În România există o piață neagră a medicamentelor interzise care ajung să fie vândute în mediul online, acestea fiind adesea foarte periculoase pentru sănătate, provoacă efecte secundare grave și chiar deces. În ciuda regulilor stricte în ceea ce privește vânzarea și distribuția medicamentelor, românii le achiziționează de pe site-uri care nu sunt autorizate de către Ministerul Sănătății, riscând astfel să-și pună viața în pericol. 

Printre cele mai vândute medicamente pe site-urile online se numără cele pentru disfuncția erectilă, pentru slăbit și steroizi anabolizanți. Aceste medicamente sunt „împachetate” sub forma de suplimente alimentare, fără ca acestea să fie verificate într-un mod corespunzător. Mulți români decid să-și cumpere astfel de medicamente deoarece sunt mai ieftine decât cele legale. De asemenea, oamenii cad în capcana promisiunii că efectul medicamentelor le va aduce un plus în ceea ce privește sănătatea și aspectul fizic. Din păcate, astfel de promisiuni sunt doar vorbe în vânt, iar consumul de medicamente neautorizate poate duce la probleme serioase pe termen lung. 

Înainte de toate, trebuie să punem pe hârtie principalele farmacii autorizate să comercializeze medicamente online. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, la nivel național există 8 unități farmaceutice autorizate în online care pot vinde medicamente: 

1. SC AMERIS PHARMA SRL 

2. SC APOTECA FARMACIE SRL

3. SC FARMACIA MIRUNA SRL 

4. SC FORTE VITA FARMA SRL

5. SC NATURAL VITA PLUS SRL

6. SC PROFESSIONAL FARMA LINE SRL 

7. SC SPRIN FARM SRL

8. SC XMED DISTRIBUTION SRL 

Chiar dacă autoritățile române au „declarat război” celor care vând medicamente neautorizate prin controale și companii de informare, românii continuă să-și achiziționeze astfel de produse, riscându-și sănătatea. Pe lângă medicamentele neautorizate, pe mai multe site-uri există și medicamente false, iar din cauza lipsei de informare, românii achiziționează, la un preț mult mai mic decât cel original, fără a lua în vedere că mai mult dăunează decât ajută. Se estimează că 1 din 10 produse medicale care circulă în țările cu venituri mici și mijlocii este fie sub standard, fie contrafăcut. 

România, țara sufocată de farmacii la fiecare colț 

Nu reprezintă o noutate că în România există numeroase farmacii la fiecare pas, iar unele dintre ele au, de asemenea, și varianta în online, de unde oamenii pot achiziționa medicamente. Pentru ca acestea să-și vândă produsele pe internet, farmaciile trebuie să depună un dosar care să conțină 12 documente și să aibă un spațiu separat de 10 metri pătrați în interiorul clădirii pentru a desfășura această activitate. 

Mai mult, vânzarea online poate începe doar după ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) a efectuat o inspecție a unității. De asemenea, pentru ca o unitate farmaceutică să poată să vândă legal medicamente online trebuie să facă o adresă către colegiul farmaciștilor, să numească persoana responsabilă de vânzarea online, declarația cu programul de funcționare a farmaciei online, dovada asigurării transportului medicamentelor vândute, certificatul de membru al Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), fișa de atribuții vizată de CFR și declarația pe propria răspundere privitoare la respectarea dispozițiilor Acordului de Logo semnat între România și Comisia Europeană. Totodată, site-ul farmaciei, separat de cel principal, trebuie să aibă un link către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), cu mențiunea dacă medicamentul provoacă reacții adverse. 

După cum am precizat mai sus, printre cele mai vândute medicamente pe site-urile online sunt cele pentru disfuncția erectilă, iar printre acestea se numără și Kamagra, medicament care este interzis în România, dar se găsește în online să fie achiziționat pe diverse site-uri suspecte. 

La o simplă căutare pe net a medicamentului Kamagra am descoperit câteva site-uri care vând acest produs: kamagraromania.ro, pastilepotenta-24.ro, prosuplimente.ro, masculputernic.com și dozdesex.com.  Evident că niciun site amintit mai sus nu respectă dispoziția acordului de Logo. Produsul este vândut ilegal în majoritatea cazurilor deoarece nu este licențiat pentru Uniunea Europeană. Amintim că acest medicament poate fi cumpărat doar online, fiind unul interzis în țara noastră, iar în majoritatea cazurilor acesta este falsificat, făcându-l astfel mai periculos pentru sănătatea celor care îl consumă. La datele de contact nu există niciun un număr de telefon, iar posibilitatea de a lua legătura cu cel care vinde un asemenea produs este aproape imposibilă. 

De asemenea, și Eurespal a fost retras de pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dar încă se găsește pe site-urile din România. Zelmac, medicament împotriva afecțiunilor digestive, Isuprel, spray pentru astm și Stilbestrol au fost interzise în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, se mai găsesc încă pe piața neagră a medicamentelor în România. Isuprel a ucis în anii ’60 peste 3000 de pacienți, iar Stilbestrol a fost dovedit că produce tumori uterine și mamare la femei. Reamintim că în urmă cu doi ani, autoritățile din 92 de state au reușit să închidă peste 100.000 de site-uri care vindeau medicamente contrafăcute sau periculoase. 

În ceea ce privește medicamentele interzise în România, acestea sunt reglementate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) și sunt incluse în lista de substanțe psihotrope și stupefiante, precum și în lista de medicamente interzise sau retrase de pe piață. Potrivit legii, este ilegal achiziționarea acestor medicamente fără prescripție medicală sau în alte condiții decât cele indicate de medic. De asemenea, este ilegal să fie importante astfel de medicamente în țară fără autorizație de la ANMDM.

Cum statul român taie frunze la câini și nu informează publicul îndeajuns de mult cu privire la riscurile cumpărării de medicamente interzise, în România vor continua să apară, ca după ultima ploaie, acele site-uri de unde românul simplu își poate achizitiona medicamente false sau contrafăcute la un preț acceptabil. Chiar dacă sunt soluții nu există voință, iar măsurile care trebuie luate se lasă așteptate. Până atunci, mii de români vor continua să-și cumpere „moartea” la cutie, de pe site-uri care strigă sus și tare că toate produsele lor sunt originale. Până la urmă, asigurarea siguranței și sănătății unui popor de către mai marii conducători este prea scumpă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.