Un nou scandal Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost declanșat de o  tranzacţie nedecontată în luna noiembrie, în urma căreia  a ieșit la iveală o seamă de erori sau infracţiuni în urma cărora un număr mare de clienți ai firmei de brokeraj Harinvest s-au trezit și fără acțiunile pe care credeau că le au în portofoliu și fără bani în conturi. Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), până acum au fost depuse mai multe sesizări la ASF în numele a 44 de clienți, care reclamă un prejudiciu total de 3,37 de milioane de euro. Într-un comunicat al societății, Harinvest a transmis presei că un angajat al Harinvest a conceput un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare împreună cu BCR şi SSIF Broker Cluj.

Investitorii reclamă un prejudiciu de circa 5,3 milioane de lei, tezaurizați sub formă de bani și acțiuni deținute. Acestea sunt datele prezentate exclusiv de petenți, de aceea ASF nu poate în prezent nici să confirme cu exactitate această sumă, solicitând şi analizând documente suplimentare. Prejudiciul total s-ar ridica la peste 15 milioane de  lei (adică 3,37 milioane de euro), ceea ce face din cazul Harinvest unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudă de pe piața locală de capital. Până în acest moment au fost depuse mai multe sesizări la ASF în numele a 44 de clienți.

După 14 luni de la incidentul inițial, firma de brokeraj a rămas fără lichidități și fără banii și acțiunile clienților. Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu banii respectivi, dacă este vorba despre furt sau despre pierderi în tranzacții bursiere cu produse structurate. Cert este că ei au dispărut, iar unii dintre cei peste 150 de clienți ai Harinvest au depus deja plângeri penale împotriva societăţii, după ce au încercat în ultima lună să recupereze banii sau acțiunile pe care le aveau în conturi și nu au reușit.

 

Unii dintre clienții Harinvest, atenți la ceea ce se întâmplă cu investițiile lor, au constatat că nu-și pot retrage banii de la firma de brokeraj și că le-au fost vândute acțiunile din portofolii într-o perioadă în care se derula finalizarea ofertelor publice de la Nuclearelectrica și Romgaz, când aceștia au depus  sume suplimentare în conturi pentru a putea achiziționa cât mai multe titluri.

Unul dintre clienții păgubiți ai Harinvest spune că și-a dat seama că ceva este în neregulă când, după oferta Romgaz, a vrut sa verifice dacă i-au intrat acțiunile în cont. După mai multe zile de amânări și fofilări din partea reprezentanților Harinvest a constatat că respectivele acțiuni fuseseră vândute fără acordul lui. Clientul respectiv susține că avea mai mult de 20.000 de euro în cont, suma maximă cu care fondul de compensare despăgubește investitorii, deoarece participase în acea perioada la ofertele statului.

 

BCR și SSIF Broker Cluj au profitat din plin

 

Încă nu se știe clar ce s-a întâmplat cu banii, dacă au fost furaţi de angajați sau alte persoane implicate la Harinvest sau dacă au fost pierduți în tranzacții bursiere.

Administratorii firmei de brokeraj susțin că nu au știut ce se întâmpla în companie și pasează responsabilitatea unui trader al Harinvest, Maria Voinea, și  managementului executiv care a acoperit tranzacțiile respectivului trader. În vederea tăinuirii acestei rostogoliri extrem de profitabile pentru BCR și SSIF Broker Cluj, angajata Harinvest Maria Voinea a ascuns în cadrul raportărilor o serie de câteva conturi-fantomă,  prin intermediul cărora desfășura tranzacțiile. Administratorii firmei mai spun că frauda, adică faptul ca traderul Maria Voinea a transferat acțiuni și bani din conturile clienților, nu putea fi detectată decât de cineva din cadrul departamentului de supraveghere al ASF, însă ASF nu a dispus luarea niciunei măsuri în tot acest interval, deși prima depășire a unui prag de 5% ar fi trebuit să ridice multe semne de întrebare.

 

Clienţii păgubiţi susţin însă că și administratorii și acționarii Harinvest ar fi implicați. Acționarii firmei de brokeraj susțin la rândul lor că s-ar afla și ei printre păgubiți, deoarece aveau și ei conturi de clienți la Harinvest.

Imediat după ce cotidianul Bursa a scris pentru prima dată despre tranzacția eșuată în care firma de brokeraj a fost implicată în noiembrie, administratorii Harinvest au început o investigație internă pentru a stabili firul evenimentelor. A rezultat un raport pe care l-au trimis presei, din care reiese că începând din septembrie 2012 Harinvest a început să apeleze masiv la tranzacții de tip sell-out, prin care vindeau produse structurate, dar solicitau ca tranzacțiile să  fie decontate în aceeași zi sau în ziua următoare de către cumpărători, aceasta în condițiile în care pe bursă termenul normal de decontare este de 3 zile.

 

Sancțiuni

 

ASF a sesizat deja PICCJ – DIICOT cu privire la situaţia SSIF Harinvest.

 

(ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei în cazul şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între 3 şi 5 ani.

BCR şi SSIF Broker sunt furnizori de lichiditate pentru mai multe serii de produse structurate, piaţă pe care Harinvest a avut o activitate foarte ridicată. În cadrul situaţiei de la Harinvest, BCR a concediat un angajat, întrucât a încălcat procedurile, dar SSIF Broker a anunţat joi că a fost un cumpărător de bună credinţă în privinţa produselor structurate tranzacţionate de Harinvest, care au făcut obiectul unor operaţiuni de sell out, mai exact operațiuni de vânzare forţată pentru obţinerea de bani pentru decontare.

 

În octombrie 2012, brokerul Cristian Sima era de negăsit. Modul în care acesta a dispărut după ce şi-a lichidat toate afacerile din România, faptul că nu a mai putut fi contactat nici pe telefonul mobil, nici pe telefonul fix de la adresa din Elveţia, a aprins zvonul că ar fi fugit cu banii pe care-i administra în numele clienţilor firmei de brokeraj WBS Holding. Clienții firmei sale de brokeraj, WBS Holdings, au reclamat dispariția lui Sima după ce au încercat să-și retragă banii și nu au reușit. Într-un final s-a descoperit că Sima ar fi pierdut banii clienților în urma unor tranzacții neautorizate realizate pe piețele externe. Activitatea lui Sima pe piețele externe nu era însă supravegheată de CNVM, autoritatea de reglementare a pieței de capital, care între timp a fost absorbita de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Printre clienții celebri ai lui Cristian Sima se numărau fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu, omul de afaceri Radu Dimofte şi creatoarea de modă Irina Schrotter.

 

Crina Crainic

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.