O ordonanță de urgență recent adoptată permite Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să impună taxe prosumatorilor începând cu data de 1 decembrie 2026, în cazul în care producția lor de energie depășește 8% din totalul capacităților de producere a energiei din România. În urmă cu doi ani, la momentul adoptării ordonanței, Guvernul a clarificat că nu are în plan să o pună în aplicare, argumentând că este o adaptare la o directivă europeană. Recent, o asociație reprezentativă a prosumatorilor a readus în atenția publicului discuția despre „taxa pe soare”, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că va renunța la această taxă dacă primește un răspuns favorabil din partea Comisiei Europene, care să ateste absența unui risc de încălcare a normelor europene.

„Taxa pe soare” se referă la introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și consumată de aceștia pentru propriile lor nevoi. Ordonanța de Urgență nr. 163/2022 stipulează la articolul 21, alineatul 3 că autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, în cazul în care puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată.

Această taxare ar putea să fie implementată în urma unei analize cost-beneficiu efectuate de ANRE. Acum doi ani, la adoptarea ordonanței, opinia publică a fost scandalizată de perspectiva taxării utilizatorilor de energie solară pentru autoconsum, ceea ce a dus la denumirea de „taxă pe soare”.

La acea vreme, Guvernul a explicat că această măsură este o preluare a unei directive europene care permite statelor să introducă astfel de taxe pentru a evita dezechilibrele în rețea. Cu toate acestea, nu a existat nicio intenție din partea României de a impune această taxă prosumatorilor. Problema a fost reaprinsă în dezbaterea publică acum o lună de către Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), care a cerut eliminarea acestei prevederi din legislație pentru a evita riscul introducerii taxei.

Dan Pîrșan, președintele APCE, a declarat că a solicitat Comisiei Europene clarificări cu privire la eventualele prevederi din legislația europeană care ar obliga România să introducă această taxă.

„Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea acestei prevederi de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei”, a declarat Pîrșan.

„Prin urmare, introducerea „taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România. Este îngrijorător faptul că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene”, a adăugat reprezentantul prosumatorilor.

În fața riscului reizbucnirii scandalului, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a trimis și el o solicitare similară autorităților de la Bruxelles.

„Dorim să ne asigurăm că nu există niciun risc ca România să fie supusă unei proceduri de infringement, care ar putea duce la aplicarea unor amenzi”, a afirmat Burduja pentru HotNews.ro.

„Dacă Comisia Europeană ne va comunica că nu există riscul unui infringement, vom elimina acea prevedere care permite introducerea acestei taxe. Vom propune fie o ordonanță de urgență, fie o inițiativă legislativă în Parlament”, a precizat ministrul. Ne apropiem de pragul de 8% care permite taxarea prosumatorilor.

În același timp, președintele ANRE, George Niculescu, a subliniat că instituția pe care o reprezintă nu are competența de a modifica ordonanțele de urgență.

„ANRE nu are atribuții de a modifica ordonanțele de urgență. ANRE va respecta legislația valabilă la momentul respectiv”, a afirmat el, menționând că ne referim la anul 2026.

În prezent, conform datelor ANRE, în România există peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalată de aproximativ 1.400 MW, iar acest număr este în creștere. Puterea instalată totală a capacităților de producere a energiei electrice la nivel național este de 18.000 MW, ceea ce înseamnă că prosumatorii reprezintă aproximativ 7,5% din total, iar se apropie de pragul de 8% din ordonanță care permite taxarea.

Prosumatorii susțin că ANRE se pregătește deja să-i taxeze.

Pe de altă parte, reprezentanții prosumatorilor afirmă că, în ciuda asigurărilor din partea Guvernului că nu va introduce „taxa pe soare”,

9 COMENTARII

  1. Niște hoți care una zic și alta fac. Au zis că nu introduc taxe noi în 2024 și vedeți că nu e așa. PSD-PNL=PCRL. Nu se gândesc decât la bunăstarea lor.

    • Marius, se pare că nu ai treabă cu cititul, este vorba de 2026, dar se pare că în Romania sunt mult, dar mult mai mulți analfabeți funcționali!!!

      • Analfabet esti tu. Omul nu se referea la taxa pe soare care e doar in discutie momentan ci la taxele deja introduse in 2024 si care sunt o gramada. Sau poate tu nu le simti la buzunar. Incepand de la marirea tva-ului la unele produse si servicii, marirea impozitelor la microintreprinderi, marirea accizelor si as umple pagini intregi cu toate modificarile..

  2. Absurditate mai mare ca asta nu există ! O să le propun să mă taxeze și pe lămpile solare pe care le-am să-mi lumineze casa. Cât sunt de absurzi iar noi acceptăm toate prostiile lor !

  3. Nu inteleg de ce NIMENI, nu spune si de magaria facuta de ANRE, cu plata excedentului de energie dupa 2 doi ani !!!! Furnizorii refuza sa compenseze valoric excedentul, si ne trimet facturi pe minus cu scadenta peste 2 ani..oare asta o fi tot o directiva europeana ? .Marlaniile legislativului sunt de neoprit.

  4. Vasile nu cumva ești un bugetar care mănânci din taxele noastre? Sau un pensionar special? Oricâte și fi din ăștia 2 ești unul dintre vampirii României.
    Și dacă ar fi din 2026 de ce au dat legea de acum ? Sa fie siguri că o vor implementa cu succes!?
    Au dat eu 15.000-20.000€ sa pună sistemul?
    Eu nu am luat un leu de la Stat plătesc taxe și impozite luna de luna și apoi mă taxează pe ceea ce cumpăr din banii proprii!? Ce dracu de lege mai este asta? Cumpăr masina- plătesc taxe anuale pentru bugetari
    Cumpăr casa- plătesc taxe anuale pentru…bugetari
    Cumpăr sistem fotovoltaic – sa plătesc taxe pe Soare!?
    Cât credeți voi ,tu și alții că ține că veți mai fi suportați de Popor!??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.