Ministerul Economiei, condus de baronul PSD de Giurgiu Nicolae Bădălău, a inițiat o propunere legislativă (Legea resurselor hidrominerale) care, dacă va fi adoptată, va da dreptul statului român să concesioneze toate izvoarele de apă naturală firmelor private interesate. Cei mai mari jucători din România pe piața apei naturale sunt companii precum Coca Cola sau societăți conduse de personaje legate de SRI. Astfel, orice izvor de apă naturală din România va putea fi captat și stors de bani.

Prin proiectul de lege „LEGEA RESURSELOR HIDROMINERALE” (L326/2019), statul se împroprietărește cu terenul pe care există izvorul și îl concesionează societăților comerciale interesate.

Niculae Badalau

Art. 14 al (1) din lege prevede că ”resursele hidrominerale se pun în valoare prin activități geologice și hidrogeologice, de prospecțiune, explorare și exploatare, care se concesionează persoanelor juridice române ori străine, potrivit prezentei legi”. Potrivit proiectului de hotărâre, 90% din redevență se achită către bugetul de stat, restul plății fiind virat în contul administrației locale pe raza căreia se găsește izvorul.

Până acum, singurul aviz negativ dat acestei legi a fost emis de Comisia economică, industrii și servicii din cadrul Senatului, însă cu siguranță legea va fi promulgată.

Guvernul a adoptat, în data de 23 mai 2019, un act normativ privind resursele hidrominerale care vizează dis­tribuirea unei părţi din redevenţe comunităţilor locale şi reguli mai clare şi simplificate la încheierea contractelor de concesiune pentru investitori. Proiectul de lege privind resursele hidrominerale se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului. Conform datelor de pe site-ul Senatului, actul normativ are termen de adoptare tacită de 45 de zile de la data de 1 iulie 2019, respectiv cel târziu pe 11 octombrie 2019.

Alin Gutu

Societatea Națională a Apelor Minerale, instituție care se constituie un factor decident în această afacere, este condusă de Alin Guțu, unul dintre ”copiii de mingi” ai baronului de Giurgiu, Nicolae Bădălău, șeful ministerului care a inițiat acest proiect legislativ.

Cine sunt concesionarii apelor din România

La textul de lege au participat reprezentanți ai firmelor Perla Harghitei SA, Rio Bucovina (afacerea fraților Hayssam) și CARPATHIAN SPRINGS SA, afacerea elvețianului miliardar Jean Valvis. De asemenea la textul legislativ au fost consultați reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, condusă de candidatul la alegerile prezidențiale, Alexandru Cumpănașu, ai Patronatul Apelor Minerale Naturale din Romania, o asociație a marilor societăți comerciale din industria apei cum ar fi ROMAQUA GROUP BORSEC, cea mai mare societate de îmbuteliere a apei din România. De remarcat este faptul că Alexandru Cumpănașu a fost pe statul de plată al firmei Romaqua, condusă de oameni care au legături cu Serviciile.

Carpathian Springs, controlată de Jean Valvis, a primit în concesiune, pentru 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani, perimetrul Barnar Vest, din județul Suceava. Omul de afaceri va exploata resursele de apă minerală din acea zonă, în schimbul unei redevențe derizorii. În cei 20 de ani de concesiune, statul va încasa puțin peste 2,8 milioane de euro, deoarece pentru concesionarea suprafeței de 2,054 km pătrați, Carpathian Springs plătește o taxă anuală de 32.000 de lei/km pătrat, respectiv aproape 0 de euro. Pe lângă cei 32.000 de lei/km pătrat, concesionarul achită și redevență minieră de 4 euro/1.000 litri de apă.

Omar Hayssam

Sirianul Omar Hayssam deţinea contractul de concesionare cu Societatea Naţională Ape Minerale pe 25 de ani prin firma Bucovina Mineral Water S.A, fosta Moldo Drinks Production. În 2017, grupul polonez Maspex Wadowice, proprietarul Tymbark, a cumpărat firma Rio Bucovina, prețul tranzacției fiind de la 1,8 milioane de euro. Rio Bucovina deține o cotă de circa 10% din piața românească a apelor îmbuteliate.

Și băieții din Servicii beau apă

Romaqua Grup este condusă de generalul (r) Constantin Rotaru, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (1999 – 2005). Pe vremea lui Ceaușescu, a lucrat la informații economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii ’90, fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.

Un alt șef al acestei societăți este Ioan Păun, general (r) SIE. În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. Drept urmare, a devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. S-a angajat la Romaqua Group când a ieșit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.

Emilian Ivan, tot general (r) SIE, format în Războiul Rece. A lucrat pe spaţiul american cu acoperire diplomatică, apoi la informații economice în subordinea generalului Rotaru. Ivan a preluat divizia de cafea a Romaqua Group, dar a părăsit compania după doi ani.

Un alt administrator al Romaqua este avocatul Adrian Vilău – fost colaborator al Securității, ex-deputat și finul lui Ioan Talpeș (al doilea director SIE din anii ’90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.

Octavian Creţu, patronul Romaqua Group, le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuţii purtate cu Adrian Năstase în 2006. Reieşea că fostul premier îl şantaja pe Creţu cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun, dacă acesta nu-şi revizuia declaraţiile din dosar. Crețu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.

Potrivit declarației de avere, Alexandru Cumpănașu a primit de la Romaqua pentru anul 2018 o remunerație de 3.000 de euro.

Apa Europei dată cu dedicație

România deține aproximativ 60% din apele minerale ale Europei – aproximativ 2500 de izvoare, datorită structurii geologice a subsolului. Ea se numără printre țările cu varietatea cea mai mare de resurse de apă minerală din Europa, dar și din lume. Ele sunt bogate în conținut mineral, calciu și sodiu în N -V țării, în timp ce în centru și est se regăsesc cu precădere apele minerale magneziene, sodice și feruginoase.

Ce taxe vrea statul pentru apa de izvor

Potrivit acestei legi, redevența pe metru cub de apă (minerală, de izvor și de masă) este de 4 euro, apa minerală terapeutică este taxată cu 2 euro/mc, apa minerală terapeutică utilizată pentru băi balneare este taxată cu 0,1 euro/mc, iar pentru apa geotermală nu se plătește nicio redevență. Contractul de concesiune se încheie pentru o perioadă de maxim 49 de ani.

Citeste si Afacerile din jurul lui George Maior, fostul șef SRI: de la turism la medicamente

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.