“Suntem mici, nu stim nimic!”

La mijlocul saptamanii trecute, in dosarul DNA Cluj privitor la fraudarea referendumului au fost chemati doi liberali de seama din organizatia clujeana. este vorba de Steluta Gustica Cataniciu, seful de campanie al PNL Cluj pentru alegerile de la referendum, si de Marius Nicoara, senatorul liberal care a pierdut alegerile pentru primarie. Amandoi au fost audiati de procurori iar la iesire au declarat ca nu se simt vinovati de absolut nimic si ca dosarul DNA Cluj este unul politic. In cadrul acestui proces este pus sub acuzare

La mijlocul saptamanii trecute, procurorii DNA Cluj i-au chemat la audieri si pe cei mai de seama membri ai PNL Cluj: senatorul Marius Nicoara si seful de campanie, Steluta Gustica Cataniciu.
“Am fost citat in calitate de martor pentru data de 21 august, dar acum au reuşit sa vin pentru ca am fost plecat in concediu. M-am intors, m-am dus la Bucureşti ca sa facem cvorum in Parlament, ca sa se citeasca decizia CC. Am venit fara avocat pentru ca am conştiinţa curata, şi PNL are conştiinţa curata. Din punctul nostru de vedere, este un dosar politic şi acest lucru se va demonstra pana la urma. Imi fac datoria de cetaţean de a veni in faţa procurorilor, de a raspunde la intrebari, de a spune ceea ce este de spus şi de a clarifica odata acest subiect. Sunt coleg cu domnul Teodor Atanasiu. Domnul Samson a venit de la Bucureşti ca sa sprijine logistic campania electorala la Cluj, alte legaturi nu am cu domnul Atanasiu. Sunt prieten, este preşedintele PNL Alba, suntem colegi de partid, avem o relaţie de prietenie veche. Sunt convins ca este complet nevinovat, instanţele vor demonstra acest lucru", a declarat Nicoara la iesirea din sediul DNA.
Chiar daca o parte din persoanele acuzate de procurorii DNA Cluj pot fi numiti cu lejeritatea interlopi, pentru ca au mai avut de-a face cu legea, unii dintre ei fiind batausi cu acte in regula, clujeanul Nicoara le-a luat acestora apararea fara sa clipeasca.
“Nu ştiu cine i-a catalogat interlopi, despre acest subiect voi discuta şi voi incerca sa-l clarific. Pus la dispoziţie (sediul PNL Cluj – n.r.), cum scrie in comunicatul DNA, este o chestiune care nu prea corespunde. Un sediu de partid, aşa cum este un spital, o biserica, este permanent pus la dispoziţia cetaţenilor. Este un loc public, sediul unui partid şi oricine este primit, indiferent caţi bani are in cont şi ce meserie are. Domnul Samson a fost şi intr-un sediu, cat şi in celalalt (PNL Cluj şi PNL Cluj-Napoca – n.r.) pentru ca raspundea atat de campania pe judeţ, cat şi de campania pe municipiu", a opinat senatorul Nicoara.

Acuzata de incompatibilitate, Cataniciu nu ştie nimic

Al doilea “mahar” PNL audiat la mijlocul saptamanii trecute este Steluta Gustica Cataniciu, care a fost si seful de campanie pentru referendum al PNL Cluj. De profesie avocat, ea a sustinut ca procurorii au facut acest dosar unul politic si ca nu au absolut nici o proba care sa le sprijine acuzatiile.
“Sunt martor intr-un proces care nu are nu ştiu ce miza, este un dosar pe rolul Parchetului. Ce m-au intrebat nu pot sa va spun, pentru ca eu sunt şi avocat şi ştiu ca anchetele sunt secrete pana cand dosarul ajunge in instanţa. Am fost director de campanie, responsabil politic a fost Horea Uioreanu. Raportat la modul in care am interacţionat cu invinuiţii, nu cred ca exista nicio proba ca s-ar fi intamplat astfel de lucruri, eu nu cunosc ca in sediul PNL sa se fi intamplat lucrurile de care sunt acuzate persoanele invinuite in acest dosar. Domnul Samson a fost in sediul de campanie in 29 iulie. Nu este un secret acest lucru, dar nu cred ca este o problema penala faptul ca un membru de partid este in sediul PNL. Este un pic cam prea mare interesul pentru un dosar care este fara miza, sunt lucruri mai importante in ţara asta. Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca am dat bani sau daca s-au cumparat voturi din sediul PNL Cluj”, a declarat Cataniciu dupa intalnirea cu procurorii clujeni. Pe de alta parte, Cataniciu nu prea beneficiaza de credibilitate, tinand cont ca in trecut ea fost implicata intr-un scandal in care a fost acuzata de incompatibilitate de un alt consilier local. Este vorba de consilierul PDL Nicoleta Niculescu care o acuza pe Cataniciu, de incalcarea legii. Niculescu spunea ca Steluţa Cataniciu s-ar fi aflat in conflict de interese in contextul  supunerii la vot a mai multor hotarari şi ca a incalcat legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali. “In exercitarea paralela a profesiei de avocat şi a funcţiei de consilier, dna Cataniciu a incalcat in mod continuu mai multe prevederi exprese ale Legii Nr. 393/2004. Astfel, dna avocat / consilier asigura aparare calificata şi asistenţa juridica permanenta mai multor societaţi comerciale care au relaţii de afaceri sau chiar litigii pe rolul instanţelor cu Primaria Cluj. Cel mai graitor exemplu este S.C. MEŞTEŞUGAREASCA FOTO OPTICA S.R.L., societate aflata, in prezent, in litigiu cu Primaria şi care este aparata in acest proces chiar de catre dna avocat / consilier local. Un alt exemplu din activitatea nelegala a dnei avocat / consilier local Cataniciu este şi şedinţa ordinara a Consiliului local din 07.04.2009, unde la votul pentru punctul 19 de pe ordinea de zi, aceasta nu s-a abţinut de la vot, deşi trebuia s-o faca, avand interese personale directe”, se arata in sesizarea facuta de consilierul PDL.


Cine sunt capii urmariţi de DNA

In prim-plan-ul anchetei derulata de procurorii DNA Cluj se afla liderul PNL Alba care a ocupat si postul de ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, si de Dumitru Samson, fiul vitreg al actualului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu. In mod concret, procurorii DNA Cluj il acuza pe Teodor Atanasiu de “folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase de natura electorala partidului politic din care face parte, prevazuta in art. 13 din Legea 78/2000, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere pentru savarsirea de infractiuni”. Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului MApN, este acuzat de trafic de influenta, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In cadrul aceleiasi anchete mai sunt acuzati MAGUREAN BOGDAN CRISTIAN, reprezentant al unei societati comerciale de paza si protectie, in sarcina caruia s-au retinut cumparare de influenta, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere pentru savarsirea de infractiuni. De asemenea, GROSU GHEORGHE, RUS RADU STELIAN si HANZI NICUSOR STEFAN  sunt acuzati de complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Interlopi cu acte in regula
Liderii liberali clujeni spun ca nu ii cunosc pe interlopii cu care procurorii DNA ii asociaza in scandalul fraudelor de la referendum. Cu toate acestea, procurorii DNA Cluj par a fi descoperit un “lant al slabiciunilor” care ar putea exista in interiorul organizatiei liberale. Daca liderii politici liberi clujeni si Teodor Atanasiu spun la unison ca nu i-ar cunoaste pe interlopii suspectati ca ar fi fost pusi sa organizeze fraudarea referendumului, conform unor informatii judiciare, legatura intre liderii liberali si clanurile mafiote s-ar face prin intermediul fiului vitreg al ministrului MApN, Dumitru Samson, care il cunoaste atat pe Bogdan Magurean, zis Kamaz, dar si pe seful DNA, procurorul Daniel Morar. Kamaz face parte din clanul Neguş din Oradea cunoscut pentru acte de violenţa, de altfel liderul gruparii este inchis in Italia pentru omor. Bogdan Magurean, zis KAMAZ, a fost implicat in numeroase scandaluri, cel mai recent fiind pe 9 august.

Fiul vitreg cu antecedente
Fiul vitreg al ministrului Apararii a mai avut probleme cu legea in urma cu patru ani, cand procurorii DNA l-au pus pe Dumitru Samson sub invinuire, acuzandu-l, alaturi de oficiali din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism, de cauzarea unui prejudiciu de 1,5 milioane de euro. Conform DNA, “la data de 30 noiembrie 2006, comisia de evaluare a ofertelor de achiziţie publica constituita la nivelul A.N.T. (autoritatea contractanta) şi formata din inculpaţii Iordanescu Traian – preşedinte, Dragu Mihai, Ortopelea Luminiţa Nicoleta, Burtan Cristian şi Vladoiu Ileana – membri, a desfaşurat procedura de licitaţie publica iniţiata in vederea atribuirii contractului de servicii avand ca obiect realizarea "Campaniei de media pe plan internaţional", cu o valoare de 1,5 milioane euro.

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

  1. Bine ca sunteti voi credibili, dupa ce ati fost arestati pentru santaj si scrieti minciuni despre cei care v-au dat in gat.
    Cine dracu va mai crede ??!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.