Serviciul Român de Informaţii (SRI) a pus în funcţiune sistemul IT prin care poate controla modul de cheltuire a banilor în instituţii publice, dar şi cât de cinstiţi sunt patronii care au mai multe firme sau angajaţii care au bani mai mulţi decât cei pe care-i declară.

Sistemul ar trebui să poată identifica rapid şi firmele ai căror acţionari sau administratori figurează la mai multe societăţi şi au cazier judiciar, precum şi persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanţe între venitul declarat şi clădirile, terenul sau maşinile cumpărate, scrie profit.ro.   

“Serviciul Român de Informaţii, prin Unitatea Militară 0929 Bucureşti, în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile, a finalizat la termen implementarea proiectului SII ANALYTICS – Sistemul informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date, cod MySMIS2014+ 101622, co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. Operaţionalizarea proiectului a dus la atingerea scopului definit de “dezvoltare a funcţiei de prevenţie, detectare şi luare de măsuri pentru reducerea redundanţei plăţilor în zona publică, prevenirea fraudei şi abuzurilor şi creşterea eficienţei în actul guvernamental”, aşa cum a fost constatat şi de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OISPSI), precum şi de auditorul extern contractat să verifice corecta implementare a proiectului, în intervalul decembrie 2018 – februarie 2019″, a transmis SRI către Profit.ro.   

Pe lângă încercarea de a centraliza mai atent procesul de cheltuire a banului public, utilizarea sistemului IT va permite SRI să obţină răspunsuri rapide, în mai puţin de 60 de secunde, la întrebări de tipul:  – care sunt societăţile comerciale ai căror acţionari sau administratori figurează la mai mult de N societăţi comerciale şi au cazier judiciar? – care sunt societăţile comerciale înfiinţate între anii AAAA-AAAA, cu numărul mediu de angajaţi în perioada BBBB-BBBB mai mic decât N şi cu rambursări de TVA mai mari de S lei?  – care sunt societăţile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decât media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?  – care sunt persoanele fizice al căror venit personal declarat pe perioada AAAA – AAAA şi creditele bancare contractate pe perioada BBBB – BBBB este cu P% mai mic decât numărul de metri pătraţi de teren / clădiri * V şi auto de valoare minim S lei, dobândite în perioada CCCC – CCCC?  

4 COMENTARII

  1. În cazul oamenilor plecați din țară , ce face sistemul ? Sau va declara că toată agoniseala lor este ilicită ? Sau este corelat și cu sistemul de verificare a ieșirii din țară si va știi că ești plecat in afara țării ? ….Daca acest sistem ar fi „self running” ar fi OK , dar la capătul butoanelor stau niste oameni care pot fi influențați. Asta ar însemna că aproape toți cei de etnie romă sa fie arestați pentru că au vile și mașini de lux de la afacerea cu flori sau semințe :)), afacere unde nu se taie chitanță.E clar că va fi folosit ca o metoda de constrângere și control pentru cei cu bani multi și ca o metoda de subjugare pentru cei cu bani putini, și asta pentru că legislația permite evaziunea .În loc să investească în legi și în perfecționarea sistemelor de control existente dezvolta un super software care să facă treaba lui Big Brothers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.