Fiecare țară membră a Uniunii Europene va fi obligată să recunoască dreptul referitor la filiaţie acordat de un alt stat membru, un plan ce ar proteja copiii din familiile homoparentale, dar a cărui adoptare va depinde de un acord unanim al Celor 27, arată o propunere a Comisiei Europene.

Propunerea executivului european, care va fi discutată de europarlamentari şi ţările membre, urmăreşte crearea „unui certificat european de filiaţie” cu un model armonizat şi a cărui valabilitate ar trebui să o accepte toţi Cei 27.

Copiii sau părinţii lor „ar putea cere acest certificat de la statul membru care a stabilit filiaţia şi să-l folosească pentru a dovedi relaţia lor în toate celelalte state membre”, iar „filiaţia stabilită într-un stat membru ar trebui să fie recunoscută în toate celelalte fără o procedură specială”.

Ideea este de „a proteja drepturile fundamentale ale copiilor” şi de a oferi securitate juridică „tuturor tipurilor de familii atunci când se deplasează dintr-un stat membru în altul pentru a călători sau a locui acolo”, subliniază Comisia.

„În prezent, legislaţiile naţionale variază în funcţie de statele membre”, în special în ceea ce priveşte drepturile familiilor homoparentale, „ceea ce poate crea obstacole juridice, obligând uneori familiile să iniţieze proceduri administrative sau chiar juridice pentru recunoaşterea filiaţiei, proceduri lungi şi costisitoare cu un rezultat incert”, deplânge executivul european.

Dincolo de libera circulaţie, textul propus ar permite copiilor, oriunde s-ar afla în UE, „să beneficieze de drepturile care decurg din filiaţie în domenii precum moştenirea, obligaţiile de întreţinere, drepturile de încredinţare sau dreptul părinţilor de a acţiona ca reprezentanţi legali în chestiuni educaţionale sau medicale”.

Un obiectiv anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen din septembrie 2020: „Dacă eşti părinte într-o ţară, eşti părinte în toate ţările”, a declarat ea în faţa eurodeputaţilor.

Cu toate acestea, adoptarea textului va necesita unanimitatea statelor membre, o provocare într-un moment în care mai multe – cu Polonia şi Ungaria în frunte – îşi manifestă ostilitatea faţă de drepturile LGBT+, notează AFP.

„Nu dorim să schimbăm competenţa naţională, nu este vorba de modificarea modului în care fiecare stat defineşte ceea ce constituie o familie” sau adopţia, ci de „protejarea drepturilor copilului”, a pledat comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

Dacă unanimitatea nu poate fi obţinută, Bruxellesul va încerca „să consolideze cooperarea” între state, a subliniat el.

Deocamdată, ILGA, o coaliţie internaţională de asociaţii LGBTI, a salutat progresul major în a pune capăt „poverii” asupra familiilor „curcubeu”.

„Va fi o uşurare. Astăzi, o familie poate înceta să mai fie una trecând o graniţă”, a reacţionat europarlamentarul Pierre Karleskind (Renew, liberali), membru al intergrupului LGBTI din Parlament. Textul „ar permite ”familiei curcubeu” să iasă din purgatoriul administrativ”, a adăugat în ecou vicepreşedintele grupului S&D (social-democrat) Gaby Bischoff.

Această propunere a Comisiei urmează unei hotărâri a Curţii de Justiţie a UE, care a estimat în decembrie 2021 că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale fiicei apatride a unui cuplu de lesbiene care trăieşte în străinătate, refuzând să-i elibereze o carte de identitate, aminteşte AFP.

2 COMENTARII

  1. Bine ma desteptilor. Dar cum ramane cu capii normali, care vad homosexualii cum se ling pe strada? Drepturile lor, nu le ia nimeni in calcul? Ce stim despre homosexualitate? E boala din nastere? E boala transmisibila? Eu, daca omul se poate transforma din normal in gay, nu vreau sa se recunoasca casatoriile gay in Romania. Nu vreau ca minorii sa vada homosexuali pe strada ca se ling sau se tin de mana, nu vreau acest lucru sa devina normalitate. Desi nu am nimica cu persoanele gay. Sunt si ei oameni si fiecare face ce vrea cu viata lui. Dar sa o faca in casele lor si nu pe strada, si sa nu para normal pentru minorii care nu au o maturitate mentala(fiind foarte usor de influentat) sa judece corect singuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.