai imagistică de înaltă performanţă în 2014-2015 mi se părea absolut de neimaginat Ţin să-l felicit pe prof. Ştefan Florian pentru tot ceea ce face, inclusiv pe plan extern. Vreau în special să-l felicit pentru cele 880 de operaţii făcute anul trecut’, a declarat,atunci  fostul ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Petru Şuşcă, directorul spitalului şi-a exprimat recunoştinţa faţă de minister şi finanţările alocate din ultima perioada şi a dorit să precizeze ca achiziţia CT-ului s-a făcut printr-o ofertă unică ce implică 10 ani de full service. De asemenea conform acestuia, nici un spital din România nu a achiziţionat aparatul la un asemenea preţ.
„Prin achiziţia acestui CT nu vom mai fi puşi în situaţia de a plăti anual 940.000 de lei pentru transferul pacienţilor către Ambulanţa Cluj. Din cei 1.200.000 de lei pe care spitalul îi plăteşte anual către Ambulanţă pentru transportul pacienţilor internaţi în secţiile clinice aproximativ 77% înseamnă pacienţi transferaţi din zona complexului de Neurologie, Neurochirurgie şi Psihiatrie. Acest CT va putea fi amortizat doar din transportul pacienţilor în patru ani. Full service înseamnă de la 50.000 la 85.000 de euro/an, contract de service cu piese incluse. Observăm că în aproximativ nouă ani, luând în calcul un an de garanţie, preţul pentru service ar fi de aproximativ 700.000 de euro, deci practic şi din acest full-service acest echipament se va amortiza. Cred că suntem primul spital din România care am achiziţionat un CT cu 10 ani full-service la acest preţ”, a explicat în septembrie, Petru Şuşcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.