În mod normal, Spitalul Regional de Urgență Cluj ar trebui să fie gata pțnă în anul 2027. În aceste condiții, în momentul de față este finalizat doar proiectul tehnic.
„Echipa Ministerului Sănătății a lucrat intens pentru a finaliza cât mai rapid licitațiile pentru proiectele tehnice ale celor trei spitale regionale. Începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaționale. Investiția totală va fi de peste 2 miliarde de euro“, preciza ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un mesaj pe Facebook, zilele trecute.
Proiectul spitalului a fost terminat în data de 04.05.2023 de o echipă formată din Asocierea 3TI Progetti – INGEGNERIA INTEGRATA S.p.A., SC ADURO SRL, ATIPROJECT S.R.L. Însă, avizele, autorizațiile și studiile impuse prin certificatul de urbanism sun în faza de analiză și observații. În data de 7 aprilie, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a publicat în SEAP anunțul de intenție pentru achiziția de servicii privind supravegherea lucrărilor de construcții.
Programul Operațional Regional 2014-2020 și Programul Sănătate 2021-2027, o parte fiind bani europeni nerambursabili (în total 641 de milioane de euro) și de la bugetul de stat (891 de milioane de euro). Componenta de la bugetul de stat e reprezentată de un împrumut de la Banca Europeană de Investiții.
„Pentru asigurarea finanțării spitalelor regionale, Guvernul Românei și Comisia Europeană au agreat finanțarea acestor proiecte majore, în două etape, cu finanțare din POR – Programul Operațional Regional 2014-2020 (141 milioane de euro nerambursabili + 141 milioane de euro contribuție buget de stat), Programul Sănătate 2021-2027 (500 de milioane de euro nerambursabili + 750 milioane de euro contribuție buget de stat). Parte din finanțarea contribuției de la bugetul de stat este asigurată prin Acorduri de împrumut semnate de Ministerul Finanțelor cu Banca Europeană de Investiții în valore de 923 milioane de euro”, este precizarea Ministerului Sănătății.