Reprezentanții Asociației ADI Eco Metropolitan au anunțat atribuirea lotului I din licitația pentru concesionarea serviciului de salubrizare din județul Cluj către compania Supercom, patronată de masonul Ilie Ciuclea. Însă, procedura este contestată de firmele concurente care au participat la licitație: Polaris, SC Brantner și Rosal. Reprezentanții acestor societăți reclamă nereguli vizavi de derularea procedurilor de selecție și atribuire a contractului. Mai mult, cei de la Supercom au câștigat licitația de aproximativ 400 milioane de euro chiar dacă oferta lor a fost inferioară celor făcute de concurență.

Reprezentanții CJ Cluj au anunțat că lotul I din licitația pentru concesionarea serviciului de salubritate pentru județul Cluj a fost câștigat de Supercom. Valoarea acestui contract, care încă nu a fost semnat deoarece procedura a fost contestată, este de 400 milioane lei. În cadrul acestei proceduri au mai fost licitate alte două loturi, pentru celelalte zone din județ, care însumate au o valoare de 273.373.182, fără TVA. Și aceastea au fost primite tot de Supercom, în situația în care compania care îi aparține lui Ilie ciuclea, un fost politician care face parte din Masoneria Română, a participat singură la licitație.

„Este un nou pas înainte, extrem de important, pe care îl facem pentru definitiva soluționare a problemei deșeurilor din județ și pentru un management eficient al acestora. Pentru prima oară în România, la Cluj se vor aplica principiile „plătești pentru cât arunci” și „poluatorul plătește”. Vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca activitatea de salubrizare a localităților aferente acestui lot să înceapă în cel mai scurt timp posibil iar calitatea serviciilor să corespundă exigențelor clujenilor”, declară Alin Tișe, șeful CJ Cluj.

Reprezentanții CJ Cluj au precizat faptul că în momentul de față contractul pentru lotul I nu a fost semnat deoarece se așteaptă finalizarea contestațiilor.

”După cum observați în anunțul pe care l-am făcut este specificat faptul că nu a fost semnat contractul. Așteptăm să treacă perioada de contestații și apoi vom trece și la această etapă, a semnării contractului”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Mihai Hurezeanu.

Oferte la un contract de milioane respinse pe motive puerile

Cei care s-au ocupat de evaluarea ofertelor din cadrul acestei licitații sunt Pintea Iancu, Sergiu Hola, Anca Paul Marian, Pantelimon Cornel și Inoan Mihai. În organizarea licitației un cuvânt greu l-a avut firma EPMC din Cluj Napoca. Societatea aparține familiei Corpodean care a preluat-o de la fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu și a fostului ofițer de Securitate Silvian Ionescu. De altfel, majoritatea studiilor de mediu pentru proiectele publice din Cluj sunt comandate de la această societate. Cei de la EPMC au făcut caietul de sarcini pentru licitația de salubritate dintr-un sector din București și din județul Hunedoara, iar ambele contracte au ajuns la Supercom. 

În cadrul licitației pentru lotul 1, compania Polaris a fost descalificată pentru mai multe nereguli din oferta tehnică. Oferta făcută de Brantner a fost descalificată la faza tehnică pe motiv că au ofertat un număr mai mic de saci pentru colectarea materialelor reciclabile, lucru care nu este specificat în caietul de sarcini. Membrii comisiei au stabilit, în mod arbitrar, că pentru Cluj Napoca sunt necesari 8 milioane de saci. Cei de la Brantner au calculat  în ofertă un număr de saci conform cantităților date de caietul de sarcini și a experienței din trecut, dar membrii comisiei de licitație au ”citit” cum au vrut. În lipsa unei fise tehnice în caietul de sarcini în care să scrie clar care este numărul de saci necesar, sau a unei metodologii clare prin care să se stabilească modalitatea de calcul a sacilor, comisia a considerat că Brantner nu se încadrează. Oricum, numărul de saci pus în discuție poate fi reglat în orice situație. Mai mult, cei de la Supercom au propus ca fiecare gospodărie să folosească 4 tomberoane diferite. Un lucru care ridică prețurile pentru colectarea deșeurilor reciclabile și nu este real, pentru că în foarte multe case din Cluj nu va fi loc pentru acest număr de pubele!

Prin eliminarea ofertei depuse de Brantner încă din faza tehnică, a fost favorizată compania Supercom, chiar dacă oferta lor financiară ar duce la eliminarea lor din cadrul licitației pe motiv că tariful maximal a fost depășit. De asemenea, cei de la Supercom ar fi putut fi descalificați ușor, pentru că au mai multe nereguli în oferta lor decât ceilalți competitori (nu au desemnat personalul cheie, nu au depus formularul 23 și rutele de colectare, etc.), însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Cea mai recentă contestație din cadrul acestei licitații a fost depusă la sfârșitul lunii trecute și vizează o serie de nereguli referitoare la licitarea lotului 1. Chiar dacă membrii CNSC au dispus ca autoritatea contractantă să pună la dispoziție o serie de documente din cadrul procedurii, care nu au fost puse la dispoziție nici până acum de ADI Eco Metropolitan pe motiv că licitația se află în desfășurare. Situația  în care se află contestatarii este una foarte gravă deoarece le este îngrădit dreptul la apărare. Mai mult, nici CNSC nu se poate pronunța deoarece ADI Eco Metropolitan nu trimite documentele respective. 

Criteriile de atribuire modificate pe parcursul licitației 

Cei de la ADI Eco Metropolitan nu au știut să răspundă care este numărul de containere de 1,1 mc și care sunt locațiile care nu permit amplasarea a mai mult de 2 containere. De asemenea, cei de la ADI Eco Metropolitan nu au clarificat valoarea estimată a contractului, în situația în care răspunsul pentru clarificările cerute pentru calculul valorilor este același cu cel care figurează în caietul de sarcini și nu clarifică modalitatea în care se calculează valoarea pe 10 ani a contractului.

Mai mult, potrivit contestației, cei de la ADI Eco Metropolitan au operat o serie de modificări consistente ale criteriilor de atribuire, dar nu au prelungit termenul de depunere a ofertelor.

Practic, o mare parte din datele din caietul de sarcini au fost modificate, lucru care duce la o modificare esențială a ofertei.

”Luate împreună, aceste modificări impun o revizuire din temelii a ofertelor tehnice, identificarea de furnizori pentru echipamentele suplimentare impuse, identificarea personalului de specialitate care poate opera echipamentele ale căror specificații tehnice tocmai au fost ofertate, refacerea graficelor de colectare,a graficelor de activități și adaptarea în numeroase feluri a elementelor componente ale ofertei tehnice. Apoi, ofertanții sunt ținuți să opereze modificările specifice și ofertei financiare, pentru a reflecta modificările ofertei tehnice”, arată contestatorii.

În urma contestației, CNSC a decis că ADI Eco Metropolitan ar trebui să răspundă la o parte din solicitările de clarificare formulate de firmele Brantner și Rosal și a prelungit termenul de ofertare.

Lotul I cuprinde următoarele localități din Cluj

Lotul 1 cuprinde Zona 1 – municipiul Cluj-Napoca și 30 de comune: Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Cămărașu, Căpușu Mare, Cătina, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Dăbâca, Feleacu, Florești, Frata, Gârbău, Geaca, Gilău, Jucu, Mociu, Pălatca, Panticeu, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tureni, Vultureni și Zona 2 – orașul Huedin și 13 comune: Beliș, Călățele, Ciucea, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Negreni, Poieni, Săcuieu, Sâncraiu, Râșca.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.