Avand in vedere ca tot mai multe lume ma intreaba cum a fost la targul ITB din Berlin (pt cei care nu stiu, cel mai mare targ de turism din Europa, la care a participat si Romania), voi scrie cateva randuri si impresii. Personal am ajuns doar vineri la targul care incepuse miercuri, cu 3 zile in care doar specialistii aveau acces si 2 zile pentru public. Romania a avut un stand mare, in jur de 40 de firme, majoritatea agentii de turism, consilii locale sau organizatii de turism. Lista completa o puteti gasi pe site-ul oficial http://www.itb-berlin.de/

Standul: am pornit cu un dezavantaj clar, datorita pozitionarii in hala 11, nivelul 1, unde din pacate aveam ca si vecini de hala doar hoteluri, sisteme de rezervare on-line si alti expozanti, care nu prea interesau publicul. Asadar in afara celor care chiar erau interesati de Romania (nu foarte multi), nu a prea venit nimeni la standul nostru.

"Arhitectura si designul" standului au lasat si ele de dorit. Daca la alegerea culorii negre ca si fundal de contrast pentru verdele logoului se pot gasi scuze – s-a incercat obtinerea unui aspect elegant si s-a reusit gasirea unuia de inmormantare, la forma standului chiar nu gasesc. Am avut un stand oval-patrat, amplasat in mijlocul halei. In dreapta lui ne invecinam cu slovacii. Cei care aveau deskul aici (adica agentiile romanesti) erau norocosi, slovacii avand o promovare exemplara, cu formatii de muzica traditionala, clasica, o formatie fantastica dotata cu instrumente traditionale (tambal, vioara, fluier si acordeon), care cantau piese moderne, inclusiv Prodigy, Michael Jackson, Guns'n Roses etc. Pe acolo trecea lumea… Pe cealalta parte, in fata standului nostru si al vecinilor, era… peretele. Cu niste poze frumoase din Romnaia, dar atat… Se mai anima putin partea aceasta cand colegii de la Primaria Cluj mai serveau trecatorii cu cate o palinca sau cei de la cetatile medievale din Tara Barsei, mai faceau cate o demonstratie de dueluri cu sabiile…

Ceea ce trebuia sa atraga la noi la stand si fusesera anuntati cu surle si trambite in mailurile de informare dinaintea targului drept "mestesugari si mesteri populari" erau trei domnisoare care machiau si/sau faceau portrete. Asta da mestesug traditional! Greu de crezut, dar problema cea mare a fost alta: masa lor de lucru era undeva in interiorul standului, printre mesele unde mai invitai un partener la un vin/tuica/apa/cafea, deci nu le vedea nimeni (eu am aflat de ele sambata)… Au avut si ele cate un pic de lucru cu simpaticele domnisoare care stateau la standurile noastre…

Momentul artistic mult anuntat, l-a reprezentat un domn, care ni s-a reprezentat drept "eu sunt urmasul lui Zamfir". Din nai zicea frumos, pacat ca nu canta tot timpul si mai deschidea si gura… Mi s-a parut de o nesimtire crasa cand in prima zi cu public, in loc sa cante cat mai mult pentru a atrage lumea, el a dat prima reprezentatie la 5, adica cu o ora inainte de a se inchide… Pe urma, vesnica problema: nu e musay sa dai boxele la maxim pentru a canta, ca eu in timpul in care tu canti, trebuie sa discut cu partenerul, nu sa urlu si sa gesticulez ca o maimuta…

A fost si o seara romaneasca la care a participat si noul ministru al turismului. Eu nu ajunsesem inca la Berlin, doar colega mea a participat, deci nu ma voi pronunta…

M-am bucurat cand am aflat inainte de targ ca in sfarsit vom fi asezati pe regiuni (Transilvania, Delta, Marea Neagra…)… Rezultatul a fost usor aiurea, majoritatea fiind la Transilvania, desi erau din alte zone, dar e un inceput…

In ceea ce priveste materialele, ma bucur sa spun ca in sfarsit am avut materiale mai noi, cu harti (ma rog, harta veche retiparita intr-o alta infatisare, dar bine-i s-asa) si gratie colegilor de la primarie (despre care voi scrie in urmatoarele randuri) si materiale cu Clujul! Totusi, Maramures si Bucovina, ioc! La Maramures, m-as mira sa vina cineva, pentru ce, de 3 ani e cand merg la targuri nu i-am vazut niciodata… Bucovina in schimb a avut un start fulminant acu 2 ani, cu o seara folclorica de exceptie la Viena, anul trecut cu taraf si seara romaneasca la Berlin si anul asta…. pauza… Pacat ca nu intelegem (sunt si exceptii: Sibiul in special si se pare ca si Clujul, ceea ce ma bucura nespus) ca fara continuitate nu vei obtine nimic in turism…

Hai sa trec si la lucrurile pozitive:

incep cu ce ma doare mai tare: Clujul. Dupa ce anul trecut a fost prima participare, anul acesta doi colegi de la primarie au venit. Materiale in mai multe limbi, inclusiv germana, foarte bune. Harti, plainte cu informatii culturale, cu hoteluri, cu evenimente…. Personal vorbitor de limba engleza si germana… uite ca se poate! Totusi nu am remarcat nou infiintata asociatie de PROMOVARE! a Clujului, recent infiintata. Pai nu asta ar trebui sa fie scopul, sa reprezinte interesele membrilor, ale turismului clujean? Sa stabileasca intalniri cu turoperatori, cu presa, cu orasele partenere… Sper sa fie doar o greseala datorata faptului ca susnumita asociatie este inca noua si nu a apucat sa se organizeze… In orice caz, felicitari primariei pentru prezenta si reprezentare, desi nu mai e treaba lor directa!

participanti: contrar unei tendinte nationale de a astepta sa faca statul, expozantii de anul acesta m-au impresionat placut cu oferta lor. As remarca standul "palincarilor de la Satu Mare" sub brandul "Bran" si a celor de la "Cetatile Brasovene", care prin standul lor, servirea palincii si jocurile de cavaleri, au adus mai multi vizitatori decat….

as mai remarca prezenta unei agentii de turism, SHUKAR TRAVEL din Bucuresti (fac reclama concurentei) care m-a impresionat f. placut cu programele lor. In primul rand cu un tur al tiganilor din zona Tg. Jiu, in care propun vizitarea mai multor palate tiganesti, mestesugari si chiar diferite evenimente. Au prins taurul de coarne intr-un subiect tabu, care, daca sunt seriosi si se tin de treaba, vor reusi cu siguranta! Mai au tururi ale comunismului in Bucuresti cu o Dacia 1300 din '74 si un tur interesant "Romania 2000 de ani", care incepe la o stana in Retezat si se termina dupa 8 zile in cluburi exclusiviste si la designeri in Bucuresti. Multa bafta!

Alt proiect (si cu asta inchei ca deja incep sa imi scriu memoriile aici) interesant, cel de la Buzau. Un neamt (se putea altfel?) casatorit cu o romanca (mdea…) au inceput un proiect de turism durabil in zona. Fac tururi culturale, de biciclete, vanatoare de trufe + degustare de vin, mese campenesti etc. Este un proiect foarte interesant, intr-o zona total necunoscuta turismului… Doamne ajuta si multa bafta! Eu cu primul grup merg in iunie acolo…

Concluzie:

Cliseul cu Romania e o tara cu potential pacat ca nu e valorificat… Oricum eu personal cred ca e mai ok decat in alti ani: am avut materiale, s-a incercat organizarea pe zone istorice, cafeaua si vinul de la stand au fost apreciate de toata lumea iar PRIMARIA CLUJ A AVUT O PREZENTA ONORABILA!
Am sa revin si cu poze!

Traian Almasan
este directorul agentiei de turism City Tours Events.

 

Nota: Textul a fost preluat cu acordul autorului de pe pagina personala a acestuia de Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.