Televiziunea publica intra la apa
Televiziunea nationala are o pierdere de aproape 150 de milioane de euro, adunata in timpul ultimelor trei conduceri, pe care incearca acum sa o recupereze prin inchiderea unor posturi si disponibilizari masive. Posturile TVR Cultural si TVR Info isi vor inceta emisia, o parte din emisiuni fiind preluate de alte posturi ale televiziunii publice. Societatea civila a contestat insa aceste decizii, cu toate ca ambele posturi inregistrau audiente foarte mici.
Anuntul ca vineri, 10 august, Consiliul de Administratie (CA) al televiziunii nationale a decis desfiintarea TVR Info si TVR Cultural a iscat un val de nemultumire in randul publicului, petitia pentru salvarea celui din urma adunand deja mii de semnaturi. Decizia a fost luata deoarece Societatea Romana de Televiziune (SRTv) este in pierdere si are nevoie de o restrangere bugetara. Misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 si TVR 3.
Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a declarat ca SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiintarea TVR Info si TVR Cultural, desi dureroasa, e necesara si va fi urmata, pana la 15 august, de renuntarea la toti colaboratorii TVR Info. Potrivit acestuia, perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, conform „scenariului pesimist” creionat de conducerea televiziunii.

145,6 milioane de euro lipsa

Ca sa arate situatia delicata in care se afla TVR, Saftoiu a precizat ca incasarile Televiziunii Romane sunt de 6.579.204 euro/ luna si cheltuielile de 10.310.897 euro/ luna. Planul de masuri avute in vedere de conducerea TVR prevede reducerea cheltuielilor la 5.107.774 de euro/ luna si folosirea excedentului de circa 1.471.430 de euro pentru plata datoriilor si pentru investitii. „Aici la TVR, din nefericire, ani la rand, au existat pana una-alta, cel putin la prima impresie, complicitati (…) misiunea mea aici si a Consiliului de Administratie investit in Parlamentul Romaniei este de a opri jaful structurat in care s-a complacut ani si ani de zile Televiziunea Romana”, spune Saftoiu.
Una dintre problemele TVR mentionate de Saftoiu este numarul foarte mare de angajati – aproximativ 3.400 de angajati. Acesta a declarat ca „numarul exact de scoateri din sistem” va putea fi precizat abia dupa finalizarea negocierilor cu reprezentantii sindicatelor din TVR, care vor incepe saptamana viitoare. Pana atunci insa vor trebui sa plece cateva zeci de colaboratori de la TVR Info, televiziunea de stiri a SRTv care la 15 august isi va inceta emisia. „TVR Info nu a fost niciodata sustenabila financiar in TVR, era orfanul de lux al SRTv. Suntem asadar in situatia in care de la inceput am taiat in carne vie si din pacate lucrul acesta produce suferinta, frustrare”, spune Saftoiu, precizand insa ca el si actualul CA nu au venit in TVR „ca sa demoleze lucrurile bune”.
Directorul institutiei a aratat ca vorbim mai degraba de o contractie temporara a TVR Info in TVR 1 si a TVR Cultural in TVR 2 (care va fi redenumit TVR 2 Cultural) si in TVR 3, pana la plata datoriilor SRTv, explica Saftoiu.

Vot cu peripetii

Evenimentul Zilei arata ca sedinta Consiliului de Administratie in care s-a decis desfiintarea posturilor de televiziune a inceput fara ca membrii sa fi avut ocazia sa consulte propunerile conducerii. In cadrul acestei sedinte, presedintele TVR Claudiu Saftoiu a propus desfiintarea TVR Info, TVR Cultural si TVR 3. Desi se afla pe lista canalelor ce urmeaza a fi desfiintate, TVR 3 pare sa se fi salvat pentru o scurta perioada. Singurul amendament adoptat in cadrul sedintei se refera la TVR 3, care a fost lasat sa functioneze, dar fara buget, arata EVZ.
Cotidianul povesteste ca dupa mai multe ore de discutii si argumente, in care Lucia Hossu-Longin si Valentin Nicolau au sustinut ca TVR Cultural trebuie pastrat, s-a trecut la vot. In urma votului, hotararea de desfiintare a cazut, cu sase voturi pentru si șapte impotriva. Sedința parea ca s-a incheiat, iar Lucia Hossu-Longin, Valentin Nicolau si Gabriel Tufeanu au parasit sala.
„Dupa vot, cand s-a terminat sedinta, eu am iesit si nu m-am mai uitat in urma. Alaturi de mine, au plecat atat Lucia Hossu-Longin, cat si Gabriel Tufeanu. Nu stiu cand au fost chemati, dar am aflat ca sedinta a continuat, s-a revotat si proiectul a trecut”, a declarat pentru EVZ Valentin Nicolau.
CA TVR a decis ca TVR 1, TVR 2 si TVR International, care au scapat de restructurare, vor functiona asemeni caselor de productie independente si vor avea un marketing propriu. In sedinta CA din 15 august s-a discutat restructurarea personalului, din cei 29 de directori de la TVR ramanand doar 9. Desi nu s-au avansat oficial cifre, in proiect se mentioneaza de o reducere de 40% din personal, iar surse din TVR au dezvaluit ca s-a avansat si o cifra exacta: 1.280 de oameni. Dupa votul Consiliului de Administratie, conducerea TVR va avea discutii cu sindicatele.
In ceea ce priveste problemele financiare ale institutiei, presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, crede ca institutia ar putea fi nevoita sa ceara „in final” ajutor de la stat pentru a iesi din starea grava in care se afla. El nu exclude posibilitatea ca pe viitor institutia sa fie transformata, prin masuri legislative, in „institutie publica exclusiva”. Claudiu Saftoiu a refuzat sa dea detalii despre numarul de angajati care ar putea sa fie disponibilizati dupa discutiile cu sindicatele, dar a spus ca, in conditia in care se ajunge la concluzia ca „scoaterile din sistem” intra „in zona concedierilor colective”, TVR va trebui sa ceara ajutor statului.

„Salvati TVR Cultural!”

In zilele urmatoare anuntarii acestei decizii, o petitie a circulat pe internet, fiind semnata de mii de persoane. Acesta acuza faptul ca se incearca eliminarea singurului post pentru publicul educat. Petitia arata ca TVR Cultural a fost creat dupa modelul postului Arte, care este si el subventionat de stat si se bucura de un public fidel atat in Franta, cat si in Germania.
Intr-un editorial pe Vox Publica, Alexandre Spahiu arata ca aceasta comparatie este putin trasa de coada in contextul situatiei economice a Societatii Romane de Televiziune, dar si a audientei pe care o avea TVR Cultural. „ARTE – televiziunea culturala franco-germana – a avut in anul 2011 un buget de 424 milioane de euro, finantat in proportie de 95% din redeventa audiovizuala (din Franta si Germania). De banii astia ARTE a generat in Franta o cota de piata (share) medie de 1,5 % cu varfuri de 6,5% si 0,75% (medie) in Germania (unde concurenta pe segment este mai mare). In numar de spectatori varfurile s-au situat la 1,7 milioane in Franta si 2,4 milioane in Germania.
In cazul grupului France Televisions vorbim de venituri din publicitate de 441 de milioane de euro si de partea de finantare din redeventa de 2,472 miliarde de euro in 2010. In Romania redeventa radio-tv este de 4 (patru) lei pe luna. Ceea ce inseamna 48 de lei pe an adica vreo 11 (unsprezece) euro. In Franta taxa este de 125 (una suta douazeci si cinci) de euro pe an, in Germania de 215 (doua sute cincisprezece) de euro iar in Italia de 112 (una suta doisprezece) euro. In Europa (geografic vorbind) Romania are cea mai mica taxa TV depasita fiind doar de Albania, unde taxa este de 6 euro pe an.
TVR Cultural in 2011 o audienta de 7-8000 de oameni.  Pentru un cost mediu lunar de 320.000 de euro. Asta ar insemna 40 euro/telespectator. Ferindu-ma de judecati de valoare si de sfaturi neavizate imi permit o intrebare. Ar fi de acord telespectatorii/susținatorii acestui post sa contribuie LUNAR cu 10 euro?”, subliniaza Spahiu.

Diana Gabor

Petitia impotriva desfiintarii TVR Cultural

Sursa: www.petitieonline.ro

„In conformitate cu hotararea Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune, nr. 106 din 10.08.2012, se propune o noua structura ”bazata pe fluxuri de productie si pe fluxuri economice reale si simplificate”. In aceasta noua structura, canalul TVR Cultural nu va mai exista, el urmand sa-si inceteze emisia.
TVR Cultural a fost creat in 2002, avand ca model postul franco-german Arte si alte canale occidentale de cultura subventionate, adresandu-se in principal publicului educat, doritor de cultura. La noi in tara este singurul canal de acest gen.
In Romania exista o multime de lucruri stupide, vulgare, daunatoare, iar numarul lor este in crestere. Totusi…nu e prea mult sa incercam sa distrugem chiar tot ce e bun?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.