La mijlocul acestei luni, trei dintre actionarii care trebuiau sa construiasca doua reactoare nucleare la Cernavoda s-au retras din consortiul EnergoNuclear, fara a oferi nici o explicatie oficiala statului roman. In mod bizar, cu trei zile inainte ca grupul franco-belgian GDF SUEZ (9,15% din proiect), nemtii de la RWE (9,15%) si spaniolii de la Iberdrola (6,2%) sa se retraga, compania Bechtel si-a facut public anuntul de a participa la constructia celor doua reactoare. Astfel, in momentul de fata, in cadrul EnergoNuclear au mai ramas Nuclearelectrica (51% din actiunile proiectului), intentiile unui consortiu format din BECHTEL INTERNATIONAL INC., SNC LAVALIN NUCLEAR INC., ANSALDO NUCLEARE SPA si ELCOMEX IEA SA, cu SNC LAVALIN in postura de lider, si consortiul condus de compania ATOMTECHNOPROM care include alte patru firme din Federatia Rusa.

Pe 21 ianuarie, grupul franco-belgian GDF SUEZ, care detinea 9,15% din proiect, nemtii de la RWE (9,15%) si spaniolii de la Iberdrola (6,2%) au declarat ca se retrag din proiectul EnergoNuclear, prin care statul roman doreste sa construiasca doua reactoare nucleare in cadrul centralei de energie electrica de la Cernavoda. Conform unui comunicat dat publicitatii de aceste trei companii, motivele care au stat la baza acestei decizii sunt "incertitudinile economice si cele privind piata de energie, in marea lor parte datorate crizei financiare actuale, care nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear”. In acelasi timp, pe 21 septembrie 2010, si grupul ceh CEZ a luat aceeasi hotarare, de a se retrage din acest proiect. La data respectiva, Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, a declarat ca "decizia de retragere a fost aprobata deja de boardul CEZ si am notificat-o in Acordul Investitorilor (un document incheiat in 2008 de partenerii acestui proiect, n.r.)".
Ca de obicei, autoritatile statului au fost “luate prin surprindere” de retragerea celor trei investitori.
 
“In legatura cu informatiile publicate in presa, potrivit carora trei companii ar urma sa se retraga din proiectul de construire a reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului  de Afaceri precizeaza  ca, pana in acest moment, nu a primit o informare oficiala din partea vreunei companii cu privire la o eventuala decizie de retragere”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Statul se “umfla” cu actiuni nucleare
Pe 24 ianuarie, in urma intalnirii actionarilor, s-a stabilit ca statul va trebui sa cumpere actiunile companiilor care au renuntat la proiect, iar ceilalti doi actionari, Enel si Arcelor Mittal si-au reconfirmat pozitia de a nu renunta la acest proiect.
"Astazi a avut loc intalnirea companiilor semnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizeaza construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Trei dintre investitori au anuntat la reuniune ca se vor retrage din proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii. Companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul. Comisia Europeana a emis, la finalul anului trecut, o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM", informeaza, printr-un comunicat, Ministerul Economiei. Astfel, dupa ce in toamna statul a cumparat actiunile cehilor de la CEZ, dupa achizitia noului pachet de actiuni va detine 84,65% din cadrul acestui proiect..

Au (re)venit americanii!
Anuntul de renuntare la proiect al celor trei companii vine la trei zile dupa ce compania americana Bechtel si-a facut public anuntul de a participa la acest proiect, alaturi de un consortiu rus.
 
Pe 19 ianuarie, Ministerul Economiei a facut public urmatorul anunt. “SC EnergoNuclear SA a primit scrisorile de intentie, in cadrul contractului de Inginerie, Procurare si Constructie. In cadrul procesului de realizare al proiectului CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4, SC EnergoNuclear SA, dezvoltatorul proiectului, a primit la data de 17.01.2011 scrisorile de intentie insotite de documentele necesare calificarii din partea urmatoarelor companii: BECHTEL INTERNATIONAL INC., consortiul format din SNC LAVALIN NUCLEAR INC., ANSALDO NUCLEARE SPA si ELCOMEX IEA SA  avand ca lider SNC LAVALIN, si consortiul condus de compania ATOMTECHNOPROM care include alte patru firme din Federatia Rusa. Comisia de evaluare va analiza in perioada urmatoare documentatia depusa in scopul calificarii candidatilor mai sus precizati pentru celelalte faze ale procedurii: clarificarea specificatiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea si negocierea ofertelor preliminare, negocierea ofertelor finale, stabilirea ofertei castigatoare si atribuirea contractului. Procedura de achizitie a contractului Inginerie, Procurare si Constructie (IPC) care este desfasurata de SC EnergoNuclear SA impreuna cu reprezentantii actionariatului sau a inceput la 16 septembrie 2010 si este planificata a se desfasura pe parcursul anului 2011 si in prima jumatate a anului 2012”, se arata in document.
Astfel, in “cursa” pentru construirea celor doua reactoare au ramas italienii de la Enel (9,15%) , Arcelor Mittal Romania (6,2%), SC Nuclearelectrica, intentiile americanilor de la Bechtel si ale consortiului rusesc.
 
Odata cu venirea americanilor de la Bechtel, a inceput si pregatirea viitoarei licitatii cu dedicatie pregatita dupa modelul proiectului Autostrada Transilvania. Reprezentanti au Ministerului Economiei au declarat ca, in functie de anumite conditii, este posibila o “negociere rapida” pentru a nu relua procedurile de licitatie pentru atribuirea acestui proiect.
TUDOR SERBAN
“Daca vom gasi noi investitori cu care sa negociem rapid, nu e nevoie sa reluam procedurile", a declarat Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei.
Fiecare unitate (reactor) va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia canadiana CANDU 6. Potrivit planurilor initiale ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015. In 2009, termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017. Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006. La Cernavoda se afla singura centrala nuclearelectrica din Romania.
Compania Bechtel fost infiintata in San Francisco, in 1898, de Warren A. Bechtel, si construit sosele pe coasta Pacificului. De-a lungul timpului, Bechtel a fost condusa de patru generatii ale familiei si a avut peste 20.000 de proiecte in 140 de tari de pe 7 continente. Compania este coordonata de oameni cu experienta din domeniul politicii americane. Unul dintre directori este George Schultz, fost secretar de stat in timpul administratiei Reagan. Un alt director al Bechtel, vicepresedinte si consilier general, Caspar Weinberger, a fost, in anii ’80, secretar al Apararii in cabinetul aceluiasi Ronald Reagan. Bechtel a realizat tunelul care leaga Anglia de Europa (Eurotunnel), aeroportul international „Jorge Chavez” (Peru) sau autostrada Springfield din apropierea Washingtonului, acestea fiind printre cele mai mari proiecte de infrastructura. Intr-un top mondial al companiilor, Bechtel figureaza pe locul 5. De asemenea, Bechtel Group este una dintre principalele companii care l-a sponsorizat pe George W. Bush.
CIFRA
 
4 miliarde de euro este investitia aproximativa pentru construirea celor doua reactoare de la Cernavoda

Razvan ROBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.