Postul de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost ocupat din 2013 până în 6 februarie 2021 de domnul Petru Șușca. El a fost ales pentru această funcție de Ministrul Nelu Tătaru în 23 decembrie 2020, după doar 10 zile de la numirea în funcție, Șușca a fost demis de Vlad Voiculescu, fost ministrul al sănătății, în data 4 februarie 2021. În locul său a fost numită doamna Claudia Gherman. Motivul demiterii lui Șușca nu este clar.

Din punct de vedere financiar spitalul o duce mult mai bine de când a ocupat Petru Șușca postul de manager. Medici cât și partidele politice din Cluj sunt împotriva demiterii lui, doar cei de la USR-PLUS nu s-au pronunțat contra.

Implicarea emoțională a deputatului USR+ Emanuel Ungureanu

Domnul Șușca consideră că demiterea s-a este mânăria deputatului USR-PLUS Emanuel Ungureanu, părere susținută și de senatorul Laszlo Attila. Ungureanu este un fost consilier al lui Vlad Voiculescu și tot el l-a angajat pe Constantin Dina ca șef al corpului de control. Corpul de control a recomandat demiterea acestuia către nimeni altul decât Ungureanu. Care cel mai probabil a înaintat recomandarea către ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

Soția lui Emanuel Ungureanu este medic dermatolog și a încercat încă din 2013 să prindă un post în cadrul spitalului, dar a fost respinsă. Ungureanu a afirmat că nu și-a ajutat soția niciodată în cariera dânsei. Dar din câte se poate vedea, războiul dus de soții Ungureanu cu Spitalulul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost dus pe toate fronturile, în media, în justiție, în parlament, în guvern, pe plan profesional și personal. Loredana Ungurean a fost respinsă de Consiliul de Administrație al Spitalului Județean din lipsa unui post deschis. La secția de dermatologie, unde vrea dânsa post, sunt 50 de paturi pentru care activează deja 14 medici.

Decizia judecătorului Curții de Apel Cluj, Rareș Dușa

După ce a fost demis, Șușca Petru a contesta decizia ministrului la Curtea de Apel Cluj, dar a fost respinsă. Decizia a fost luată de judecătorul Rareș Dușa. Acțiunea lui Șușca a fost respinsă pe motiv că nu ar fi avut niciun interes să deschidă acest proces. Magistratul a invocat ”excepția lipsei de interes”. Însă, o altă sentință a judecătorului clujean, într-un proces relativ similar, i-a dat câștig de cauză reclamantului care contestase demiterea într-un proces cu Ministerul Agriculturii.

”Respinge excepţia inadmisibilităţii. Admite excepţia lipsei de interes. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamantul Petru Şușca în contradictoriu cu Min. Sănătăţii cu privire la Ordinul Min. Săn. R/4/04.01.2021. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, arată soluția pe scurt a judecătorului Rareș Dușa.

Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență

După demiterea lui Șușca, la jumătate de oră au schimbat și membri Consiliului de Administrație, care sunt responsabili de alegerea membrilor comisiei de concurs. Din cadrul acesteia fac parte Conf. Dr. George Dindelegan, Prof. Dr. Carmen Domnariu, Dr. Cristiana Ciortea. „Mai mult decât atât, la o jumătate de ora, au schimbat și Consiliul de Administrație al Spitalului Județean. Sunt mai mult decât convins că acest deputat care a plecat de la Cluj la Buzău este în spatele acestei mârșavii” a spus Șușcă, făcând referire la deputatul USR-PLUS, Emanuel Ungureanu, potrivit Bună Ziua Cluj.

Memoriul lui Petru Șușca 

În 28 martie 2021, domnul Petru Șușca a depus un memoriu la Tribunalul Cluj împotriva Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a cărui președinte este Conf. Dr. George Dindelegan. În acest memoriul domnul Șușca acuză comisia de concurs de imparțialitate sub motivul că președintele Consiliului de Administrație al Spitalului, domnul Dindelegan este în “relație de dușmănie” cu el. În memoriul Șușca prezintă 5 motive pentru care cei doi nu se agreează. 

“1. Domnul Dindelegan a avut calitatea de martor în cadrul dosarului de urmărire penală deschis la sesizarea Dr. Ciuce Constantin împotriva subsemnatului – in calitate de manager al Spitaluluiși a doamnei doctor GHERVAN CRISTINA MARIANA VALERIA – în calitate de Director Medical – pentru infractiunea de abuz în serviciu.

Acuzatiile Dr. Ciuce au survenit pe fondul unui conflict între Secția Chirurgie I și conducerea Spitalului, conflict generat de nemulțumirea acestuia fata de măsurile administrative și organizatorice adoptate de către subsemnatul și domna doctor Director Medical GHERVAN.

Domnul Dindelegan a sustinut acuzatiile Dr. Ciuce și a declarat că măsurile organizatorice adoptate au generat disfuncționalități, însă plangerea nu a fost incuviintate de către organele de urmărire penală.

2. Domnul Dindelegan a deținut calitatea de coreclamant în cadrul acțiunii înregistrate pe rolul Tribunalului Cluj sub nr. 1273/117/2015 prin care au fost atacate o serie de măsuri de ordin organizatoric ale subsemnatului în calitate de manager de Spital, afirmandu-se ca as fi incalcat dreptul la munca al reclamantilor. Actiunea a fost respinsa de catre Tribunal.

3. Domnul Dindelegan, alături de doamna Simona Rednic au fost numiti prin Ordinul al Ministrului Sanatatii în calitate de membrii ai Consiliului de Administrație al Spitalului – Ordin nr. 1800/02.12.2019 – iar printre primele măsuri adoptate s-a numărat propunerea și adoptarea unei decizii CA prin care au propus în mod intempestiv revocarea subsemnatului din funcția de manager.

Aceasta decizie a generat un puternic sentiment de nemulțumire în cadrul Spitalului, sens în care anexez Memoriul semnat de către toți medicii șefi de secție prin care solicita ministrului să nu dea curs respectivei propuneri de revocare.

4. Domnul Dindelegan a făcut obiectul unei cercetări disciplinare pentru atitudinea dansului necorespunzătoare față de subsemnatul în calitate de manager al Spitalului. Cercetarea s-a finalizat nefiind dispuse sancțiuni deoarece domnul Dindelegan, în urma unei medieri, a acceptat să își ceară scuze atât de la subsemnatul, cât și de la membrii comisiei de disciplina;

5. Conflictul celor doi (domnii Dindelegan și Rednic) a fost continuat și în luna februarie a anului 2020 când cei doi și-au manifestat în mod public opțiunea de a nu candida la concursurile de ocupare a funcției de medic șef secție în cadrul secțiilor în care își desfășoară activitatea acuzand, fără temei sau dovezi, felurite nereguli pe care mi le-au imputat subsemnatului.

Totodată, cu aceasta ocazie, domnul Dindelegan arată în mod expres ca și dumnealui considera că se afla într-un veritabil conflict de interese cu subsemnatul.” după cum se arată în memoriul lui Șușca.

Nu știu la ce se referă

Domnul doctor Dindelegan a fost apelat de reporterul Gazetei de Cluj pentru a afla care este părerea lui despre acuzațiile din memoriul lui Șușca, dacă el într-adevăr consideră că nu se agreează și că au avut mai multe conflicte în trecut. I-au fost prezentate două dintre cele 5 motive pe care le-a invocat domnul Petru Șușca, pentru a afla care este și partea dânsului în această poveste.

În primul rând, dr. Dindelegan a fost întrebat dacă el consideră că se află într-o relație de dușmănie cu Șușca și a afirmat că nu știe la ce se referă Șușca. Singura relație pe care el spune că a avut-o cu dânsul este un instituțională, ei fiind angajații spitalului.  

“Nu știu la ce se referă. Eu nu sunt într-o relație de dușmănie cu nimeni. Iar cu domnia sa am avut doar relații instituționale, deci nici într-un caz în relație de dușmănie. (…) Am o relație normală instituțională. Fiecare a avut  sau are anumite funcții în cadrul spitalului și am interacționat la nivelul acestor funcții.”

Domnului doctor i-a fost prezentat motivul al 2-lea din memoriu, în care Dindelegan a fost coreclamant în cadrul unei acțiuni înregistrate la Tribunalul Cluj, prin care Șușca era acuzat că a încălcat măsuri care țin de Ordinul Organizatoric, acțiune care a fost respinsă. Din nou domnul Dindelegan a susținut că nu știe cu precizie la ce se referă Șușca, dar cel mai probabil conflictul se referea din nou la o chestiune care ține de instituție. Sub nicio formă nu este vorba de o problemă pe care el a avut-o personal cu el, în special că Dindelegan a fost coreclamant.

“Nu știu la ce se referă domnul manager, eu personal nu l-am dat în judecată pentru nimic. Au fost mai multe procese intentate în cadrul spitalului de mai mulți medici, asistente, personal. Nu știu exact la ce se referă. Au fost discuții referitoare la organizarea spitalului, care este o treabă instituțională, nu are nimic de-a face cu dușmănia! În care secțiile de la chirurgie, terapie intensivă, au reclamat un anumit mod de organizare a spitalului. Dânsul era manager, deci reclamația a fost asupra unui mod de organizarea a spitalului. Este o treabă de muncă normală. Și probabil și eu membru al întregului colectiv de chirurgie. uitați-vă să vedeți că reclamanții sunt toți membrii colectivului, deci nu sunt doar eu. Colectivul are zeci de doctori. Deci s-ar putea ca să fie strict o problemă de organizare a activităților secțiilor de urgențe de chirurgie în care colectivul Chirurgiei I considera că trebuie să fie altfel lucrurile decât a considerat domnul manager. S-a judecat după câte știu eu, iar instanța nu a spus dacă e bine ce am zis noi sau nu, ci că domnul manager a acționat legal când am făcut modificările.” a declarat Dr. Dindelegan.                 

Reporterul a căuta dosarul cu nr. 1273/117/2015 și a descoperit că într-adevăr sunt mai mulți coreclamanți, 16 la număr. 

În continuare, domnului Dindelegan i-a fost cerută opinia în legătură cu ultimul motivul din memoriul lui Petru Șușca. Cel în care Dindelegan și Rednic în 2020 au refuzat public să participe la concursul pentru postul de medic șef secție și au acuzat, tot public, managerul spitalului de mai nereguli nefondate.  Dindelgen a răspuns că nu a făcut refuzul public.    

“Cred că faceți referire la niște concursuri de șefi de secție, care sunt din nou activități instituționale. În acel moment, subsemnatul eram președintele Consiliului de Administrație, și în acel moment domnul Șușca era managerul spitalului. În ziua de azi, domnul Șușca nu mai are calitatea de manager al spitalului, deci relațiile care existau atunci între președintele Consiliului de Administrație, mă refer la relațiile instituționale, care nu mai există în momentul de față. Deci existau anumite relații instituționale între președintele Consiliului de Administrație și membrii Consiliului de Administrație, respectiv  managerul unei instituții. Acestea sunt relații instituționale. În ziua de azi, aceste relații nu mai există pentru că domnul Șușca nu mai este managerul spitalului. Iar atunci era vorba pur și simplu de mai multe obiecții referitor la niște relații instituționale. Nu are nimic de-a face nici cu dușmănia, ci pur și simplu de relații instituționale. Dacă citiți justificare pe care am făcut-o atunci, nu are neapărat legătură doar cu domnul Șușca, ci cu o situație cu mai multe aspecte. Era o situație conjuncturală în care eu personal, aveam o relație instituțională cu managerul spitalului. Astăzi, pentru că domnul manager Șușca face o plângere referitor la ce se întâmplă azi cu concursul, domnul Șușca nu mai este managerul spitalului și nu mai există o relație instituțională între noi.” 

De ce a fost respins dosarul lui Șușca? 

În etapa în care a fost verificată eligibilitatea dosarelor pentru concurs au fost eliminați toți concurenții pe care îi avea actualul manager al spitalului, doamna Claudia Gherman.    

Fiind președintele comisiei de concurs, domnul Dindelegan a fost întrebat care este motivul pentru care dosarul lui Șușca a fost respins. Nu a putut să dea detalii deoarece comisia de contestație încă nu a dat răspunsul definitiv. Fostul manager a depus o contestație în 6 mai și aceasta trebuie rezolvată înainte să poate elibera vreun detaliu.   

“Concursul se desfășoară după o metodologie. Toată metodologia o găsiți publicată pe site și la noi la spital, este ordinul 1520/2016. În metodologie sunt niște atribuții clare ale comisiei de concurs și a comisiei de contestații. Conform legii președintele consiliului de Administrație, adică eu, sunt președintele comisiei de concurs. Este stipulare legală. Deci nu putem alege. În aceste condiții, comisia de concurs are niște atribuții, pe care ni le-am exercitat conform acestei proceduri descris în ordinul 1520/2016. Nu pot să vă dau mai multe informații pentru că trebuie să respectăm aceste proceduri. Iar în acest moment comisia de contestații analizează contestația pe care a depus-o domnul Petru Șușca.”  

Citește și planul de management al domnului Petru Șușca, pe site-ul Gazetei de Cluj: gazetadecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.