Majoritatea licitațiilor organizate de spitalele din România sunt câștigate de firma Stericycle România, companie din SUA care a absorbit mai multe SRL-uri care activează în domeniul reciclării deșeurilor. În urmă cu cinci ani, împotriva firmei a fost depusă o plângere penală, însă și procurorii au bătut pasul pe loc. Inițial, această afacere a fost pusă de picioare de o firmă clujeană, SC IF Tehnologii, care însă a fost cumpărată de concernul mondial Stericycle. Anul trecut, firma a câștigat licitații în valoare de peste 25 milioane de lei, fără TVA.

De la începutul anului și până la mijlocul lunii martie, firma Stericycle România a încheiat contracte în valoare de 4.242.972 de lei, fără TVA. Cel mai mare contract încheiat anul acesta este cu Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

Anul trecut, firma a încheiat contracte pentru colectarea, transportarea, depozitarea și neutralizarea deșeurilor periculoase în valoare de peste 25 de milioane de lei!

Practic, majoritatea spitalele din România au încheiate contracte cu această societate comercială care, de cinci ani de zile, este anchetată într-un dosar. În 2015,  Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului şi Spălării Banilor a întocmit Dosarul Penal cu nr. 163/D/P/2015 cu privire la faptul că în județele Ilfov şi Suceava îşi desfăşoară activitatea un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea de infracțiuni de evaziune fiscal, spălare de bani, infectare a apei şi nerespectarea regimului deşeurilor medicale periculoase De atunci și până acum dosarul a fost jonglat prin mai multe parchete, însă nimeni nu a fost în stare să finalizeze ancheta.

Afacerea a pornit de la Cluj Napoca

În zona Transilvaniei, afacerea neutralizării deșeurilor periculoase a fost inițiată de firma IF Tehnologii controlată de Terezia Mâț, Lorin Lucian Sîntămărian și VELENZA DUMITRU-IULIAN. În 2009, când firma avea o cifră de afaceri de 5,7 milioane de lei și un profit de 2,4 milioane de lei, cei trei au vândut afacerea afacerea concernului american Stericycle. Acțiunile au fost cumpărate de STERICYCLE EUROPE SaRL – 95% și STERICYCLE INTERNATIONAL LLC – 5%. ”Cesiunea tuturor părţilor sociale se va face la o valoare superioară valorii nominale a acestora. Ca urmare a cesiunilor descrise mai sus Dl Lorin Lucian Sîntamarian, Dl Dumitru Iulian Velenza şi Dna Terezia Mâţ pierd definitiv şi irevocabil calitatea de asociaţi ai Societăţii iar Dl Sandor Marius Gheorghe Sorin rămâne în continuare administratorul Societăţii”, se arată în contractul cesiune.

Ulterior, în 2012 STERICYCLE EUROPE (subsidiară, n.red.) împreună cu STERICYCLE INTERNATIONAL LLC au realizat o fuziune între majoritatea societăților românești care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase. În cadrul acestei fuziuni americanii au absorbit firma Guardian Eco Burn, din Dolj, care i-a aparținut politicianului conservator Dumitru Ghinea. De asemenea, SC Medical Waste, care îi aparținea lui Teodor florescu, supranumit Regele gunoaielor din Râmnicu Vâlcea, a intrat în asocierea unde titulari sunt americanii de la STERICYCLE.

Lorin Lucian Sîntămărian, unul dintre foștii patroni de la IF Tehnologii, Sîntămărian, se numără printre patronii (SINTAMARIAN LORIN LUCIAN, BADIU IOAN RADU şi COLDEA GHEORGHE DOREL ) de la SC Benefic SRL, firmă care îşi are sediul tot în P-ţa 1 Mai. În primul rând, această firmă este cunoscută prin “Afacerea radarelor fixe”.

Velenza, cunoscut afacerist constănţean, a făcut parte din acționariatul SC World Class România. Soția lui Velenza, Maria, este fiica lui Gheorghe Iorov, fostul director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. De asemenea, Velenza are mai multe afaceri în domeniul farmaceutic, firmele lui fiind preferate de majoritatea spitalelor care fac achiziții în domeniul materialelor sanitare.

Dosare penale

Potrivit Poliției Române, firma Stericycle este vizată în mai multe dosare, însă reprezentanții companiei spun că nu știu nimic de aceste anchete. Într-un răspuns al IGPR se arată că există ”dosare penale sub numărul 2926870/2015 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii de evaziune fiscală, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov cu propunere legală. Totodată, vă comunicăm că aspectele sesizate cu privire la modalitatea de colectare și depozitare a deșeurilor periculoase fac obiectul dosarului penal 2926795/2015 înregistrat în evidențele Inspectoratului de Poliție a Județului Ilfov Serviciul de Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase”, arată răspunsul oficial al Poliției Române.

Reprezentanții Stericycle spun că nu au cunoștință de dosarele penale. ”În urma a peste 32 de controale avute pe o perioadă de 2 ani și jumătate am avut o singură sancțiune la punctul de lucru Chiajna, pentru o depozitare a deșeurilor (în spațiul temporar) considerată a fi incorectă și pentru o presupusă depășire a emisiilor în ceea ce privește acidul fluorhidric și clorhidric”, arată reprezentanții Stericycle.

În același timp, în punctul de vedere al companiei se precizează că ”trebuie să știti că la nicio groapă de gunoi nu sunt acceptate deșeuri medicale fără tratarea lor în prealabil, conform legislației în vigoare. Toate cantitățile de deșeuri ce ajung în stațiile de procesare proprii se procesează conform legislației și nu ajung deșeuri neprocesate pe gropile de gunoi. Nu credem că un deponeu ar risca suspendarea activității prin depozitarea unor deșeuri știute ca fiind de natură infecțioasă! Procedurile interne de lucru ale firmei noastre interzic orice practică ce nu concordă cu legislația românească sau cea din UE. Subliniem că activitatea de gestionare a deșeurilor periculoase este foarte strict reglementată și monitorizată.

Spre exemplu, Stericycle România a primit peste 32 de controale în ultimele 30 de luni, din partea mai multor instituții ale statului (Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța  Alimentelor, Apele Române, Poliția – Substanțe Chimice și Periculoase, ISU, Primăria,  Prefectura), cele mai multe dintre ele fiind inopinate. Niciodată nu au fost găsite nereguli semnificative, care să pună cumva în pericol mediul sau sănătatea populației. Dacă ar fi vreo neregulă, ar fi pusă în pericol în primul rând sănătatea angajaților noștri. În mai bine de 12 ani de activitate, nu am avut niciun accident de muncă de natură infecțioasă, nicio situație de îmbolnăvire dobândită în cadrul activității noastre”, se arată în punctul de vedere al companiei.

Un șut prietenesc de 30 de milioane

Pornirea afacerii de tratare și eliminare a deșeurilor periculoase a început în 2005, când statul a declarat că incineratoarele din spitale nu mai sunt conforme cu normele UE și trebuiesc închise, însă nici un politician nu s-a gândit că ar trebui alocate fonduri pentru ca incineratoarele să fie conforme cu cerințele Uniunii.

În schimb, statul s-a gândit să aloce fonduri, în valoare de aproximativ 30 milioane de lei, pentru deschiderea incineratoarelor private: SC IF Tehnologii a fost singura afacere care s-a deschis aproape concomitent cu ordonanțele de urgență emise de Guvern.

La această societate făceau coadă toate spitalele și laboratoarele din Transilvania și toate echipele de la BCCO care așteptau la rând cu sacii cu droguri care urmau să fie incinerate. La nivel național, situația avea o alură de monopol pentru că în toată țara funcționau patru firme care dețineau incineratoare conforme cu Uniunea europeană.

Monopolul Stericycle ajutat de Ministerul Sănătății

Firma Stericycle a ajuns să pună mâna pe majoritatea contractelor pentru neutralizarea deșeurilor spitalicești cu concursul Ministerului Sănătății. Prin neadoptarea Strategiei și Planului de gestiune a deșeurilor, România a fost blocată la accesarea fondurilor europene pentru dotarea spitalelor cu aparatură de eliminare a deșeurilor medicale. Conform raportului Curții de Conturi, în perioada 2012-2014 Ministerul Sănătății nu a avut plan de control la unitățile spitalicești privind gestionarea deșeurilor periculoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.