Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj a aprobat, joi, 17 noiembrie, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate de compania condusă de masonul Ilie Ciuclea, Supercom S.A., în baza contractelor de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor în județul Cluj, aferente loturilor 2 și 3, care cuprind orașele Gherla, Dej, Turda, Câmpia Turzii și comunele situate în proximitatea acestora.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj îndeplinește rând pe rând fiecare dorință manifestată de compania Supercom S.A. și acceptă orice cerere de majorare a tarifelor pentru serviciile de salubritate. 

De această dată, compania condusă de „lordul gunoaielor” Ilie Ciuclea a cerut majorări în cazul tuturor serviciilor prestate, cea mai mare creștere fiind înregistrată în cazul tarifelor tranzitorii care se vor scumpi cu aproximativ 70% față de suma pe care societatea o percepe în prezent. Reprezentanții ADI Eco-Metropolitan nu au stat pe gânduri și au înștiințat primariile clujene vizate de majorarea tarifelor. 

Numai 4 UAT-uri din Cluj au respins majorarea tarifelor

Consiliile Locale ale celor 35 de localități cuprinse în loturile 2 și 3 din cadrul licitației pentru „Delegarea prin concesiune a gestiunii  unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare în judeţul Cluj, respectiv de colectare şi  transport al deşeurilor municipale şi a unor fluxuri speciale de deşeuri, precum şi operarea şi  administrarea staţiilor de transfer”, pe care compania Supercom le-a câștigat în anul 2020, au inițiat proiecte de hotărâre în acest sens. 

În urma dezbaterilor, numai municipiul Câmpia Turzii și comunele Ceanu Mare, Mica și Viișoara au votat împotriva majorării tarifelor pentru serviciile prestate de Supercom. Celelalte 31 de UAT-uri au aprobat cu ochii închiși proiectele de hotărâre care îi vor determina pe clujeni să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunare. 

Reprezentanții companiei Supercom pun majorarea tarifelor pe seama inflației care a determinat creșterea prețurilor pentru carburanți și taxe. Primarii celor patru localități care au decis să nu le ia și ultimul ban din buzunarele clujenilor pentru moftul celor de la Supercom au afirmat că majorările au fost nejustificate și o astfel de propunere nu putea fi susținută, cu atât mai mult că nu a fost analizat impactul economico-financiar asupra populației sau asupra operatorului de salubritate.

Majorarea tarifelor, o nouă sămânță de scandal în Fizeșu Gherlii

Problema este discutată masiv în localitatea Fizeșu Gherlii unde, cu toate că nici primarul și nici unul dintre cei mai vocali consilieri locali ai comunei nu au fost de acord cu majorările, proiectul de hotărâre a fost aprobat.  

Vasile Pascu, consilier local în comuna Fizeșu Gherlii, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care condamnă alegerea colegilor săi privind majorarea tarifelor pentru serviciul de salubritate, care îi va determina pe locuitori să plătească taxe de lux pentru colectarea gunoaielor. 

„Cetățenii comunei FIZEȘU GHERLII sunt supuși să plătească taxe de lux pentru colectarea gunoaielor. La 30.06.2022 printr-o hotărâre de CL consilierii l-au împuternicit pe edilul liberal să semneze un act adițional (cu firma ce colectează gunoaie SC SUPERCOM SA) prin care o mandatau să facă contracte individuale cu fiecare din gospodarii fizeșeni la un preț piperat. Iată că gunoierii de lux nu s-au mulțumit cu tariful maximizat și în consens cu tagma conducătoare care jupoaie de câteva luni de zile sătenii fizeșeni. La data de 27.10.2022  primarul printr-un  proiect de hotărâre a propus consilierilor locali să aprobe delegarea sa pentru semnarea unui act adițional de mărire a tarifelor care să-i oblige pe cei aproximativ 650 de gospodari (p.f. sau juridice) care au semnat contracte individuale de ridicare a gunoaielor la un preț tarifar mărit arbitrar cu o treime față de contractele semnate anterior. Juriștii specializați se întreabă: oare poate o entitate  cum e Consiliul Local să se interpună în modificarea arbitrară (suprataxarea) contractelor individuale semnate anterior de cetățeni fără identificarea lor de către UAT prealabilă și solicitarea acordului acestora? Oamenii spun că nu, dar în Fizeș se aplică politica edilului.”, a transmis consilierul local USR Vasile Pascu. 

Propunerea Supercom, aprobată de frică

Primarul din Fizeșu Gherlii, Vasile Lup susține că în ședința în care a fost aprobată hotărârea privind modificarea tarifelor pentru serviciile de salubritate au fost prezenți atât reprezentanții companiei Supercom, cât și o persoană din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj. Edilul susține că nici el și nici cetățenii nu sunt mulțumiți de inițiativa companiei Supercom, însă această decizie a fost necesară pentru a nu ajunge în situația în care firma de de salubritate să își împacheteze frumos pubelele și să sisteze colaborarea cu localitatea Fizeșu Gherlii. De asemenea, primarul Vasile Lup a declarat că tariful perceput de Supercom ar putea fi redus dacă angajații companiei și-ar face treaba și cetățenii nu ar mai minți atunci când încheie contractele și declară mai puține persoane decât sunt în realitate. 

„Dacă nu se ia această decizie, firma Supercom își retrage automat susținerea din Fizeșu Gherli și va trebui să plătească UAT-ul pentru deșeurile pe care le produc oamenii. Localnicii nu sunt mulțumiți, nu sunt mulțumit nici eu de prețul propus. Ce să facem? Asta este situația la nivelul tuturor UAT-urilor. Această propunere a companiei Supercom a fost făcută tuturor UAT-urilor, propunere pe care am lăsat-o la aprecierea consilierilor locali. I-am invitat pe cei de la Supercom și pe cei de la ADI în ședință să le expună situația consilierilor. Să știți că nu sunt mulțumit. Supercom ar trebui să mai lucreze, să meargă în teren să vadă situația fiecărui cetățean. Dacă fiecare cetățean din localitate și-ar face contract de salubritate, cu siguranță suma facturată ar fi mai mică, deoarece cantitatea totală de deșeuri din localitate se împarte la numărul de persoane stipulate din contracte. Dacă Supercom și-ar face datoria mai bine, cu siguranță tariful ar scădea. De asemenea, și cetățenii sunt de vină pentru că există cazuri în care locuiesc 4-5 persoane într-o casă, dar declară numai 2 persoane.”, a declarat primarul Vasile Lup pentru Gazeta de Cluj. 

În timp ce tot mai multe persoane sunt nemulțumite de mișcările pe care le face Supercom cu binecuvântarea ADI Eco-Metropolitan, compania își umflă buzunarele de pe urma clujenilor, care până la noi directive sunt nevoiți să scoată tot mai mulți bani din buzunare pentru serviciile de salubritate. 

Supercom a pus monopol pe Cluj

În această vară, Compania Supercom și Consiliul Județean Cluj au semnat contractul pentru delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor municipale, respectiv de operare și administrare a stațiilor de transfer pentru Lotul 1 – municipiul Cluj-Napoca și orașul Huedin, precum și alte 43 de comune situate în proximitatea acestora.

„În urma derulării procedurii de evaluare a ofertelor depuse de cei patru ofertanți, propunerea declarată câștigătoare a contractului aferent Lotului 1, cu un punctaj de 96,53 de puncte și o ofertă financiară de 409.305.859,42 lei, a fost cea a operatorului Supercom SA.

Principalele activități ale noului operator vizează colectarea și transportul, la stațiile de transfer, a deșeurilor menajere reciclabile, pe 3 fracții, și a deșeurilor menajere reziduale.

Separat, vor fi colectate și alte categorii de deșeuri, precum deșeurile verzi din grădini și cele biodegradabile, deșeurile periculoase, deșeurile voluminoase, deșeurile provenite din construcții și demolări, etc.”, a anunțat Consiliul Județean Cluj.

3 COMENTARII

  1. Nu se mai poate cu așa ceva preturile sunt foarte mari nici la apă nu sunt așa mari facturile.La Rugășești vin după gunoi vin cînd au chef.

  2. Iara scriem sa nu adormim ??
    Cresterea este datorata de cresterea depozitarii deseurilor care este in atributia RADP .
    Dar parca suna mai frumos sa scriem de colector cand banii sunt la depozitare 350 lei/tona din total tarif .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.