Guvernul Ponta a înfiinţat un organism de autorizare, dar care este nefuncţional. Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, în interiorul căruia funcţionează un comitet de supraveghere, a fost înfiinţat în primăvara acestui an, însă până acum nu s-a întrunit. Conform reglementărilor, acest comitet trebuie să autorizeze funcţionarea jocurilor de noroc, de tip “păcănele”. Conform unor surse din acest domeniu, prin neautorizarea acestor jocuri, statul pierde sume destul de importante de bani.

Conform statisticilor Ministerului Finanţelor, la nivelul ţări sunt înregistrate peste 60.000 de jocuri de noroc de tip “păcănele”, iar în această afacere sunt implicate aproape 500 de societăţi comerciale. La nivelul Clujului sunt înregistrate, până acum, aproape 3.000 de “păcănele” gestionate de 19 societăţi comerciale.

Aceste jocuri de noroc trebuie autorizate acum de o nouă autoritate înfiinţată de curând de Guvernul Ponta în primăvara acestui an, Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, însă până acum membrii acestei instituţii nu s-au întâlnit niciodată pentru a autoriza cererile depuse de firmele din domeniu. La nivelul Clujului există cereri pentru câteva sute de aparate de tip slot machine.

Taxa de autorizare pentru fiecare joc este de 2.000 de lei/ trimestru, iar emiterea licenţei de funcţionare pentru un an costă 30.000 de lei.

Acest oficiu funcţionează în subordinea Guvernului şi „acordă dreptul de organizare şi funcţionare, monitorizează, supraveghează şi controlează activităţile din domeniul jocurilor de noroc”, iar oficiul are dreptul şi de a „anula, revoca şi suspenda efectele documentelor privind dreptul de organizare şi funcţionare în domeniul jocurilor de noroc şi ale deciziilor emise”.

 

Oficiul care stă degeaba

Comitetul de supraveghere din cadrul acestui oficiu este condus de Cristinela Odeta Nestor (fost director al Direcţiei Financiar-Contabilitate din Loteria Română) şi de Gheorghe Gabriel Gheorghe (fost comisar-şef adjunct al Gărzii Financiare Sibiu), iar cei doi au drepturi executive în acest consiliu. Ceilalţi membri neexecutivi sunt Steluţa Claudia Oncică, reprezentant al Oficiului Naţional de Prevenire şi Spălare a Banilor, Marcel Claudiu Scarlatache, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ionuţ Sebastian Iavor, secretar general al Ministerului Tineretului şi Sportului, Dumitru Florian, reprezentant al ANAF, Ionuţ Mircea Popescu, angajat în cadrul Secretariatul General al Guvernului, Mihaela Ioana Kaitor, angajat în cadrul Ministerului Culturii şi Frederick James Kolman, reprezentant al Cancelariei Primului Ministru.

 

Razii la “trei cireşe”

Pe de altă parte, la Cluj au avut loc câteva razii la societăţile care au ca obiect de activitate jocurile de noroc, în urma acestei acţiuni fiind sigilate zeci de aparate.

”La nivelul judeţului Cluj, timp de două zile, a fost organizată o amplă acţiune de identificare şi sancţionare a ilegalităţilor în domeniul jocurilor de noroc de tip ”slot-machine”, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În cadrul acţiunii, poliţiştii au verificat 466 de săli/spaţii în care se desfăşoară jocuri de noroc. Cu această ocazie au fost verificate 2565 de aparate, fiind indisponibilizate un număr de 164 aparate. De asemenea, au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 4.000 lei. Poliţiştii clujeni au constatat 27 de infracţiuni, prevăzute de O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc şi Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, arată un comunicat al Poliţiei române.

 

Monopol la păcănele

În timp ce Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc ţine societăţile de jocuri de noroc în “şah”, Guvernul a aprobat normele metodologice la hotărârea de guvern care reglementează jocurile de noroc din România. Astfel, prin intermediul acestor norme, Loteria Română are o poziţie de monopol, în timp ce firmele private se îndreaptă spre faliment din cauza concurenţei neloiale. Reprezentanţii unei asociaţii a patronatelor din industria românească a jocurilor de noroc se plâng de discriminare. ei acuză că, în timp ce Loteria Română nu este taxată pentru jocurile tip slot-machine, cunoscute sub denumirea populară de “păcănele”, firmelor de profil care au jocuri de acest tip li se percepe o taxă. Consiliul Concurenţei s-a sesizat în legătură cu faptul că Loteria Română este protejată în detrimentul celorlalte societăţi.

“Industria de sloturi din România îşi exprimă în continuare disponibilitatea pentru găsirea celor mai potrivite soluţii legislative pentru dezvoltarea unui cadru legal echitabil şi sigur care să permită desfăşurarea în condiţii optime a jocurilor de tip slot-machine, eliminând riscurile evaziunii. Suntem convinşi însă că soluţiile optime pot fi găsite şi implementate doar cu o consultare prealabilă a operatorilor din industrie, pentru a se evita apariţia unor disfuncţionalităţi în implementarea măsurilor respective, disfuncţionalităţi greu de remediat ulterior”, arată o scrisoare trimisă Ministerului de finanţe de patronatele din industria jocurilor de noroc. Conform unui document al Consiliul Concurenţei acest aspect discriminatoriu a fost trimis către DNA sub forma unui referat.

 

Guvernul pune monopol pe noroc

Ordonanţa de urgenţă care reglementează jocurile de noroc impune încă din primul articol monopolul

ART. 1

(1) Organizarea şi exploatarea activităţii de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat şi se desfăşoară în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.

(2) Statul poate acorda dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe bază de licenţă de organizare a jocurilor de noroc pe fiecare tip de activitate, astfel cum acestea sunt clasificate prin prezenta ordonanţă de urgenţă, şi de autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc, documente nominale şi limitate în timp, ce vor fi exploatate în mod direct de deţinătorul licenţei.

 

CIFRĂ

19 firme cu 2.619 slot machine sunt în judeţul Cluj

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.