O propunere legislativă, urmată să apară pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, aduce în atenție risipa alimentelor. În Uniunea Europeană, 90 de milioane de tone de alimente sunt irosite anual, iar această cantitate reprezintă 40% din totalul alimentelor.

 

Fie că este vorba de resurse minerale, energetice sau altele, problema risipei alimentelor este la fel de problematică. La nivel UE, alimente consumabile și sănătoase sunt irosite până la 50%, iar 80 de milioane de cetățeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, dintre care 16 milioane își primesc hrana zilnică de la asociații caritabile.

Alimentele sunt irosite în toate stadiile, de la producători, procesatori, distribuitori și consumatori. Risipa a atras atenția și s-a propus propunere în acest sens. Chiar dacă este un subiect foarte mult discutat la nivelul Uniunii Europene și chiar și global, până nu demult acesta nu a fost discutat la nivel național.

Românii aruncă la gunoi 10% din alimentele pe care le cumpără. Deși suntem o țară săracă, motivul risipei nu ne împiedică să cumpărăm mai mult decât este necesar. Din păcate, până acum, nicio lege nu a existat ca să prevină această pierdere.

Alimentele puse în vânzare în momentul de față la noi în țară, la care se apropie de termenul de expirare, reprezintă pentru vânzători o problemă economică destul de gravă. Doar o parte din aceștia au posibilitatea de a procesa sau reprocesa produsele. Pentru restul, singura soluție pe care pot să o ia este de a preda produsele spre incinerare.

 

Propunerea legislativă urmează a fi discutată în Camera Deputaților

Proiectul va fi dezbătut diferit. Primii care intervin în cazul irosirii sunt înșiși producătorii, care se chinuie să-și reducă pierderile aplicând tehnici și proceduri noi. În cazul risipei, principalii responsabili sunt agenții comerciali, dar nu în ultimul rând, consumatorii. Nu este doar o adoptare de lege, este și o încercare de schimbare a mentalității românilor, dar nu numai. A întregului glob.

Proiectul de față dorește să abordeze problema din două unghiuri. În primul rând să se reducă risipa alimentară, iar în al doilea rând, să ușureze munca instituțiilor sau ONG-urilor care au rol social.

În lege este menționat într-unul din articole că toți agenții economici vor trebui să urmărească acest obiectiv, iar agenții comerciali vor fi nevoiți să ia măsuri legate de dimensionarea mai eficientă a stocurilor și măsuri pentru punerea în vânzare prioritară a produselor care se apropie de data expirării sau donarea alimentelor către fundații, asociații, spitale, orfelinate sau cămine de vârstnici. Chiar și animalele pot fi hrănite cu alimentele respective dacă acest lucru nu le afectează în niciun fel sănătatea.

Dacă legea va fi aprobată și nu va fi respectată, agenții comerciali vor avea parte de sancțiuni contravenționale dure. În caz că aceștia vor distruge în mod inenționat produsele alimentare devenite improprii consumului uman în urma degradării naturale, vor primi amendă de până la 10.000 de lei.

 

Legea a fost respinsă o dată

În data de 22.06.2015, legea a fost prima dată prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, iar pe 22 iunie a aceluiași an a fost înaintată către Senat. A fost respinsă de către Senat pe 11 noiembrie a anului trecut.

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi și Comisia pentru mediu și echilibru ecologic nu a susținut propunerea legislativă din pricina faptului că nu respectă normele de tehnică legislativă. Semnatarii acestei legi din județul Cluj sunt Máté András-Levente (UDMR), Oros Nechita-Adrian și Zlati Radu (PNL).

 

Cum pot cetățenii să reducă risipa de alimente?

Cauzele principale ale produselor alimentare planificarea defectuoasă și depozitarea incorectă. Există unele lucruri pe care putem să le evităm. De exemplu, consumatorii trebuie neaparat să verifice termenul de valabilitate a unui produs. Nu trebuie să cumpere produse care sunt aproape de data expirării, dacă știu că nu pot găti sau consuma alimentul respectiv în timp util. Congelarea este, de asemenea, încă o metodă foartă bună de a păstra alimentele pentru mai mult timp.

Un alt lucru pe care mulți consumatori nu îl știu este faptul că înghesuirea alimentelor în frigider nu este o idee bună. Prin aglomerarea frigiderului nu se va mai permite circulația vaporilor de aer, motiv pentru care nu va mai răci la parametrii normali, iar mâncarea se va deteriora mult mai repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.