Indiferent de cauza stresului, acesta poate duce la slăbirea imunității organismului. În timpul unei reacții de stres, este activat sistemul nervos simpatic și axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA). Drept urmare, sunt eliberați hormonii de stres, cunoscuți cu denumirea de cortizol și adrenalină. 

Activarea cronică a sistemului nervos simpatic provoacă pierderea de magneziu și energie ATP, ceea ce duce la slăbirea multor organe și celule, dar mai ales a mitocondriilor, care sunt importante pentru imunitate. Stresul, frica, oboseala și anxietatea reduc rezistența corpului, capacitatea acestuia de a se apăra. 

Simptomele care arată scăderea imunității sunt: oboseala constantă, răceala, problemele digestive și respiratorii, infecțiile frecvente și altele. O persoană cu un sistem imunitar slab este mai predispusă la infecții, probleme digestive, anemie, tulburări autoimune și alte probleme de sănătate. 

Cauzele unui sistem imunitar compromis sunt: poluarea, stresul, infecțiile, alcoolul, fumatul, tratamentele pentru cancer și alte boli grave. De asemenea, alimentația necorespunzătoare și viața sedentară slăbesc imunitatea. Cercetătorii arată că aminoacizii și vitaminele ajută în mod rapid la întărirea imunității organismului. Furnizarea unei cantități suficiente de aminoacizi organismului susține imunitatea înnăscută și dobândită și ajută în menținerea sănătății. 

Cum ajută vitaminele B în combaterea oboselii și a stresului?

Vitaminele și produsele de tip CBD, ulei de canabis sunt eficiente în reducerea stresului. Studiile cercetătorilor arată că vitaminele din complexul B mențin sănătatea organismului, reduc oboseala și de aceea trebuie introduse în dieta noastră. Uleiul CBD de asemenea indicat ca supliment alimentar pentru că ameliorează stresul, anxietatea, depresia și insomnia.   

Principalele vitamine B care nu se acumulează în organism și care au efect în reducerea stresului sunt:

  • Vitamina B1 îmbunătățește starea de dispoziție, combate stările de nervozitate, reglează procesele digestive. 
  • Vitamina B2 influențează creșterea celulelor epiteliale ale pielii, ajută la vindecarea rănilor
  • Vitamina B3 este legată de metabolismul triptofanului și de producția de hormoni; nivelul scăzut de vitamina B3 în organism pate duce la probleme de memorie și de concentrare, la tremurături ale mâinilor și tulburări de somn 
  • Vitamina B5 este importantă pentru prevenirea alergiilor, favorizează creșterea părului și reduce riscul de probleme ale pielii 
  • Vitamina B9 este esențială pentru calitatea sângelui, previne anemia, menține metabolismul hemocisteinei și are rol în funcționarea sistemului imunitar; lipsa de acid folic poate cauza insomnie, depresie, gingivită, iritație, scăderea memoriei, oboseală, tulburări neurologice 
  • Vitamina B12 este necesară pentru sistemul nervos, ea previne anemia și reduce slăbiciunea și oboseala. 

Vitaminele B joacă un rol cheie și în menținerea nivelurilor hormonale, dar și în metabolismul proteinelor și carbohidraților. 

Alte modalități de a face față stresului

Un stil de viață activ promovează de asemenea imunitatea. Foarte important este de evitat anumite substanțe nocive, cum sunt fumul de țigară și băuturile alcoolice. Cu fiecare țigară pe care un om o fumează, el absoarbe fumul de tutun dar și numeroase substanțe nocive, din care peste 40 sunt cancerigene, slăbesc imunitatea și afectează negativ sănătatea organismului. 

Dieta și exercițiile fizice sunt modalități bune de a face față stresului. O ideea bună de a te simți mai bine este să reduci timpul pe care îl petreci stând pe scaun și să te miști mai mult. Fă o plimbare de cel puțin o oră în fiecare zi, timp în care faci în jur de 3.000 de pași. Pentru a preveni obezitatea, poți alerga, sau poți efectua diferite exerciții la sala de fitness ori de gimnastică. 

Nu uita să mănânci sănătos, să consumi mai multe fructe și legume, să reduci consumul de sare și să eviți dulciurile și zahărul. Limitează-ți consumul de carne, mai ales de carne roșie; aceasta, dacă este consumată zilnic, poate crește riscul de cancer de colon cu 17%, spun cercetătorii. Poți înlocui consumul de carne cu pește, mai ales cu somon pentru că are acizi grași, inclusiv acizi Omega-3, care oferă multe beneficii organismului: 

  • Reduc procesele inflamatorii din corp
  • Previn multe boli grave, ca de exemplu ateroscleroza, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare
  • Cresc imunitatea organismului.   

Pentru a evita stresul, merită să elimini tensiunea acumulată în organism și să ai grijă și de psihic. Stresul trebuie evitat cât mai repede, pentru că el, în exces, poate crește riscul de accident vascular cerebral și de infarct miocardic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.