Atunci când vine vorba despre banii cheltuiți pe spațiul verde, Primăria Cluj Napoca nu face niciun rabat. Pentru mini-parcul din Piața 14 iulie, administrația locală va plăti un milion de euro. Banii vor ajunge în conturile unei firma abonate la contractele publice cu acest profil care se derulează în oraș. Problema este că, la final, în loc de spațiu verde parcurile sunt betonate, pavate cu dale de piatră sau granit. Atât doar că ele nu mai pot fi numite parcuri sau spații verzi, ci locuri unde au fost sifonați bani publici.

Recent, Primăria Cluj Napoca a semnat contractul pentru reabilitarea parcului din Piața 14 iulie din cartierul Grigorescu. Din cauza dimensiunii mici, de aproximativ 5.000 mp, este impropriu denumit parc, fiind mai curând un spațiu verde amenajat adiacent străzii Alexandru Vlahuță.

Pentru acest obiectiv, administrația locală va cheltui 4.346.611 lei, fără TVA.

Lucrările vor fi făcute de firmele GARDEN CENTER GRUP și RO-VERDE LANDSCAPING SRL, obișnuite cu lucrările de acest tip girate de administrația locală, chiar dacă ele sunt București. Cele două societăți au un numitor comun: au același administrator și acționar majoritar în persoana lui Ion Olteanu, supranumit ”tăticul” spațiilor verzi din București. La rândul lui, Olteanu are un punct în comun cu primarul Clujului, Emil Boc: pe amândoi PD-L-ul (platforma pe care s-a construit actualul Partid Național Liberal) i-a făcut oameni. Unul cu afaceri de succes, celălalt cu funcții care îi hrănesc, pe lângă conturile bancare, ego-ul.

Licitația a fost făcută, doar așa, pentru menținerea cadrului legal. Au fost depuse patru oferte, dar pe parcursul procedurii două s-au retras.

Cele două firme care au câștigat licitația vor subcontracta o mare parte din lucrări. Potrivit documentației licitației au fost semnate următoarele acorduri de subcontractare. ”Acord de subcontractare cu nr. A 1796/ 07.04.2022 incheiat intre GARDEN CENTER GRUP SRL si SCDA INFRASTRUCTURA SRL avand ca obiect lucrarile de pavare cu piatra naturala si verificare proiecte in procent de 10% din valoarea totala a lucrarilor ofertate; Acord de subcontractare cu nr. A 1799/ 07.04.2022 incheiat intre GARDEN CENTER GRUP SRL si STREET LIGHTING SRL avand ca obiect proiectare si executie instalatii electrice in procent de 10% din valoarea totala a lucrarilor ofertate; Acord de subcontractare cu nr. A 1964/ 12.07.2022 incheiat intre GARDEN CENTER GRUP SRL si SC TOPO GIS & CAD SOLUTIONS SRL avand ca obiect realizare si verificare lucrari in domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei in procent de 0,5% din valoarea totala a lucrarilor ofertate. Acord de subcontractare cu nr. A 1797/ 07.04.2022 incheiat intre GARDEN CENTER GRUP SRL si VICA BUSINESS SRL avand ca obiect proiectare si executie instaltii de utilizare a gazelor naturale/ biogaz/ biometan in procent de 0,5% din valoarea totala a lucrarilor ofertate”.

Potrivit proiectului, pe o suprafață de peste 5.000 mp reabilitarea parcului implică realizarea unui spațiu de joacă pentru copii (care există și în momentul de față, n.red.), a unei zone centrale pentru găzduire evenimente, precum și reamenajarea terenului de sport și a zonei de fitness. Vor fi montate stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, rastele, sistem de iluminat public și iluminat arhitectural modern. Accesul în parc va fi facilitat de un sistem nou de alei. Durata de realizare a investiției este de 10 luni.

Pentru ca dedicația de pe acest contract să fie cât mai vizibilă, trebuie menționat că studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost realizat tot de Garden Center Group și a costat 8.000 de euro.

Prin firmă s-a plimbat și un fost consilier de-a lui Ion Iliescu

La sfârșitul anului 2016 Primăria Cluj Napoca a încheiat un contract pentru întreținerea spațiilor verzi ale Clujului cu firma Garden Center Grup pentru 52,5 milioane lei și 4 ani de zile.

Firma Ro-Verde Ladscaping SRL a fost înfiinţată în anul 2011, de Maria Lazăr, în calitate de asociat unic, iar administraţia companiei era asigurată de Cătălin Marius Vişan. În anul următor, Maria Lazăr cesionează părţile sociale deţinute la SC Ro-Verde Landscaping SRL către Iuliana Madlen Lazăr şi către administrator Cătălin Marius Vişan.

Iuliana Madlen Lazăr este un fost consilier prezidenţial, din timpul mandatului fostului preşedinte Ion Iliescu, iar în 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de cavaler.

În prezent firma este deţinută de Ion Olteanu şi Cătălin Marius Vişan. În 2014, SC Ro-Verde Landscaping SRL a cumpărat SC Căpăţînă Company SRL şi în anul 2015, împreună cu firma SC Garden Center Grup SRL, au preluat de la doi cetăţeni greci (Ioakeim Batidis şi Panagiotis Moschos) societatea Agrodynamic SRL.

Olteanu şi Iuliana Madlena Lazăr, au fost asociaţi la SC Eco Horticultura SRL şi SC Garden Genter Grup SRL, firma din urmă făcând parte din structura acţionariatului, alături de  Ro-Verde Landscaping, în cadrul SC Căpăţînă Company SRL.

Probleme penale cu afacerea Artexim

Cătălin Marius Vişan, acţionarul minoritar de la Ro Verde Landscaping, a fost implicat în afacerea penală Artex. În 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a solicitat instituirea sechestrului pe averea lui Cătălin Marius Vişan, patronul Artexim Internaţional şi preşedintele Fundaţiei Culturale Artex, unul dintre oamenii de afaceri preferaţi la acordarea contractelor derulate de ministerele conduse de Elena Udrea şi Theodor Paleologu din guvernul condus de Emil Boc.

Garden Center Group şi Eco Horticultura, au contracte cu majoritatea administraţiilor locale din România. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice  cu administraţiile locale din România şi cu cele sectoriale din Bucureşti. În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura şi Administraţia Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curţii de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit preţurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spaţiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex şi Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”, însă rapoartele Curţii de Conturi nu s-au finalizat cu nici un dosar. Adrian Cobzaru, partenerul de afaceri al lui Olteanu, face parte din cercul de apropiaţi al lui Sorin Oprescu, fostul primarul general al Capitalei, fiind prieten cu fiul fostului edil bucureştean, Mircea Oprescu.

Afacerea Artex

Cătălin Marius Vişan era acuzat de procurori că a participat la spălarea a cel puţin 2,3 milioane de lei, printr-un circuit financiar care cuprindea mai multe firme fantomă, controlate de doi oameni de afaceri care percepeau pentru aceste servicii un comision între 6-8%.

În 2002, Curtea de Conturi a  României a sesizat Parchetul General în legătură cu numeroase nereguli semnalate la cheltuirea banilor publici în cazul lucrărilor de reamenajare la Muzeului Brukenthal şi la Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa.

În vederea reorganizării expoziţiei permanente a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, conducerea acestei instituţii de cultură a contactat direct, deci în mod vădit contrar legii, firma SC Artex Internaţional, care a estimat lucrările la 11 milioane de euro, plus TVA. Anunţul nu a fost publicat nici în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nici în SEAP, ci într-un ziar central, termenul pentru prezentarea ofertei fiind de doar patru zile.

Un milion de euro pentru o plimbare de 5 minute

„În prezent, Parcul 14 Iulie este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi, care nu corespunde cerințelor utilizatorilor. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului 14 iulie, sub forma unui parc modern cu caracter de odihnă, recreere și activități sportive. Prin investiția propusă se urmărește: reabilitarea și modernizarea parcului, care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite procupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare de joacă pentru copii. Având în vedere beneficiarii viitorului parc, care cuprind toate categoriile de vârstă din zonă, spaţiul va fi conceput ca un ansamblu multifuncțional, în care se vor crea mini-zone separate pentru odihnă pasivă, pentru plimbare, pentru distracţia copiilor, pentru efectuarea exercitiilor fizice și pentru desfășurarea unor evenimente artistice.

Prin crearea acestor zone se vor asigura anumite funcţii principale ale locului de joacă: recreativ-educativă, decorativă, sanitară”, arată Primăria în caietul de sarcini.

1 COMENTARIU

  1. felicitari pt acest articol
    Rusine celor care acum se leaga d zonele verzi ale clujului si le betoneaza
    d fapt d cand e boc numai betoane peste tot.
    totul pt masini si nimic pt oameni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here