La 10  luni de zile după ce reporterii Gazeta de Cluj au semnalat cazul unei firme care este acuzată de zeci de persoane de înşelăciune, poliţia nu a intervenit pentru că angajaţii firmei respective încă îi amăgesc pe cei care doresc contractarea unui credit. Este vorba de societatea First Exit Group, o firmă patronată şi administrată de cetăţeanul maghiar Gaspar Balint. Aceasta este a treia firmă maghiară care funcţionează după tiparul Caritas şi care a dat o serie de tunuri, iar administratorii şi acţionarii nu mai putut fi traşi la răspundere pentru înşelăciune.

 

First Exist Group este o societate comercială care funcţionează la Cluj Napoca şi se ocupă de acordarea de credite. Firma nu este bancă, iar acordarea de împrumuturi se face abia după ce clienţii plătesc o anumită taxă, calculată în funcţie de banii solicitaţi. Doar că, cei care apelează la acest tip de servicii plătesc taxa respectivă şi apoi sunt puşi să aştepte acordarea creditului până la calendele greceşti.

Mulţi dintre cei care au fost păcăliţi de acest sistem au depus plângeri la poliţie, însă până acum se pare că nici o investigaţie nu a fost finalizată, chiar dacă activitatea celor de la această firmă continuă. “Ştiu că există mai multe plângeri şi am auzit de la colegi că şi în alte judeţe au fost depuse plângeri vizavi de această societate şi de modul în care a funcţionat în relaţia cu clienţii. Din câte ştiu nu a fost finalizată nici o anchetă. Nu vă pot spune motivele pentru care cercetările stagnează”, susţine o sursă din cadrul poliţiei clujene.

Însă, în acelaşi timp, oamenii apelează la serviciile First Exit Group. “M-au ţinut să aştept aproape opt ore la ei la firmă şi după asta mi-au spus să merg acasă şi aştept răspunsul. Am fost sunată abia după câteva zile să îmi spună că trebuie să mai aştept puţin că deocamdată nu mi-a fost aprobat creditul, însă taxa a trebuit să o plătesc. Am tot sunat şi mereu m-au amânat aşa că am mers la poliţie şi am depus plângere! Nu ştiu ce o să se întâmple că, la mine taxa a fost de 600 de lei şi dacă vă gândiţi, atât au luat de la mine, dar de la alţii poate au luat taxe mai mari, în funcţie de credit. De la poliţie nu m-au mai chemat în afară de prima dată, când am fost eu să depun plângere. Sper să îmi recuperez banii, ce să zic”, spune o clujeancă care a fost înşelată de cei de la First Exit Group.

 

Poliţia face anchete cu viteza melcului

În pofida faptului că cei care susţin că au fost păcăliţi au depus plângeri, atât la poliţia clujeană, dar şi la secţiile de poliţie din oraşele în care locuiesc, până în momentul de faţă activitatea societăţii respective nu a fost oprită. Mai mult, cel care a deschis această afacere la Cluj-Napoca, Mate Istvan, a dispărut din acţionariatul SC First Exit Group, iar locul lui a fost preluat de cetăţeanul maghiar Gaspar Balint. De asemenea, şi sediul social a fost schimbat, firma fiind înregistrată acum la adresa str. Alverna 39-41. Gaspar Balint nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a i se da posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere.

Acest mod de operare al ingineriei financiare este copiat după un model folosit de WALDMAN CSABA LASZLO. El este administrator a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution și Bamboo Consulting) la care asociați sunt cetățeni din Ungaria și un off-shore din Seychelles, iar Waldman este administrator.

Până de curând, firma Best Invest Solution avea sediu pe strada Traian nr 9, dar după ce un clujean nemulțumit de serviciile oferite a amenințat că va face plângere la poliție pentru înșelăciune, aproape peste noapte angajații societății au golit sediul din Cluj. “Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a fost constituită, în cursul anului 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către o societate comercială şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordări de împrumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas». În acest dosar, se efectuează cercetări  în raport cu zeci de persoane care au formulat plângeri penale în care s-a invocat faptul că, după încheierea unor convenţii între diverse persoane şi această societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor împrumuturi), obligaţiile din partea societăţii nu au mai fost respectate. La data de 21.09.2011 a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea mai sus-arătată faţă de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţă de persoana juridică al cărei administrator era. Totodată, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a mai fost înregistrată o cauză penală  având acelaşi obiect dar privind o altă societate comercială. Menţionăm că, în aceste dosare s-a lucrat constant, având în vedere numărul foarte mare de persoane care au formulat plângeri, precum şi al actelor de urmărire penală necesare a fi fost efectuate în aceste cauze”, arată poziţia oficială a ministerului.

 

Cum funcţionează “Caritasul unguresc”

Modul în care firma acordă împrumuturi este următorul: doritorii sunt puşi să plătească ratele pentru credit înainte de a îl primi. Conform regulilor de acordare a banilor, oamenii primesc banii în urma unor decizii aleatorii făcute în cadrul unor şedinţe.

Mate Istvan, fostul administrator de la First Exist Group, a fost contactat de reporterii Gazeta de Cluj pentru a oferi o explicație clienților nemulțumiți, însă ulterior nu a mai trimis nici un punct de vedere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.