Studenții clujeni sunt revoltați, după ce Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a majorat taxele de școlarizare pentru anul universitar 2023-2024. Reprezentanții universității susțin că actualizarea nivelului taxelor de școlarizare „nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligație legală”. De cealaltă parte, Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai acuză conducerea universității că a majorat „excesiv” taxele de școlarizare și nu s-a consultat cu reprezentanții studenților.

„În Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), orice decizie privitoare la studenți se ia transparent, prin consultarea forurilor de reprezentare a acestora și în parteneriat cu aceștia. Uneori însă pot să mai apară diferențe de interpretare în unele zone academice, de aceea reiterăm aici principalele idei”, informează UBB Cluj-Napoca.

Cât privește motivul pentru care taxele s-au majorat, conducerea Universității spune că “actualizarea nivelului taxelor de școlarizare nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligație legală. Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/2000 cu modificările și completările ulterioare, cuantumul taxei de școlarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării. Această obligație este reflectată și în Contractul instituțional aferent anului în curs, care stipulează, la pct. 8.2, obligația Universității de a asigura o corelație adecvată între taxele percepute și finanțarea acordată de la buget. Aceste lucruri au fost semnalate Universității în timpul diverselor evaluări instituționale/academice. În condițiile în care de un deceniu larga majoritate a facultăților UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor a fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocației bugetare și cel al taxelor de școlarizare.

Senatul UBB a adoptat taxele propuse în unanimitate, în condițiile în care din acest for fac parte 27 de studenți senatori, iar în timpul discuțiilor din facultăți, nu au existat luări de poziții care să ajungă la nivelul conducerii Universității.

Taxele de școlarizare, așa cum au fost modificate, se aplică doar studenților înmatriculați începând cu anul universitar 2023/2024, astfel încât contractele de școlarizare aflate în curs de derulare nu sunt afectate. În plus, și pentru noii studenți, taxele se aplică timp un an, apoi, în funcție de notele obținute existând posibilitatea de a trece în regim de buget (fără taxe). Mai mult, așa cum au remarcat și alți reprezentanți ai studenților, UBB are adesea unele din cele mai mici taxe prin raportare la universitățile din țară cu un rang academic similar, chiar după creșterea propusă, și printre cele mai mici taxe la cazarea în căminele studențești, ceea ce reflectă angajamentul UBB pentru excelența incluzivă”, informează reprezentanții UBB.

Taxele de școlarizare trebuie să fie adaptate la realitatea economică a studenților

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) condamnă decizia de adoptare a Regulamentului de taxe pentru anul universitar 2023-2024, de către Senatul Universitar, pe data de 20 februarie, prin intermediul hotărârii nr. 12/20.02.2023 și publicat la data de 27 februarie. Reprezentanții studenților acuză o majorare exagerată și nejustificată a taxelor de școlarizare din cadrul unor facultăți, în unele cazuri cu până la 1500 de lei, fără să consulte reprezentanții studenților, potrivit unui comunicat de presă.

“Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență precum „Artele Spectacolului – Actorie” și „Artele Spectacolului – Regie” au fost majorate cu până la 30% (de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei), iar în cazul Facultății de Drept, taxele de școlarizare la toate specializările nivel licență au fost majorate cu până la 38,9% (de la 3.600 lei până la 5.000 de lei). Mai mult de atât, excluzând facultățile anterior menționate, există alte 7 facultăți pentru care taxele au suferit majorări chiar și de peste 900 de lei la cel puțin una dintre specializările la nivel licență. Totodată, acest lucru se aplică și pentru programele de masterat din cadrul a 8 facultăți. În acest context, solicităm conducerii universității să ofere la rândul său mai multe facilități studenților, încât procesul didactic să fie mai calitativ, infrastructură didactică mai dezvoltată, condiții mai bune privind cazarea în căminele universității, condiții mai bune privind amenajarea și funcționarea cantinelor universității, și nu numai, pentru a putea justifica contribuția financiară semnificativă a studenților către universitate”, mai susțin reprezentanții studenților din cadrul Universității Babeș-Bolyai.  

Aceștia cer să fie consultați înainte de luarea unor astfel de măsuri: “OSUBB pledează pentru desfășurarea regulată a unor sesiuni de consultări care să vizeze colectarea și centralizarea opiniilor studenților, întrucât interesele acestora să fie reprezentate atunci când urmează să fie adoptate decizii semnificative pentru comunitate. Accentuăm necesitatea creșterii gradului de transparentizare a acțiunilor întreprinse de către conducerea universității, atât din perspectiva cadrelor didactice aflate în structurile decizionale, cât și din cea a studenților reprezentanți. Totodată, considerăm că taxele de școlarizare, și nu numai, trebuie să fie adaptate la realitatea economică a studenților, inclusiv a acelora care provin din medii socio-economice sensibile, încât aceștia să nu fie puși în imposibilitatea de a-și achita taxele de școlarizare fără a se angaja pe perioada studiilor. Prin urmare, dorim ca întreaga comunitate universitară să fie consultată cu privire la subiectele care pot afecta bunăstarea întregului colectiv”. 

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai mai spune că nu se justifică majorarea ratelor: “Raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametri acesteia, întrucât potrivit Băncii Naționale a României (BNR), rata inflației pentru trimestrul 4 al anului 2022 era de 16,4%, în timp ce pentru finalul trimestrului actual, respectiv trimestrul 1 al anului 2023, se preconizează a fi 14,1%, continuând ca în următoarele trimestre aceasta să tot scadă, astfel majorările respective devenind și mai absurde”.

Citește și: Un profesor emerit de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a închiriat un teren cu 10 lei/an de la Composesoratul Muntele Băișorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.