Mai multe cadre didactice de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș Bolyai sunt acuzate de plagiat. O parte dintre acuzații vin din partea asociației clujene GRAUR, care realizează un index al operelor plagiate din România. Alte acuzații vin din partea unor raportori care au adus la cunoștința comisiei de etică a UBB și a Ministerului Educației această situație. Însă, până acum instituțiile nu au emis nicio decizie. Sunt vizați actualul decan al Facultății de Geografie, Dănuț Petrea, alți doi foști decani ai facultății clujene, directorul Școlii Doctorale a Facultății de Geografie, Aurel Irimuș, sau academicianul Alexandru Ungureanu, însă toți spun că nu se consideră vinovați de aceste acuzații.
Decanul Facultății de Geografie, Dănuț Petrea, care ocupă acest post de 12 ani, directorul școlii doctorale, Aurel Irimuș, unul dintre posibilii candidați la funcția de decan, Iuliu Veșcan, academicianul ieșean, Alexandru Ungureanu, conferențiarul Titus Man, profesorul universitar Cocean Pompei, fost decan al facultății, sunt suspecți de plagiat.
La începutul lunii trecute, Asociația Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) a emis verdicte de plagiat referitoare la trei profesori universitari din cadrul Facultății de Geografie a UBB. Este vorba de Filip Sorin, director departament la Facultatea de Geografie, și de profesorul universitar Cocean Pompei din cadrul aceleiași facultăți, fost decan. Cei doi au publicat în 2008, la Editura Presa Universitară Clujeană, volumul Geografia regională a României în care se regăsesc fragmente dintr-o carte mai veche, din 2005, publicată de fostul decan al facultății clujene. Potrivit GRAUR, au fost identificate ”preluări identice a unor pasaje dintr-o operă autentică publicată, fără precizarea întinderii și menționarea provenienței și însușirea acestora într-o lucrare ulterioară celei autentice, fără nicio intervenție care să justifice exemplificarea sau critica prin aportul creator al autorului care preia și însușirea acestora”, se arată în raportul GRAUR.
Profesorul Cocean spune că nu se consideră vinovat de aceste acuzații.
”Autoplagiatul nu este un caz trasat în legislația privind deontologia publicistică. Spre exemplu, un pictor poate semna aceeași pictură de mai multe ori și asta nu o face o operă mai puțin originală! Este vorba de o exagerare prin care se dorește găsirea unor noduri în papură. Bineînțeles, nu trebuie copiată și publicată aceeași lucrare, dar în contextul menționat apare o altă prismă. Eu condamn preluarea de la alți autori a informațiilor fără ca ele să fie citate, dar eu nu am făcut acest lucru niciodată”, explică fostul decan al Facultății de Geografie, Pompei Cocean.
Profesorul Filip Sorin nu a putut fi contactat de reporterii Gazeta de Cluj.
Actualul rector: ”Autoplagiatul, nu este tot munca care îmi aparține mie?!”
Asociația clujeană care luptă împotriva plagiatului i-a depistat că au plagiat și pe actualul decan al Facultății de Geografie, Dănuț Petrea, și geograful ieșean, profesor universitar și membru al Academiei Române, Alexandru Ungureanu.
În 2010, cei doi au publicat la Ministerul Educației și Cercetării volumul ”Geografie. Geografie generală. Proiectul pentru Învățământul rural”. Această carte a fost publicată anterior, cu cinci ani mai devreme.
Academicianul Alexandru Ungureanu spune că nu poate fi vorba de niciun plagiat.
”Ne-am conceput fiecare partea lui, independent unul față de celălalt și s-a publicat. Este vorba despre o carte cu scop didactic pentru profesorii care sunt mai puțin pregătiți și care a apărut în cadrul unui program guvernamental”, a declarat profesorul ieșean.
Același punct de vedere îl împărtășește și decanul Facultății de Geografie Dănuț Petrea.
”M-a sunat academicianul Alexandru Ungureanu de la Iași, împreună cu care sunt autorul unui pueril manual pentru învățământul rural și mi-a spus de aceste acuzații. Vă spun sincer că nu știu exact cine sunt cei de la GRAUR, înțeleg că analizează și pun verdicte de plagiat, dar nu știu care le sunt metodele de lucru din punct de vedere tehnic. Vă spun cu toată sinceritatea, că, din păcate, lucrurile au o altă origine. Sunt atacuri anonime venite din partea unui alt coleg de-al nostru. De 5-6 ani de zile sunt expediate plicuri anonime cu acuzații de plagiat la adresa unor colegi de-ai noștri, domnul Cocean, Irimuș, Mac, Tiberiu Morariu, unul dintre oamenii sacri ai facultății! Eu nu sunt prima oară victima anonimelor! Anonimele au fost trimise la edituri de carte, la Societatea de Geografie din România, la comisia de etică a UBB, la rectoratul UBB, dar cei de acolo știu că nu ne ocupăm cu așa ceva! Anumite lucruri au fost și verificate!
Manualul respectiv la care am avut onoarea să lucrez cu academicianul Ungureanu este un amărât de manual într-un program european care se numea ”Proiectul pentru învățământ rural”. Am primit o sumă modică și am lucrat la el din greu pentru a fi gata pentru cursanți. Am preluat idei care există în literatura de specialitate, dar am citat absolut ce era necesar să cităm. Pentru manual am scris aproximativ 50 de pagini, dar text full sunt vreo 25 de pagini, e o lucrare minoră! Ideile au venit din literatura de profil, dar nu este o carte de autor. Are un ISBN propriu, dar nu poate fi invocat plagiatul și este o infamie să incluzi acolo numele academicianului Ungureanu care e somitate! Autoplagiatul, nu este tot munca care îmi aparține mie?! Am preluat idei și unele fraze de acolo, dar în 2005 eu nu auzisem de plagiat! Eu sunt un om cinstit și corect.”, a declarat decanul Facultății de Geografie, Dănuț Petrea.
Aurel Irimuș, directorul Școlii Doctorale a Facultății de Geografie: ”Se încearcă terfelirea numelui meu!”
Ioan Aurel Irimuș, directorul Școlii Doctorale a Facultății de Geografie a publicat la Editura Focul Viu din Cluj Napoca volumul ”Cartografiere geomorfologică” în care au fost plagiate pasaje întregi din cartea ”Reprezentări grafice și cartografice a formelor de relief” scrisă de Mihai Grigore în 1979 și publicată la editura Academiei Române.
Tot Irimuș, în colaborare cu doi foști studenți care acum lucrează la Facultatea de Geografie, Iuliu Veșcan și Titus Man, în 2005 publică volumul ”Tehnici de cartografiere, monitoring și analiză GIS” la Editura Casa Cărții de Știință care este plagiată după volumul ”Cartografiere Geomorfologică” publicat de același Irimuș în anul 1997.
Iuliu Veșcan, spune că volumul are trei autori și că el s-a ocupat de un singur capitol care este creație proprie.
”Fiecare dintre noi ne-am ocupat de bucățica lui. Probabil domnul Irimuș și-a folosit resursele proprii, nu știu dacă asta se cheamă plagiat sau autoplagiat, dar eu nu am elemente de plagiat. Sunt autorul unui singur capitol, cel de monitoring, care îmi aparține în totalitate”, a declarat Veșcan.
În urma discuției purtată între reporterul Gazetei de Cluj și Titus Man, cel din urmă a ajuns la concluzia că nu dorește să i se publice punctul de vedere.
În 2003, Ioan Aurel Irimuș publică la Casa Cărții de Știință, Cluj Napoca, cartea ”Geografia fizică a României”. Referatul făcut pentru acest volum arată că ”Această carte reprezintă o preluare grosso-modo din Tratatul de Geografie ”Geografia României”, editura Academiei Republicii Socialiste România, 1983. Un plagiat infantilist cum nu s-a mai pomenit. A se vedea, prin comparație primele pagini (cap 2.3 până la cap 3.4) unde s-a prezentat material xerografiat, cu pag 73 – 80 și 101 – 144 din tratat, de asemenea xerografiată. Compararea originalelor, in integrum, pune în evidență dimensiunea iresponsabilității și a probității profesionale a acestui ”autor”, arată referatul.
Directorul Școlii Doctorale, Aurel Irimuș spune că nu poate fi vorba de plagiat.
”Așa ceva nu s-a întâmplat! Este vorba de un curs online. Am rescris cartea împreună cu doi colegi și este primul curs făcut la facultatea de geografie! Am preluat ce trebuia, dar nu există nimic plagiat. Cel care a făcut aceste reclamații este un neîmplinit profesional și cred că este vorba de profesorul Surdu. Pe mine lumea mă citează și dumneavoastră spuneți că am plagiat?! Se încearcă terfelirea numelui meu. Studenții mei ar fi foarte dezamăgiți dacă ar vedea aceste articole”, a declarat Aurel Irimuș.
”Un fel de scărpănătură trasă cu forcepsul pentru a i se da legitimitate… științifică”
Alt raportor arată cum volumul ”Obiect, metodă și cunoaștere geografică”, publicat în 2005 la Editura Universității Oradea de Dan Petrea a fost plagiat în cartea ”Proiectul pentru învățământ rural”, proiect cofinanțat de Guvernul României și Banca Mondială și publicat în 2010 la Editura Politehnică sub semnăturile autorilor Alexandru Ungureanu și Dănuț Petrea. ”Cartea de la poziția 2 este o reproducere fidelă a celei de la poziția 1, cu unele nesemnificative cosmetizări și schimbări poziționale de text. Nu este clară situația autorului de la poziția 1 (Dan Petrea) și Dănuț Petrea de la poziția 2. Este una și aceeași persoană? Dacă da, starea de autoplagiat este clar demonstrată. Dacă nu, la fel este plagiat, total lipsit de forma lui subtilă. Oricum, autorul prim de la poziția 2, Alexandru Ungureanu, se află în starea de … plagiat, după Dan Petrea, cel de la poziția 1. Cartea de la poziția 2, Geografia Generală, a fost susținută financiar prin MEC (Ministerul Educației și Cercetării, n.red.), ”autorii” fiind recompensați pecuniar cu sume consistente. Sumele încasate de către cei doi autori trebuie returnate necondiționat și aplicate măsurile ce se impun, pe linia conduitei deontologice, ori de către MEC, ori de către instituțiile la care aparțin cei doi autori”, arată raportorul.
Tot Dan Petrea este ”surprins” de copy/paste în volumul ”Pragurile de substanță, energie și informație în sistemele geomorfologice”, apărut în 1998 la Editura Universității Oradea.
”Sunt preluări necitate, precum și preluări greșite (vezi fig 18, 19,20,fi I, ș.a.) Pentru a desluși amploarea fenomenului rugăm a se consulta lucrările: 1. Geomorphic threshold: the concept and its application, de S.A. Schumm, Professor of Geology, Colorado State University, MS received 30. March 1979, pag 485 – 514 și 2. Memoires et documents, Anne 1967 – Nouvelle serie, vol 7, Les phenomenes de discontinuite en geographie, Roger Brunet, pag 13 – 36. Ambele materiale sunt atașate prezentei adrese. Un fel de scărpănătură trasă cu forcepsul pentru a i se da legitimitate… științifică.”, se notează într-un alt referat.
Referito la aceste similitudini, decanul Facultății de Geografie spune că informațiile au fost modificate.
”M-am folosit de eseul științific semnat de Brunet, dar pe care l-am adaptat, l-am modificat pentru problematica subiectului pe care l-am tratat. M-am folosit și de articolul lui Schumm pe care mi l-a oferit profesorul Surdeanu, fostul meu coleg, care avea la sertar lucrări de specialitate. Am preluat și de acolo niște definiții, dar cu citatul de rigoare. Respectiva clasificare am extins-o și am formulat exemple particulare extrase din experiența și cunoștințele mele. Eu sunt sigur că acolo unde am dat citat, am trecut și în pagină numele autorilor. Poți să aduci în discuție că anumite idei sunt reiterate sau copiate, dar putem face lucrul acesta fără să avem habar că altcineva a exprimat ideea respectivă într-o formă asemănătoare”, este de părere profesorul clujean.
Conducerea UBB nu poate localiza trei plagiatori șefi la Facultatea de Geografie
Trei profesori de la Facultatea de Geografie a UBB, care au ocupat și funcția de decan, cu câte două mandate fiecare, Irimuș Aurel , Pompei Cocean și Petrea Dănuț au profitat, potrivit concluziilor unui raport de funcțiile de conducere pentru a-și masca plagiatele.
”Ca urmare a funcțiilor pe care le-au deținut și le dețin, care le-au conferit o anumită imunitate în raport cu celelalte cadre didactice din facultate, ca urmare a longevității lor în posturi administrativ- profesionale, în pofida unor antecedente eclatante de plagiat la nivelul Facultății de Geografie din Cluj, (…) au încălcat în mod expresiv regulile deontolgice ale publicisticii, procedând la practici de plagiat și autoplagiat”, arată raportul.
„Cum să suspectezi un academician de plagiat?!”
Decanul Facultății de Geografie, Dănuț Petrea spune că acuzațiile de plagiat pot fi nuanțate.
”Cum să-l suspectezi pe academicianul Ungureanu că a plagiat?! Că s-o fi autoplagiat, dar în mediul universitar nu este acceptată de către oamenii serioși noțiunea de autoplagiat pe care cei din generația tânără o tot flutură! Într-una dintre anonime se face referire la teza mea de doctorat unde i-am avut referenți pe cei mai titrați profesori din domeniul geomorfologic… Cum ar fi putut ca acești oameni să îmi acorde titlul de doctor dacă eu aș fi plagiat?!
Plus că nu putem compara timpurile de acum cu anii 90, când în biblioteci sufla vântul, nu exista internet, erau altele normele de citare, nu exista un normativ de tehnoredactare, cum e acum în lucrările etică publicistică. Făceam cum spuneau mentorii noștri și de la ei am învățat că unde dai un citat, se trece sursa, dar unde preiei o idee larg vehiculată, este suficientă menționarea autorului în lista de la finalul lucrării, însă acum există alte canoane. Să vii acum, după 21 de ani, când mai am 2 ani până la pensie… nu e frumos să fii acuzat, sub numele anonimatului, de plagiat”, susține profesorul Dănuț Petrea.
America copy/paste
Un alt plagiat este realizat în cartea ”Geografia regională a Americii”, publicată în 2010 la Editura Transversal, de Pompei Cocean, Rădița Alexa și Andra Cotache. Parte din carte este plagiată după volumul ”America” publicat în 2004 de Cocean Pompei și Rădița Alexe. La rândul ei această carte este inspirată din volumul ”America” apărut în 1991 la Editura UBB și semnată de Cocean Pompei. El a plagiat din două cărți scrise de Andrei Incze: ”America de Nord” (publicată în 1969) și ”America Centrală și de Sud. Geografie fizică” (publicată în 1969).
”Ca urmare a lecturării, în paralel, a celor trei cărți se constată că autorul Cocean Pompei a preluat pasaje, capitole și structuri identice după Andrei Incze. Cărțile autorului Andrei Incze respectă întrutotul deontologia publicistică și dețin o remarcabilă dotare grafică de un nivel calitativ înalt. Autorul Cocean Pompei ”periază” cărțile lui Andrei I. și pentru a crea dificultate și deruta în procesul de lecturare, schimbă poziția unor capitole și subcapitole. Partea de geografie economică, așezări și demografie o preia după alți autori, fără a-i cita, cum ar fi de exemplu ierarhia de așezări din SUA și Canada, pagina 110, și principalele regiuni urbanizate ale SUA, pag 111. Seria exemplelor poate continua. ”Autorul” combină plagiatul grosier cu cel subtil”, arată raportul în fișa de evaluare a plagiatului.
Citeste si Curtea de Apel Cluj a decis că o profesoară de la Medicină a plagiat o carte
doctorat fara plagiat la geografie turism foarte rar
mmmmmmmmm…..de ce aţi ascuns materialul cu afacerile familie lui Rareş Bogdan de la Ocna Mureş!..aşa v-a sugerat S.R.I.?
păiii asta-i treabă??!?!?…….omul ăsta se crede chiar Dumnezeu????
https://gazetadecluj.ro/tatal-europarlamentarului-clujean-rares-bogdan-la-butoanele-unui-afaceri-cu-un-parc-industrial-care-arata-ca-dupa-bombardamente/
Aşa Cărmenico, aşa! Merci! Lasă lucrurile la vedere să se lămurească populimea pe cine a votat!!!!
Psihopatul de la GRAUR sa si vada de pupincurism la SIE mai departe……
A uitat de plagiatul lui ?
Numai cel neprihanit poate arunca cu piatra