Pooled blood platelets. Researcher holding a bag containing pooled donor blood platelets, or thrombocytes, suspended in blood plasma (the liquid component of blood). Platelets are blood cell fragments and are essential for blood clotting. These have been collected from a number of different donors (pooled). The platelets are separated from the other blood components by centrifugation. Platelet transfusions are used to treat patients with low numbers of platelets in the blood (thrombocytopeania), or dysfunctional platelets (thrombasthenia). 117452493 bag, biology, blood, blood donation, blood platelet, bottle, clotting, coagulation, colour, crossmatching, donation, donor blood, full frame, haematology, healthcare and medicine, human biology, human hand, lab, laboratory, liquid, lower arm, medical, medicine, mid adult, mid adult women, one person, part of the body, pipette, plasma, platelet, pooled, sample, science, series, thrombocyte, tube, vertical, photography

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi la Oradea că sunt în lucru anumite metodologii pentru recoltare de plasmă de la persoane care au fost infectate cu noul coronavirus şi care acum nu mai sunt pozitive.

„Sunt în acest moment în lucru anumite metodologii, dar trebuie să înţelegeţi că o recoltare de plasmă nu este un act medical banal. O recoltare de plasmă impune nişte teste suplimentare, pentru a putea face transfuzia cu plasmă. Plasma se ia de la cei care nu mai sunt pozitivi şi au anticorpi, se adresează către pacienţii critici care au în acel moment virusul în sânge şi au replicare virală. Pentru a face parte din una dintre cele două categorii trebuie să certificăm prin analize. Aceste analize sunt necesare pentru a vedea de la cine recoltăm această plasmă şi la cine facem transfuzia cu această plasmă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a făcut, marţi, o vizită de lucru în Bihor, unul dintre cele mai afectate judeţe de pandemia de COVID-19 – 1.745 de cazuri până în prezent, nou confirmate – 45, potrivit ultimei raportări.

El a avut întâlniri cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), cu managerul spitalelor din judeţ, dr. Gheorghe Carp, dar şi cu reprezentanţii Spitalului Municipal, transformat în unitate COVID-19. Ministrul a precizat că vizita sa a vizat aspecte de „management, de necesar al echipamentelor, de evoluţie a pandemiei din punct de vedere al medicamentelor şi al părţii umane”.

„Discuţiile au fost pe fiecare palier în parte. Sunt chestiuni din apanajul managementului, care s-a descurcat destul de bine. Menţionez că suntem la peste cinci luni de pandemie şi un corp medical are şi el nişte limite. Avem grijă ca acest corp medical să facă faţă şi presiunii, dar în acelaşi timp să poată să aibă şi viaţă personală”, a spus ministrul.

Vizita nu a fost anunţată în prealabil, Prefectura transmiţând presei abia cu o jumătate de oră înainte o informare despre prezenţa ministrului Sănătăţii în Bihor. Întrebat la ce concluzii a ajuns, Tătaru a spus că în judeţ nu au fost probleme.

„La Bihor nu au fost niciodată probleme cu echipamente sanitare sau cu medicamentele, aici având şi aportul primăriei locale şi administraţiei locale, care au suplimentat ceea ce nu au reuşit spitalele să realizeze”, a mai spus ministrul.

Acesta a arătat că „personalul medical a făcut faţă în această perioadă”, însă a atras atenţia că populaţia trebuie să respecte condiţiile de distanţare, pentru că altfel se va ajunge la o blocare a sistemului.

„Această pandemie nu se tranşează în spitale, ci în prespital, unde avem o transmitere accentuată şi o creştere a numărului de cazuri”, a explicat Tătaru.

Despre activitatea desfăşurată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, ministrul Tătaru a menţionat că „se munceşte mult” şi că se va trage linie spre sfârşitul pandemiei.

„Faptul că sunt ţinute în frâu anchetele epidemiologice, faptul că participă şi medici şcolari, că avem peste 50 de anchete epidemiologice pe zi şi sunt făcute în termen de 24 de ore, este un rezultat bun”, a mai arătat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.