Cel mai recent studiu dezvăluie că studenții români se confruntă cu o serie de probleme ce le afectează starea de sănătate mintală și emoțională.

Conform cercetării realizate de organizația „Starea Națiunii Studențești” în colaborare cu Centrul pentru Studiul Democrației din cadrul Departamentului de Științe Politice al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (UBB), problemele de sănătate mintală sunt în creștere printre studenți.

Astfel, conform studiului, 78,4% dintre studenți se confruntă cu stres și anxietate crescute (în creștere față de 72% în 2022), iar 9,8% au avut gânduri suicidale (față de 9,0% în 2022).

„Este evident că ne confruntăm cu o înrăutățire a problemelor de sănătate mintală ale studenților și a dificultăților legate de costurile de viață și locuire cu care aceștia se confruntă. A devenit extrem de important ca instituțiile responsabile cu gestionarea situației studenților și tinerilor în general să acorde o atenție sporită fenomenelor semnalate în acest studiu. Dificultățile cu care tinerii s-au confruntat, atât în perioada pandemiei, cât și după, au fost deseori ignorate la nivel instituțional. Este esențial ca vocile lor să fie auzite, iar factorii de decizie să acorde prioritate nevoilor lor în fața altor interese politice sau administrative, deoarece succesul acestei generații va fi determinant pentru viitorul României”, au declarat autorii studiului.

Problemele legate de locuință și facturi îi preocupă pe studenți, potrivit studiului. 37,3% dintre studenți se confruntă cu aglomerarea în locuința lor, iar 32,3% au probleme legate de imposibilitatea adaptării sau modificării spațiului de locuit. De asemenea, 32,7% dintre aceștia se confruntă cu costurile și cheltuielile de întreținere, iar 29,9% cu costurile chiriei sau ale regiei de cămin. Astfel, 48,9% dintre studenți declară că au avut probleme de sănătate mintală din cauza creșterii prețurilor la energie, 31% din cauza abuzului verbal, 18,5% din cauza conflictelor armate și 10,5% din cauza bullyingului online.

În ceea ce privește consumul de substanțe, țigările (25,1%) și alcoolul (21,6%) se află în topul listei de substanțe consumate de studenți în ultimele 12 luni. De asemenea, 17,7% dintre aceștia au înregistrat o creștere a consumului de țigări electronice și tutun încălzit. Consumul de droguri rămâne redus, doar 1,9% dintre respondenți declarând că au consumat droguri. De menționat că doar 1,4% dintre consumatorii de țigări electronice sau tutun încălzit au trecut la țigările clasice.

Studiul a fost realizat între 1 martie 2023 și 15 septembrie 2023, cu participarea a 1.670 de respondenți, studenți care își desfășoară studiile în universități din 22 de orașe din România. Sondajul a fost realizat în colaborare cu Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.