Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a sesizat DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracțiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piața de capital, cât și pe piața asigurărilor, potrivit HotNews.ro. De asemenea, Mihaela Cojocaru, director la direcţia de reglementare şi autorizare din cadrul ASF, a fost eliberată din funcție. 

Posibile practici incorecte la nivelul ASF. Președintele ASF a sesizat DIICOT

„Există indicii și suspiciuni cu privire la practici incorecte, iar dacă concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către presedintele Autorității vor conduce către demonstrarea unor vinovății, atunci președintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate și de penalizare a celor găsiți vinovati. …)  Președintele ASF a sesizat DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracțiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piața de capital, cât și pe piața asigurărilor.”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, pentru HotNews.ro

„Cele mai mari suspiciuni sunt pe piaţa asigurărilor. Conducerea actuală a ASF a sesizat două tipuri de controale viciate: fie controalele au fost efectuate astfel încât să ducă la sancţiuni superficiale, fie să ducă la o sancţionare drastică, dar cu uşurinţa contestării pe motiv de vicii de procedură”, a menționat Apostol.

„Pot confirma că actuala conducere a ASF a demarat un amplu proces de evaluare a întregii activități a Autorității dar și a subiectelor care au adus atingere credibilității ASF de-a lungul timpului. (…) presa a mai semnalat cu mai multe luni în urmă fel de fel de nereguli sau situații care presupun cel puțin conflicte de interese ale unor angajați ai Autorității. Astfel de sesizări nu au surprins actuala conducere a ASF.

Lumea trebuie să știe că, în privința multor dintre aceste subiecte, chiar președintele Autorității Nicu Marcu a dispus încă de la începutul mandatului său o analiză riguroasă internă, și tot președintele Nicu Marcu a semnalat și solicitat organelor competente ale Parchetului analizarea activităților ASF astfel încât dacă și unde se constată încălcarea legii, cei vinovați să suporte consecințele legale firești”, a mai declarat marți Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.

Director la Direcția de reglementare și autorizare ASF – eliberat din funcție

Mihaela Cojocaru, director la direcţia de reglementare şi autorizare din cadrul ASF, a fost eliberată din funcție, marți, a mai anunțat Apostol. Cojocaru a fost numită în funcție în ianuarie 2019, după pensionarea predecesorului său, Paul Mitroi. Anterior venirii la ASF, Cojocaru a ocupat mai multe pozitii de conducere in companii precum: ASTRA Asigurari, CertAsig, Accenture, ASIROM, MediHelp, ARDAF.

Precizările lui Daniel Apostol vin și după anunțul de reorganizare al ASF  și după ce conducerea ASF a fost reclamată și la DNA pentru că ar proteja asigurătorii RCA rău-platnici.

Un angajat ASF a depus un denunț luni, 11 ianuarie la DNA, acuzând structurile de conducere din ASF de faptul că deși mii de petenți reclamă, anual, conduita abuzivă a unor asigurători, în particular, Euroins și City Insurance, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) ar refuza să sancționeze aceste aspecte, rezumându-se la aspecte precum indicatorii financiari ai firmelor, astfel că și amenzile sunt extrem de mici, totul fiind mai mult un exercițiu de imagine, relatează HotNews.ro.

ASF a transmis că șeful instituției a început de anul trecut „o analiză exhaustivă a petițiilor, incusiv a istoricului Euroins și City, rezultatele și propunerile de măsuri fiind așteptate miercuri, 13 ianuarie 2021”.

Noul președinte al ASF, Nicu Marcu, a fost numit în funcție din iunie anul trecut. ASF este condusă de un Consiliu format din 9 membri, de sectorul Asigurărilor fiind responsabil vicepreședintele, Cristian Roșu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here